Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Σύρος: Ερμούπολη, η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Syros (Ermoupoli) Island, Greece 
Παλιότερα η συγκεκριμένη φράση μου ακουγόταν αρκετά κλισέ. Αργότερα αναθεώρησα. Καταρχάς η Ερμούπολη είναι η διοικητική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Έπειτα, ελέω Βαμβακάρη, είναι από τα πιο τραγουδισμένα νησιά. Τέλος, η συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών τις δίνουν μια τέτοια αίσθηση.
Η Σύρος είναι από τα κοντινότερα Κυκλαδονήσια, έχει καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά με συμβατικά πλοία παλαιού και νέου, ταχύπλοα αλλά και αεροπορικώς. Αξίζει να την επισκεφτεί κανείς ακόμη και άνοιξη, αρχές καλοκαιριού ή φθινόπωρο. Ίσως τότε να είναι και μια ευκαιρία να απολαύσει πιο ήσυχος την πρωτεύουσα της Σύρου, την Ερμούπολη.
Η πόλη είναι χωρισμένη περίπου στα τρία μέρη, το λιμάνι που συναντά κανείς φτάνοντας και οι δύο λόφοι της Άνω Σύρας, με τον μεσαιωνικό καθολικό ναό του Σαν-Τζώρτζη και τον ορθόδοξο λόφος με την Ανάσταση. Η θέα από τους δύο λόφους ειδικά το βράδυ, είναι τρομερή. Ορισμένα μεζεδοπωλεία είναι ανοιχτά και το χειμώνα στην Άνω Σύρο.
Greece Siros Island, Main capitol wide view
Μέσα στην πόλη, λίγο πίσω από το λιμάνι βρίσκεται το περίφημο Δημαρχείο της Ερμούπολης, έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Όλοι, πιστεύω, έχουμε σχετική εικόνα στο μυαλό μας, από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια. Απαραίτητη στάση για πολλές φωτογραφίες. Τριγύρω από την πλατεία βρίσκονται ορισμένα καφέ και μεζεδοπωλεία, για όσους θέλουν να δουν κάτι πέρα από το λιμάνι..
Όπως βλέπει κανείς το δημαρχείο δεξιά, ανηφορίζοντας λιγάκι, συναντά το θέατρο Απόλλων. Το συγκεκριμένο θέατρο είναι αντίγραφο της περίφημης Σκάλας του Μιλάνο. Αν μπορέσετε, επισκεφτείτε το.
Η πιο γραφική, ίσως, συνοικία της Ερμούπολης είναι τα Βαπόρια. Από την άκρη του λιμανιού και πάνω ξεκινά η συνοικία αυτή με τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, γεμάτα χρώματα και ζωντάνια. Μάλιστα, κάτω από την συνοικία βρίσκονται 2-3 μικροί κόλποι όπου μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο άφοβα, καθώς τα νερά είναι καθαρά.
Για φαγητό προσωπικά προτιμώ είτε την Άνω Σύρο, είτε μερικά μικρότερα μεζεδοπωλεία χωμένα στα στενά της Ερμούπολης. Για καφέ και ποτό στο λιμάνι με θέα είτε στην πλατεία του δημαρχείου.
Στην Ερμούπολη, απέναντι από το νοσοκομείο, βρίσκεται το Βιομηχανικό Μουσείο. Αξίζει η επίσκεψη, έχουν διασωθεί αρκετά στοιχεία της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης. Εκεί κοντά βρίσκονται και οι παλιοί ταρσανάδες του νησιού, για όποιον ενδιαφέρεται.
Η βόλτα στο Μουσείο, στο Δημαρχείο, στα Βαπόρια και στην Άνω Σύρο μπορούν να φέρουν στο μυαλό του επισκέπτη της εικόνας της πόλης όπως περίπου ήταν παλιά, όπως την ακούσαμε στα τραγούδια. Το σίγουρο είναι ότι αξίζει η επίσκεψη έστω και μόνο για την Ερμούπολη.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

6 σχόλια:

  1. Πήγα πέρυσι στη Σύρο και πέρασα υπέροχα. Τέλεια! Ανεπανάληπτα! Δεν ήταν μόνο η κορυφαία παρέα, αλλά και το πολύ όμορφο και υποτιμημένο νησί της Σύρου! Και για αυτό ξαναπήγα φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες μου τωρα Κάνθαρε οτι είμαστε την 'ιδια περίοδο στη Σύρο φέτος !
      [14-23/07]

      Διαγραφή
  2. Mε τι φωτογραφική μηχανή και τι φακό εχει τραβηχτεί η δεύτερη φωτογραφία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Είμαι όμορφο νησί πραγμάτικά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πήγα κι εγώ σύρο πριν κάποια χρόνια και τη λάτρεψα. αξίζει πραγματικά τον κόπο και μια και δυο και τρεις φορές να την επισκεφτεί κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή