Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Σάμος: το νησί του κρασιού και των μαθηματικών

samos1
Η Σάμος είναι για αρκετό κόσμο ένα άγνωστο νησί. Άγνωστο λόγω απόστασης αλλά και λόγω έλλειψης σχετικής ειδησεογραφίας, γεγονός το οποίο τείνει να είναι θετικό γι αυτούς που το επισκέπτονται. Παρόλο που αρκετός κόσμος το προτιμά, ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο φαντάζει ήρεμο. Στη Σάμο συνάντησα αρκετούς "μόνιμους" τουρίστες από εξωτερικό, κυρίως Γερμανούς και Ολλανδούς, οι οποίοι πηγαίνουν συνεχόμενα στο νησί. Το νησί ενώνεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, ενώ διαθέτει και αεροδρόμιο.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που έχει το νησί είναι ότι, ενώ πρωτεύουσα είναι η Σάμος ή Κάτω Βαθύ, υπάρχουν άλλοι μεγάλοι οικισμοί όπως το Καρλόβασι, το Βαθύ και το Πυθαγόρειο. Στην πρωτεύουσα βρίσκει κανείς αρκετά μέρη για φαγητό και ποτό, ενώ για να απολαύσει κανείς τη θέα μπορεί να ανέβει στο Βαθύ. Το Πυθαγόρειο είναι για μένα ο πιο γραφικός οικισμός του νησιού, με το λιμάνι και τα μπαράκια του. Όπου κι αν μείνετε στο νησί, πεταχτείτε για βόλτα εκεί.

Το νησί της Σάμου φημίζεται για τα γλυκά κρασιά του. Όσο είστε εκεί δοκιμάστε τα, ενώ φεύγοντας μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μερικές φιάλες. Από τα πιο γνωστά κρασιά είναι το Nectar και το Vin Doux - οι γευσιγνώστες μπορούν να βρουν αρκετά περισσότερα. Η Σάμος είναι πράσινο νησί, παρά τις πυρκαγιές, γεγονός που επιτρέπει καλλιέργειες και δίνει πλούσιο άρωμα στα σταφύλια.

samos
Η Σάμος έχει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς το νησί κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Σάμο κατάγονται μεγάλοι μαθηματικοί της αρχαιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασκευής το Ευπαλίνειο όρυγμα. Κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα πΧ και πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα. ακόμη και για τις μέρες μας. Θέλοντας να κατασκευάσουν ένα υδραγωγείο, οι αρχαίοι κάτοικοι της Σάμου έσκαψαν ένα όρυγμα, ξεκινώντας ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του βουνού. Τα δύο εργοτάξια συναντήθηκαν περίπου στη μέση με πολύ μικρή απόκλιση ακόμη και για τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής! Μέρος του ορύγματος είναι επισκέψιμο. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το Ηραίο της Σάμου, ναός αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Ήρας.

Λιγότερο ή περισσότερο γνωστή, η Σάμος είναι από τα ιδιαίτερα νησιά της χώρας μας. Το κρασί, η θάλασσα, η αρχαία ιστορία, η εγγύτητα με τα μικρασιατικά παράλια, καθώς είναι το πλησιέστερο νησί σ'αυτά, όλα μαζί συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που αξίζει την επίσκεψή μας.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

5 σχόλια:

  1. Όμορφο νησί... πήγα προ αμνημονεύτων ετών :) και έμεινα 3 βδομάδες, συνδυάζοντας διακοπές & δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ¨ομορφο νησι, ότι απέμεινε δηλ από τις φωτιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το μπλόγκ σου φίλε μου. Συνέχισε να μας ταξιδεύεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή