Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου

Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου. Συνδέεται οδικώς με τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ από Αθήνα υπάρχουν καθημερινές πτήσεις για το αεροδρόμιο της πόλης "Βασιλεύς Πύρρος". Είναι μία πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση με αδιάλειπτη ιστορία από την αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια, την τουρκοκρατία έως και τη σύγχρονη εποχή.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Χαρακτηριστικό της πόλης και σημείο αναφοράς είναι η λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της. Στη λίμνη ψαρεύονται διάφορα είδη που καταναλώνονται στα εστιατόρια της πόλης. Αν είστε λάτρεις των διαφορετικών γεύσεων δοκιμάστε βατραχοπόδαρα και ντόπια χέλια, ψητά ή τηγανητά. Στο Νησάκι μπορεί κανείς να πάει με καραβάκι - υπάρχουν συχνά δρομολόγια, ενώ η απόσταση διανύεται σε 10 περίπου λεπτά. Στο Νησάκι ζουν ορισμένες οικογένειες, ενώ φυσικά έχει ανακηρυχτεί διατηρητέος οικισμός. Γραφικά στενά, όμορφα διατηρητέα σπίτια, πολλά δέντρα, ορισμένα εστιατόρια και καταστήματα με παραδοσιακά είδη, αλλά και η θέα στη λίμνη είναι τα κύρια αξιοθέατα. Η λίμνη αποτελεί αγαπημένο σημείο προετοιμασίας των αθλητών κωπηλασίας. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ανάμεσά τους υπάρχουν Ολυμπιονίκες κωπηλάτες. Ανεξάρτητα την εποχή, απολαύστε τη βόλτα σας και τη θέα. Πριν φύγετε, περάστε από το Μουσείο του Αλή Πασά για να εντρυφήσετε στην ιστορία που μαθαίναμε από μικροί για τον έρωτά του με την κυρά-Φροσύνη με την τραγική κατάληξη.
vrelis-in
Πριν κάνουμε τη βόλτα στο κέντρο της πόλης, ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, λίγο έξω από την πόλη. Πρόκειται για το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Η ποιότητα των κέρινων ομοιομάτων είναι μοναδική, φαίνονται σαν να είναι ζωντανά! Οι μορφές είναι κυρίως από την ελληνική ιστορία. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από το πρωί ως το απόγευμα.
Τα Ιωάννινα, όπως είπαμε και στην εισαγωγή, έχουν έντονα πολιτιστικά στοιχεία από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αυτά αποτυπώνονται σε διάφορα και διαφορετικά αξιοθέατα της πόλης, που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους. Το κάστρο των Ιωαννίνων και το Βυζαντινό Μουσείο δίνουν έντονα στοιχεία της βυζαντινής περιόδου, ενώ παράλληλα η Ακρόπολη Ιτς Καλέ και τα τζαμιά εντός του κάστρου μας μεταφέρουν στην εποχή του Αλή Πασά και της τουρκοκρατίας, με τα έντονα οθωμανικά στοιχεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο μας δίνει μία εικόνα της αρχαιότητας και η Πινακοθήκη με το Λαογραφικό Μουσείο στοιχεία της πιο σύγχρονης ιστορίας και του Διαφωτισμού, όπου τα Γιάννενα ήταν κόμβος.
63_79_Palia_Agora_(Stoa_Louli)
Εκτός από τη λίμνη, αγαπημένη μου δραστηριότητα στην πόλη είναι το περπάτημα. Προτείνω να ξεκινάει κανείς από την κεντρική πλατεία της πόλης με κατεύθυνση αρχικά τη στοά Λούλη για μια πιο σύγχρονη προσέγγιση και έπειτα το κάστρο και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων με τα γραφικά στενάκια. Τα Ιωάννινα φημίζονται και για κάτι άλλο, που το ανακαλύπτει κανείς περπατώντας - το κρύο και την υγρασία λόγω υψομέτρου και της λίμνης. Αντίδοτο σ'αυτά δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ντόπιο τσίπουρο και τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής, συνοδεία μεζέδων. Όσο για το βράδυ, λόγω των αρκετών φοιτητών και όχι μόνο, η πόλη έχει καλή νυχτερινή ζωή για όλες τις απαιτήσεις. Παρεμπιπτόντως, η πόλη διαθέτει ορισμένα πολύ καλά ξενοδοχεία και καταλύματα για κάθε βαλάντιο. Το σίγουρο είναι ότι όποια εποχή κι αν επισκεφτείτε τα Γιάννενα, θα μείνετε ικανοποιημένοι από την επιλογή σας.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου