Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Βουδαπέστη: λόφος με θέα και λουτρά

Budapest View
Σε προηγούμενη ανάρτηση ανεβήκαμε τον έναν από τους δύο ψηλούς λόφους της Βούδας, εκείνον που έχει τα περισσότερα και πιο γνωστά αξιοθέατα - ανάμεσά τους το παλάτι και τον Πύργο των Ψαράδων. Ο έτερος λόφος έχει κι αυτός την ομορφιά του και αρκετά αξιοθέατα, λιγότερο ή περισσότερο φανερά.
Για να φτάσουμε στο λόφο με το άγαλμα της Ελευθερίας και του Γκέλερτ, διασχίζουμε την πράσινη γέφυρα με το τραμ και παίρνουμε κατόπιν το λεωφορείο No.27. Εναλλακτικά, αν ο καιρός είναι καλός και υπάρχουν αντοχές, μπορεί κανείς να ανέβει με τα πόδια μέσα από ένα ωραίο πάρκο. Στην κορυφή του λόφου βρίσκει κανείς συνήθως πολλά τουριστικά λεωφορεία. Η θέα προς την Πέστη, το ποτάμι αλλά και άλλα κομμάτια της Βούδας είναι τρομερή. Οπλιστείτε με υπομονή, καθώς τα καλά σημεία για λήψη φωτογραφιών είναι συνήθως πιασμένα.
Αγνοήστε το κάστρο που υπάρχει, έχει υψηλό αντίτιμο εισόδου και δεν αξίζει ιδιαίτερα. Προχωρήστε στο άγαλμα της Ελευθερίας, σοβιετικής προέλευσης. Παρέα στη γυναικεία φιγούρα που σηκώνει ένα φύλλο φοίνικα, κάνουν άλλα 2 αγάλματα αντρικών μορφών με έντονα τα στοιχεία ρώμης που διακρίνουν αντίστοιχα σοβιετικά αγάλματα. Πλέον έχει καταστεί σύμβολο της ουγγρικής ανεξαρτησίας γενικότερα.
Ακολουθούμε το μονοπάτι προς τα κάτω. Ειδικά όταν η φύση είναι ανθισμένη, η κατάβαση είναι το κάτι άλλο. Κάπου στη μέση της διαδρομής συναντάμε το άγαλμα που είναι αφιερωμένο στον επίσκοπο Gellert, ο οποίος μαρτύρησε στον συγκεκριμένο λόφο. Το άγαλμα φαίνεται καλύτερα αν κατεβεί κανείς αρκετά χαμηλά, ενώ δίπλα ρέει ένας καταρράκτης. Λίγο πριν κατεβούμε στο κατώτερο επίπεδο, σε ένα άνοιγμα στο βράχο συναντάμε την Εκκλησία του Σπηλαίου. Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για μια εκκλησία σκαλισμένη στο βράχο. Έχει είσοδο περίπου 3 ευρώ, έχει ενδιαφέρον για το πως έχει ενταχθεί αρχιτεκτονικά ο περιβάλλων βράχος στο μυστικιστικό της εκκλησίας. Στην είσοδο της σπηλιάς υπάρχει άγαλμα με μορφή σε στάση ευλάβειας.
Αφού κουραστήκαμε ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας, μας περιμένει ένα άλλο αξιοθέατο της Βουδαπέστης που υπόσχεται να μας ξεκουράσει. Πρόκειται για το ξενοδοχείο και τα θερμά λουτρά του Gellert. Το ξενοδοχείο είναι αξιοθέατο από μόνο του, θυμίζοντας στη Βουδαπέστη μία άλλη εποχή. Τα λουτρά του, χωρίς να είναι τα καλύτερα, σίγουρα μπορούν να χαλαρώσουν και να αναζωογονήσουν τον επισκέπτη. Οι εξορμήσεις στη Βούδα ολοκληρώθηκαν. Εκκρεμεί ο περίπατος στην περισσότερο ζωντανή πλευρά της πόλης, στην Πέστη...

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Κεντρική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου