Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Αφού στο Βερολίνο περιπλανηθήκαμε στα σοβιετικά πολεμικά μνημεία, το επόμενο ταξίδι δε θα μπορούσε να είναι παρά η Ρωσία και η πρωτεύουσά της, η Μόσχα. Στο κέντρο της Μόσχας - και όπως λέγεται συχνά, το κέντρο του ρωσικού κράτους - βρίσκεται η πανέμορφη, περίφημη Κόκκινη Πλατεία (Red square, Красная площадь ή Krásnaya Plóshchaď). Μερικά από τα κύρια αξιοθέατα της ρωσικής πρωτεύουσας βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από την πλατεία.
Red Square with Vasilevsky descent in Moscow
Κατ' εμέ, η καλύτερη προσέγγιση της πλατείας γίνεται από την πλευρά του ποταμού. Ανεβαίνοντας το λόφο, το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι η πίσω πλευρά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου. Πρόκειται για έναν ναό σαν από παραμύθι ή γλύκισμα, με χρωματιστούς πύργους και κόκκινα τούβλα που καταλήγουν σε τρούλους με σχήμα κρεμμυδιού. Καθώς δεν υπάρχουν άλλα κτίσματα κολλητά στον καθεδρικό, ξεχωρίζει από μακριά. Ειδικά όταν έχει ήλιο, οι τρούλοι αντανακλούν το φως, παιχνιδίζοντας με τα χρώματα.
Το εσωτερικό του ναού είναι προσβάσιμο, ενώ η είσοδος είναι περίπου 6,5 ευρώ. Από τα σκαλιά του ναού έχει κανείς ωραία θέα προς τα υπόλοιπα κτίρια της Κόκκινης Πλατείας. Όπως κοιτά κανείς, λοιπόν, βλέπει απέναντί του το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης της Μόσχας με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα. Δεξιά του βρίσκονται άλλα δύο αξιοθέατα, η Πύλη της Αναστάσεως και ο καθεδρικός ναός του Καζάν.
Βγαίνοντας από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, στο δεξί χέρι δεσπόζει το εμπορικό κέντρο GUM. Παρόλο που πρόκειται για κτίσμα περασμένου αιώνα η χλιδή που αποπνέει είναι έντονη. Πηγαίνοντας προς τα εκεί συναντάει κανείς το μοναδικό άγαλμα της πλατείας, εις μνήμη ηρώων που γλύτωσαν την πόλη από τους πολωνούς εισβολείς. Μέσα στο εμπορικό μπορεί κανείς να βρει πολλά ακριβά καταστήματα αλλά και σημεία να σταματήσει για φαγητό και ποτό. Άλλο χρήσιμο για τον ταξιδιώτη είναι τα ATMs από τα οποία μπορεί κανείς να τραβήξει κατευθείαν ρούβλια. Να έχετε υπόψιν σας ότι υπάρχει ημερήσιο όριο ανάληψης, οπότε προγραμματίστε τις επισκέψεις και τις πληρωμές σας ανάλογα με αυτό.
kremlin_wall_3043_a(415).jpg
Απέναντι από το εμπορικό κέντρο βρίσκεται το πασίγνωστο Κρεμλίνο, επίσημη έδρα και κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας. Μπροστά από το Κρεμλίνο βρίσκεται το Μαυσωλείο του Λένιν. Η ουρά για το Μαυσωλείο, στο οποίο η είσοδος είναι δωρεάν, είναι μεταξύ του Ιστορικού Μουσείου και του Κρεμλίνου. Εντός του Μαυσωλείου οι φωτογραφίες απαγορεύονται, ενώ οι επισκέπτες υποχρεούνται να αφήσουν φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα στο βεστιάριο του Ιστορικού Μουσείου, έναντι αντίτιμου. Εντός του Μαυσωλείου δεν μπορεί κανείς να μείνει πολλή ώρα, καθώς οι φύλακες πιέζουν τον κόσμο να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Το κύριο έκθεμα του Μαυσωλείου δεν είναι άλλο από το βαλσαμωμένο σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν, του επονομαζόμενου και ως "Πατερούλη".

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου