Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σερβία: Βελιγράδι, το σταυροδρόμι των αντιπαραθέσεων

belgrade_zlatibor_serbia
Το Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Σερβίας, είναι μία από τις αρχαιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Χρονολογείται από την εποχή των Ρωμαίων. Χτισμένο στρατηγικά στο σημείο που ενώνεται ο Δούναβης με τον παραπόταμό του Σάβα, η πόλη αποτέλεσε διαχρονικά πεδίο μαχών ακόμη και στη σύγχρονη ιστορία. Η αντιπαράθεση των ποταμών, πολιτισμών, θρησκειών και τοπίων είναι τα στοιχεία που έχουν καταστρέψει αλλά και ανοικοδομήσει την πόλη αρκετές φορές. Κατέχει άλλωστε το άχαρο ρεκόρ της πιο βομβαρδισμένης πόλης, τουλάχιστον στα Βαλκάνια. Beograd στα σέρβικα σημαίνει λευκή πόλη.
serbia-fortress
Εμβληματικό σημείο και χαρακτηριστικό της παλιάς πόλης είναι το φρούριο Καλεμέγκνταν. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει πάνω από το σημείο που ενώνονται τα δύο ποτάμια και ατενίζει τόσο το παλιό όσο και το νεότερο κομμάτι της πόλης. Η περιήγηση στο κάστρο και στα παλιά σπίτια και στενά σοκάκια που το περιβάλλουν, επιβάλλεται. Μπορείτε να κάνετε βόλτες στις ζώνες πρασίνου που περιβάλλουν το κάστρο, να πιείτε έναν καφέ ή μια σούπα, αναλογιζόμενοι την ιστορία που έχει γραφτεί σ'αυτό το χώρο όπου πέρασαν Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ένας πρόσφατος εμφύλιος πόλεμος. Στον ευρύτερο χώρο του κάστρου βρίσκεται και ο Ζωολογικός Κήπος του Βελιγραδίου.
Από την κορυφή του λόφου μπορεί κανείς να δει ένα άλλο αξιοθέατο που έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα. Πρόκειται για τον ιστορικό πύργο Νεμπόισα, που ανακαινίστηκε πρόσφατα για τουριστικούς, κυρίως, λόγους. Αν δε σας λέει κάτι το όνομα, είναι ο πύργος στον οποίο φυλακίστηκε και εντέλει στραγγαλίστηκε από τους Τούρκους ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής και οι σύντροφοί του. Σε ένα σημείο του πύργου υπάρχει σχετική ενημερωτική πλακέτα.
25-3--4-thumb-large
Από το κάστρο διακρίνεται, επίσης, ένα από τα νησάκια του Δούναβη, ακριβώς στο σημείο της συμβολής με τον ποταμό Σάβα. Πρόκειται για το νησάκι του Μεγάλου Πολέμου (Great War Island). Είναι ακατοίκητο και προσφέρει προστασία σε απειλούμενα ζώα και πτηνά της ευρύτερης περιοχής. Πήρε το όνομά του εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, καθώς χρησιμοποιούνταν ως βάση για τις επιθέσεις στο κάστρο Καλεμέγκνταν, λόγω της εγγύτητάς του σ'αυτό.
Στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου βρίσκεται άλλο ένα μνημείο, πιο σύγχρονο αυτή τη φορά, που σχετίζεται με πολέμους. Πρόκειται για ένα κτήριο που χτυπήθηκε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στη Σερβία το 1999. Οι Σέρβοι δεν έχουν αποκαταστήσει το κτήριο αυτό, ίσως για να θυμίζει έντονα την αμφιλεγόμενη αυτή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις από Βελιγράδι - η λευκή και η κίτρινη πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου