Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Στοκχόλμη, κάτι περισσότερο από Βενετία του βορρά

Ο τίτλος της ταξιδιωτικής ανάρτησης για την Στοκχόλμη είναι ίσως λίγο τετριμμένος. Αρκετές πόλεις της βόρειας Ευρώπης διεκδικούν αυτό τον τίτλο της Βενετίας του Βορρά. Ανάμεσα σε αυτές το Άμστερνταμ, η Αγία Πετρούπολη, η Μπριζ και άλλες. Προσωπικά το θεωρώ λίγο άδικο για καθεμία από αυτές, καθώς κάτι διαφορετικό έχει να προσδώσει η κάθε πόλη. Η μόνη συσχέτιση, ίσως, είναι τα πολλά κανάλια και τα νησάκια που περιβάλλουν τις πόλεις, ειδικά δε τη Στοκχόλμη.
Stockholm city hall and blue sky
Η πρωτεύουσα της Σουηδίας και πολυπληθέστερη πόλη των Σκανδιναβικών χωρών, είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησάκια, στο κομμάτι εκείνο που η λίμνη Mälaren ενώνεται με τη Βαλτική Θάλασσα. Αυτή η ιδαιτερότητα δίνει ένα ξεχωριστό κομμάτι ομορφιάς στην πόλη της Στοκχόλμης. Πολλές από τις μετακινήσεις, λοιπόν, γίνονται με καραβάκια της γραμμής. Επίσης, λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται το Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης με τα πολλά μικρά νησάκια, όπου μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί με τα αντίστοιχα πλοιάρια.
Old town
Επανερχόμαστε στην πόλη. Η πρώτη επαφή που έχει κανείς συνήθως είναι ο κεντρικός σταθμός των τρένων, αφού συνδέει την Στοκχόλμη με τα περίχωρα. Από εκεί ξεκινούν οι διαδρομές. Ευτυχώς το υγρό στοιχείο είναι κοντά με τα πόδια, οπότε μπορεί κανείς να μεταφερθεί σε διάφορα σημεία της απλωμένης πόλης. Αποφύγετε τα τουριστικά δρομολόγια με τα πλοιαράκια και κάντε βόλτα με τα πλοία της γραμμής, καθώς είναι αρκετά πιο οικονομικά. Εναλλακτικά, υπάρχουν πλοία τύπου Hop-on Hop-off όπου μαζί με το εισιτήριο για τις διαδρομές, περιλαμβάνουν και δωρεάν είσοδο σε κάποια μουσεία.
14-01
Μία πόλη που σχετίζεται τόσο άμεσα με τις θαλάσσιες μεταφορές δε θα μπορούσε παρά να έχει ως βασικό αξιοθέατο ένα ναυτικό μουσείο. Πρόκειται για το Vasamuseet, το μουσείο που φτιάχτηκε για να στεγάσει ένα ολόκληρο πλοίο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι, λίγο μετά που βγήκε από το ναυπηγείο! Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού επέτρεψε στο πλοίο να διατηρηθεί αυτούσιο, οπότε μπορεί κανείς να το δει στο μουσείο, να περιεργαστεί τις λεπτομέρειες και να αισθανθεί ότι ταξιδεύει παρέα με τους Βίκινγκς!
Πέρα από το νησί Djurgården στο οποίο βρίσκεται το Vasamuseet αλλά και το Nordiska Museet, άλλα νησιά που αξίζει κανείς να επισκεφτεί με πλοίο είναι τα μικρότερα Skeppsholmen και Kastellholmen. Γενικότερα η Στοκχόλμη είναι μια πόλη στην οποία μπορεί κανείς να περιηγηθεί με πολλούς τρόπους. Ένα ταξίδι μόνο δεν αρκεί!

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις από Σουηδία στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου