Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Λονδίνο: αγορές διαφορετικού τύπου

Portobello Market, London
Αρκετός κόσμος επιλέγει το Λονδίνο για αγορές, είτε λόγω τιμών είτε λόγω ποικιλίας. Σε διάφορες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής του Λονδίνου μπορεί κανείς να βρει ξεχωριστά αντικείμενα και όχι μόνο.
Η πιο γνωστή, ίσως, υπαίθρια αγορά είναι η Portobello Road Market. Κάθε Σάββατο πολύς κόσμος κατεβαίνει στον συγκεκριμένο δρόμο, που βρίσκεται στο Notting Hill, για βόλτα, ψώνια, καφέ και φαγητό. Η αγορά αυτή είναι γνωστή κυρίως για τις αντίκες, ενώ υπάρχουν κι άλλα τμήματα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μουσικά είδη, vintage ρούχα και πολλά λιγότερο ή περισσότερα περίεργα αντικείμενα! Αξίζει μία τουλάχιστον φορά να πάτε Σάββατο για να δείτε τον κόσμο. Αν θέλετε να απολαύσετε τον όμορφο δρόμο με τα χρωματιστά σπίτια με ησυχία, ελάτε κάποια άλλη μέρα. Αγορά μικρότερης κλίμακας έχει κάθε μέρα, Παρασκευή και ειδικά Σάββατο γίνεται χαμός. Ανάμεσα σε άλλα εκθέματα, μπορείτε να δείτε και το βιβλιοπωλείο που είχε ο Χιου Γκραντ στο Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ - αν και κάπου διάβασα πρόσφατα ότι πλέον έχει κλείσει.
Εξίσου πολύβουη και περισσότερο τουριστική είναι η σκεπαστή αγορά στο Covent Garden. Αν και πλέον μπορεί κανείς να πει ότι δε θεωρείται αγορά με την κλασική έννοια της λέξης, εντούτοις το πανέμορφο κτήριο με τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα λοιπά μαγαζιά έχουν πάντα κόσμο. Παλιότερα, στην αγορά αυτή έβρισκε κανείς οπωροκηπευτικά. Στην περιοχή βρίσκει κανείς πολλούς street artists, αρκετοί από τους οποίους δίνουν πραγματικά καλές παραστάσεις! Εντός της σκεπαστής αγοράς, στον κάτω όροφο, βρίσκονται συνήθως μουσικοί. Μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποιον να παίζει τσέλο ή βιόλα! Απολαύστε τον καφέ, μια μπύρα ή ακόμη και στρείδια με μπόλικο λεμόνι από τους υπαίθριους πωλητές.
Μια διαφορετικού τύπου αγορά, περισσότερο κοντά στην αρχαιοελληνική έννοια της λέξης, υπάρχει κάθε Κυριακή στο Hyde Park. Στη βορειοανατολική πλευρά αυτού του μεγάλου πάρκου, στο λεγόμενο Speakers' corner κάθε Κυριακή μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανέβει στο βήμα και να πει τις απόψεις του, χωρίς φόβο και πάθος. Αρκετός κόσμος μαζεύεται για να παρακολουθήσει τους αυτοσχέδιους ρήτορες, οι οποίοι κερδίζουν άλλοτε το χειροκρότημα και άλλοτε αποδοκιμασίες. Αν και αρκετοί νομίζουν ότι υπάρχει πλήρης ελευθερία στο τι λέει ο καθένας, εντούτοις υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας. Κάντε το πέρασμά μας πηγαίνοντας για πικ-νικ στο Hyde Park. Μπορεί να ακούσετε κάτι ενδιαφέρον...

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

3 σχόλια:

  1. Και νά'χεις για ξεναγό τον NdN :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραια αγορα επίσης υπαίθρια τύπου ''λαική'' είναι και στο Camten δεν θυμαμαι και αν το γραφω σωστα, δίπλα στον Ταμεση ,κάθε Κυριακή.πέρα απο την όμορφη αγορα τον πολύ νέο κόσμο τα φαγητά σε παγκάκι απο κουζίνες όλου του κόσμου, πινοντας καφε στα Starbucks θα δεις και πως ανεβοκατεβαινει το νερο στα καναλια για να περασουν τα ποταμοπλιοα...απλα φανταστικο αξιζει να πατε και εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή