Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Περπατώντας στην καλδέρα της Σαντορίνης

santorini2
Η καλντέρα της Σαντορίνης είναι μοναδικό αξιοθέατο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σ' αυτή οφείλει, κατά κύριο λόγο, τη μοναδικότητα και τη φήμη του το νησί της Σαντορίνης. Εφόσον βρεθεί κανείς στο νησί, αξίζει να περπατήσει μία διαδρομή παράλληλα με τη θάλασσα που θα τον φέρει από τα Φηρά στο Ημεροβίγλι, περνώντας ενδιάμεσα από το Φηροστεφάνι. Η διαδρομή με τα πόδια διαρκεί κάτι λιγότερο από σαράντα λεπτά, ξεκινώντας από το δημαρχείο στην άκρη των Φηρών και μέχρι λίγο μετά το φρούριο Σκάρος στο Ημεροβίγλι. Σε όλη την διαδρομή μπορούμε να βλέπουμε και την κίνηση των μικρότερων και μεγαλύτερων καραβιών που προσεγγίζουν την Σαντορίνη.
Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης. Εκεί βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού καθώς και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Αν έχουμε χρόνο, αξίζει να τα επισκεφτούμε για να πάρουμε μια εικόνα της αρχαίας Θήρας. Βγαίνοντας στο δρομάκι μπροστά από το δημαρχείο, ξεκινάμε τη βόλτα προς το Ημεροβίγλι. Ακολουθούμε την διαδρομή που είναι πιο κοντά στην άκρη της καλντέρας, ώστε να απολαμβάνουμε τη θέα. Όμορφα σπίτια, ξενοδοχεία και γενικότερα κτίσματα βρίσκονται στα στενά. Κυρίαρχο στοιχείο το λευκό των σπιτιών που συνοδεύεται απόλυτα, για μένα, από τις πολύχρωμες μπουκαμβίλιες που βρίσκονται φυτεμένες σε γλάστρες και αυλές.
Architecture on Santorini island, Greece
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ρίχνουμε ματιές στη θάλασσα και τα νησάκια που βρίσκονται στα αριστερά μας. Πρόκειται για την Παλιά και τη Νέα Καμένη, ενώ πιο πέρα φαίνεται και η Θηρασιά. Πρώτη στάση κάνουμε στο Φηροστεφάνι. Ο οικισμός ονομάστηκε έτσι γιατί βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από τα Φηρά, οπότε είναι σαν να "φέρει στεφάνι". Χαρακτηριστικό του Φηροστεφανιού είναι ο ανεμόμυλος και η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στο άνοιγμα της πλατεϊτσας.
Συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο κατά μήκος της καλντέρας για το Ημεροβίγλι. Η θέα από τον οικισμό αυτό είναι ακόμη καλύτερη, καθώς βρίσκεται πιο ψηλά. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η προεξοχή του βράχου με τα απομεινάρια του κάστρου που ονομάζεται Σκάρος. Για να το προσεγγίσει κανείς χρειάζεται να κατεβεί και να ανέβει μονοπάτι με σκαλιά, η εμπειρία όμως αποζημιώνει.
Καθόλη την διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν αρκετά καφέ και εστιατόρια, που επιβάλλονται για μία στάση με ξεκούραση και θέα. Καλύτερες ώρες για να κάνει κανείς την διαδρομή είναι ή νωρίς το πρωί, καθώς ο ήλιος βρίσκεται από την απέναντι πλευρά της καλντέρας και τα χρώματα προσφέρονται για φωτογραφίες, είτε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα - το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα να το παρακολουθήσει κανείς από το Ημεροβίγλι. Από τη μέσα μεριά της διαδρομής υπάρχει και λεωφορείο για όσους δε θέλουν ή δυσκολεύονται να περπατήσουν τις ανηφόρες. Η διαδρομή είναι πιο ξεκούραστη όταν γίνεται με την αντίθετη φορά, από Ημεροβίγλι προς Φηρά δηλαδή, καθώς έχει περισσότερες κατηφόρες.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Περισσότερα άρθρα για Σαντορίνη στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου