Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαλύπτοντας το Ντουμπάι

Dubai-05
Πριν επισκεφτεί κανείς μία αραβική χώρα, έρχονται στο μυαλό του διάφορες εικόνες βασισμένες σε ταινίες, διαβάσματα και στερεότυπα. Το Ντουμπάι έχει ξεφύγει από τα στερεότυπα αυτά και κινείται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο. Η χλιδή επιδεικνύεται με κάθε αφορμή, ακόμη και με υπερβολές που δεν ταιριάζουν αισθητικά, αλλά σίγουρα είναι λειτουργικές.
Το Ντουμπάι είναι ένα από τα εφτά εμιράτα - κρατίδια που αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Βρέχεται από τον Περσικό κόλπο, ενώ είναι ίσως το πιο γνωστό από τα εμιράτα λόγω κυρίως της οικιστικής ανάπτυξης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Έχει ένα κοινό - θα έλεγε κανείς - στοιχείο με την Ελλάδα, καθώς ήταν από τις πρώτες χώρες που πτώχευσαν κατά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Η οικονομική βοήθεια από το Άμπου Ντάμπι συνετέλεσε ώστε το κρατίδιο να πάρει ξανά τα πάνω του, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρύσει κανείς φτάνοντας στο Ντουμπάι, πέρα από την έρημο, είναι τα πολλά malls και τα πολυτελή ξενοδοχεία. Ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους και την οικονομία του Ντουμπάι. Εστιατόρια κάθε τύπου προσφέρουν γεύσεις απ'όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν επίσης και αρκετά bars και καφέ - παρόλο που η χώρα είναι μουσουλμανική και δεν επιτρέπεται το αλκοόλ, στο Ντουμπάι τα πράγματα είναι κάπως πιο ελαστικά.
PIC121
Ένα από τα κύρια αξιοθέατα είναι σίγουρα το Burj Al Arab, το ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου και το μοναδικό με εφτά αστέρια αξιολόγησης. Μπορείτε να το επισκεφτείτε μόνο αν έχετε κάνει κράτηση σε κάποιο από τα εστιατόρια ή τα μπαρ του, για τα οποία υπάρχει συνήθως μεγάλη λίστα αναμονής. Άλλο αξιοθέατο και χαρακτηριστικό της υπερβολής είναι το Mall of Emirates, μέσα στο οποίο βρίσκεται κανονικό, λειτουργικό χιονοδρομικό κέντρο. Φανταστείτε το σκηνικό έξω να έχει 50 βαθμούς Κελσίου και μέσα κόσμος να κάνει σκι.
Έτερο αξιοθέατο είναι και το Dubai Mall που φιλοξενεί θαλάσσιο πάρκο, ενώ πολύχρωμα συντριβάνια κάνουν παιχνιδίσματα και δημιουργούν την αίσθηση της όασης μέσα στην έρημο. Γενικότερα το υγρό στοιχείο είναι ένα κομμάτι που έλειπε από τους κατοίκους του Ντουμπάι και αυτό φαίνεται από την προσπάθειά τους, λόγω των χρημάτων που διαθέτουν, να το αναπληρώσουν. Πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ αλλά και πλωτά κανάλια θα βρει κανείς στην περιοχή Jumeirah.
al-bastakiya-960x640
Για να πάρει κανείς μία ιδέα για το πώς ήταν το Ντουμπάι παλιότερα, αρχικά μπορεί να κάνει μία βόλτα στην περιοχή Al Bastakiya όπου έχει διατηρηθεί κάπως ο παραδοσιακός χαρακτήρας, αν και αρκετά από τα παλιά κτήρια έχουν ανακαινιστεί. Στην περιοχή βρίσκεται και το Dubai Museum με φωτογραφίες από την ιστορία του εμιράτου. Προτεινόμενη εκδρομή είναι φυσικά μία βόλτα στην έρημο με τζιπ ακολουθώντας τους αμμόλοφους. Αν τελικά την προτιμήσετε, ετοιμαστείτε για αρκετούς κραδασμούς και σκόνη.
Το καλοκαίρι δεν είναι καλή εποχή να επισκεφτεί κανείς την περιοχή, καθώς οι θερμοκρασίες συχνά ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Καλύτερο διάστημα είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου που οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 25-30 βαθμούς Κελσίου, ώστε να απολαύσετε και ένα χειμερινό μπάνιο είτε στη θάλασσα είτε σε κάποια από τις πισίνες των ξενοδοχείων. Λίγο πιο δίπλα θα δείτε τα τεχνητά νησάκια Palm Islands αλλά και το φιλόδοξο έργο του αρχιπελάγους  The World που έμεινε ανολοκλήρωτο λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου