Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Φυτεύοντας σπανάκι στον Άρη με τη NASA

Πριν από δύο μήνες περίπου είχαμε βγει για καφέ με ένα φίλο, ο οποίος μόλις είχε γυρίσει από το Hackerspace. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών στην Αθήνα. Ήταν ενθουσιασμένος με την ιδέα που μόλις είχαν καταθέσει σε έναν διαγωνισμό της NASA, το 2013 International Space Apps Challenge. 9 άτομα προηγουμένως άγνωστα μεταξύ τους, συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Σκοπός του project να στείλουν στον πλανήτη Άρη μία συσκευή που να καλλιεργεί σπανάκι. Ο ευρηματικός τίτλος του έργου ήταν Popeye on Mars.

Ένα μήνα περίπου πριν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Η ομάδα από την Αθήνα διακρίθηκε ανάμεσα σε 770 προτάσεις απ'όλο τον κόσμο! Μάλιστα, κατέκτησε τον τίτλο ως Best Mission Concept, ως την πιο υποσχόμενη ιδέα. Το Popeye on Mars είναι ένας ανοιχτού κώδικα λεπτομερής σχεδιασμός θερμοκηπίου με σκοπό την λειτουργία του στις αντίξοες συνθήκες της επιφάνειας του Άρη. Μέσω αεροπονικού συστήματος αναπτύσσεται σπανάκι, το οποίο παράγει οξυγόνο που συλλέγεται σε ειδική φιάλη. Είναι ενεργειακά αυτόνομο, χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας το ηλιακό φως και έχει κύκλο ζωής 45 ημέρες περίπου, με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μετά από βασικές εργασίες συντήρησης.Μπορείτε να δείτε την ιδέα του Popeye on Mars στο βίντεο που ακολουθεί πιο κάτω:


Τα παιδιά κέρδισαν ένα εισιτήριο για το Space Center της NASA στο Houston. Αυτό που χρειάζονται είναι οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να αναπτύξουν την ιδέα τους, να την εφαρμόσουν και να μεταβούν στο Houston ώστε να την παρουσιάσουν εκεί. Γι αυτό και έχουν ανεβάσει την καμπάνια στο Pledgie ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα. Όποιος μπορεί και θέλει να συνεισφέρει, μπορεί να το κάνει στο Donate to Popeye on Mars. Ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή μία κατασκευή ελληνικής εμπνεύσεως να ταξιδέψει στον Άρη! Φίλτατε Μάνθο και λοιπή παρέα, σας το εύχομαι ολόψυχα! 

ΥΓ Παιδικά όνειρα είναι αυτά. Ποιος μικρός αστροναύτης άραγε θα έλεγε όχι σε ένα ταξίδι στο διάστημα;

3 σχόλια:

  1. Την είχα διαβάσει αυτήν την είδηση για τα παιδιά αλλά και τώρα που την ξαναδιάβασα πάλι τα ίδια συναισθήματα έχω,δηλαδή χαράς και υπερηφάνειας που τα νιάτα στην Ελλάδα προσπαθούνε.
    Στέλνουν ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασε,φίλε ΚιτσοΜήτσο,πού να τρεχω να ποτιζω στον Αρη! :) :) Και πέρα από την πλάκα,προτιμώ μπαξέ στο Δομένικο και στον Κολινδρό,ε,ας ειναι και στην Κατερίνη :)

    ΥΓ.Η ανάρτηση μεταφερεται πάραυτα στον μπαξεVaD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ για την κοινοποίηση ΚιτσοΜήτσο :D Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή