Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ηράκλειο: Κνωσός και Ενυδρείο της Κρήτης

Είναι πολλά τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στο Ηράκλειο. Η πόλη έχει αναπτυχθεί αρκετά και προσφέρει διαφορετικές επιλογές στον επισκέπτη. Συνδυάζει το μοντέρνο με το παλιό - το οποίο φτάνει πίσω ως και τα μινωικά χρόνια. Αν βρεθεί κανείς στην πόλη και έχει στη διάθεσή του αρκετό χρόνο, καλό είναι να αφιερώσει μερικές ώρες για να επισκεφτεί δύο από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το Ενυδρείο της Κρήτης - Cretaquarium.
Knossos palace at Crete, Greece Knossos Palace
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, λιγότερο από 10 λεπτά. Ο χώρος ήταν κατοικήσιμος από τα νεολιθικά χρόνια, ενώ αποτέλεσε την έδρα ενός από τους πιο γνωστούς ελλαδικούς πολιτισμούς, του περίφημου μινωικού πολιτισμού. Ο πολιτισμός πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Μίνωα, που διακρίνονταν για τη σοφία του. Ο μινωικός πολιτισμός και η Κνωσός συνδέονται με αρκετά κομμάτια της ελληνικής μυθολογίας, με πιο γνωστά τον Λαβύρινθο και τον Μινώταυρο, τον γίγαντα, ανθρωπόμορφο προστάτη της Κρήτης Τάλω, αλλά και τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. Στον αρχαιολογικό χώρο βλέπει κανείς γνώριμες εικόνες από τα σχολικά χρόνια, όπως το ανάκτορο της Κνωσού με τις χρωματισμένες κολόνες, την Αίθουσα του Θρόνου, την τοιχογραφία με τα Ταυροκαθάψια, τους Διπλούς Πέλεκεις και τις εικόνες με τα δελφίνια. Αξίζει η περιήγηση, μόνο προσοχή στον καυτό ήλιο. Κατά προτίμηση, επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο πρωί, ώστε να έχετε και δροσιά αλλά και να γλυτώσετε τις ορδές επισκεπτών με τα πούλμαν.
Το Ενυδρείο της Κρήτης είναι μία ενδιαφέρουσα ερευνητική προσπάθεια που εξελίχθηκε σε επισκέψιμο θαλάσσιο πάρκο. Φιλοξενεί είδη θαλάσσιας ζωής από όλη την Μεσόγειο. Εκεί γνωρίζουμε όλα τα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε τη θάλασσα, θαλάσσια είδη που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ότι υπάρχουν! Το Cretaquarium - Θαλασσόκοσμος ενδείκνυται για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, ενώ δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει αντίστοιχα του εξωτερικού. Είναι δημιούργημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Πέρα από τα θαλάσσια είδη που φιλοξενούνται μόνιμα εκεί, διοργανώνονται και θεματικές εκδηλώσεις. Αποτελεί καταφύγιο και ενδιαφέρουσα διέξοδο για ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όχι μόνο, καθώς είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.
cretaquarium3
Ηράκλειο και Κρήτη δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι παραλίες και το φαγητό. Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες τις οποίες μπορεί κανείς να κάνει. Ας τις απολαύσουμε, λοιπόν!

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου