Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Βαρκελώνη του Γκαουντί

La Sagrada Familia, Barcelona, spain.
Λίγοι καλλιτέχνες - η αρχιτεκτονική ανήκει σίγουρα στις ονομαζόμενες "καλές τέχνες" - έχουν συνδέσει τόσο πολύ το όνομα τους με μια πόλη. Ακόμη πιο λίγοι έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν τόσο πολύ μια πόλη ώστε να γίνεται σημείο αναφοράς μέσα από τα έργα τους. Και τα δύο αυτά στοιχεία έχει καταφέρει να συνδυάσει ο Αντόνι Γκαουντί με την αγαπημένη του πόλη, τη Βαρκελώνη. Η πόλη και ο αρχιτέκτονας φαντάζουν στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ως άμεσα συνδεδεμένα. Περπατώντας στην πόλη συναντά κανείς αρκετά έργα του, τα οποία ασφαλώς έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα μνημεία πολιτισμού.
Παρότι δε γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, συνδυάσε άρρηκτα το όνομά του με αυτή. Η πρωτεύουσα της Καταλονίας έχει λοιπόν να υπερηφανεύεται για τα δημιουργήματα του Antoni Gaudí i Cornet, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Τα περισσότερα έργα του είναι ανοιχτά για το κοινό, μάλιστα δύο από αυτά είναι τα περισσότερο επισκέψιμα μνημεία στη Βαρκελώνη, η Sagrada Familia και το πάρκο Γκουέλ (Park Güell). Στην ανάρτηση αυτή θα περιηγηθούμε στο πρώτο και στο τελευταίο έργο του.
Το πρώτο έργο του Γκαουντί που βρίσκεται στη Βαρκελώνη είναι η Casa Vicens. Πρόκειται για ιδιωτική κατοικία, η οποία ανακηρύχτηκε το 2005 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO (UNESCO World Heritage Site "Works of Antoni Gaudí"). Η κατοικία αυτή έχει έντονες μεσογειακές και μαυριτανικές επιρροές. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα περίφημα μαυριτανικά πλακάκια, κόκκινα τούβλα, ενώ στην κορυφή του κτηρίου βρίσκονται μικροί πυργίσκοι. Δυστυχώς το εσωτερικό της οικίας δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Το γνωστότερο έργο του Γκαουντί είναι το τελευταίο του, το οποίο μάλιστα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει και παραμένει ακόμη ημιτελές. Πρόκειται για τη διάσημη La Sagrada Familia, τη διάσημη ρωμαιοκαθολική εκκλησία που δεσπόζει στην πόλη της Βαρκελώνης. Η εκκλησία έχει διάφορες επιρροές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της. Έχει τρεις προσόψεις, την πρόσοψη της Γέννησης, την πρόσοψη των Παθών και την πρόσοψη της Δόξας. Οι μορφές που δεσπόζουν στις προσόψεις είναι επιβλητικές. Στο εσωτερικό της πρόσφατα απομακρύνθηκαν αρκετές σκαλωσιές και έγινε τελετή από τον Πάπα της Ρώμης. Αν έχετε υπομονή, περιμένετε στην ουρά για τον ανελκυστήρα που σας ανεβάζει σε έναν από τους πύργους του ναού. Όπως είχαμε γράψει σε παλιότερη ανάρτηση, η θέα από ψηλά αξίζει! Στο υπόγειο της εκκλησίας μπορείτε να δείτε βίντεο από τα σχέδια ολοκλήρωσης του ναού, η οποία υπολογίζεται μετά από αρκετά χρόνια. Η εκκλησία ανήκει κι αυτή, φυσικά, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

3 σχόλια:

  1. Κάποτε θα πάω. Μου αρέσει πολύ και σαν κουλτούρα και σαν πόλη.

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελός, απίστευτος, καταπληκτικός Γκαουντί, μοναδικός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Γκαουντί είναι προβεβλημένος για εμπορικο-τουριστικούς λόγους.Όπως πχ θα πρέπει να ενθουσιαζόμαστε με τα τέρατα στη γιουροβίζιον για να βραβευτούν και τους δεινόσαυρους για να κόψει εισητήρια το χολιγουντ.
    Σαν αρχιτεκτονική φτάνει στα όρια του ά-μετρου δηλ.του κιτς,με προσπάθεια επαναφοράς διφοροπ/σης του μπαρόκ.Γιαυτό και δεν υπήρχε ούτε συνέχεια ούτε υιοθέτηση από άλλους καθώς ήταν κάτι νεκρό,και προσωπική εκκεντρικότητα.
    Την ίδια περίπου εποχή η αρχιτεκτονική αφαιρούσε όλες τις ψευτιές και τα στολίδια(πχ ΜΠΑΟΥΧΟΥΣ,ΡΑΊΤ,ΚΟΜΠΡΙΖΕ κλπ) και εξελίσεται μέχρι σήμερα.

    Από τη Βαρκελώνη κρατάω το υπέροχα-Μοναδικό Ναυτικό Μουσείο,που δυστυχώς δεν προβάλλεται όσο του αξίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή