Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Για χαμάμ και ναργιλέ στην Πόλη

Hamam - Istanbul
Μετά τις ανάμεικτες γεύσεις της Πόλης, σειρά έχουν απολαύσεις ανατολικού τύπου. Ένα από τα πράγματα που έρχεται στο μυαλό του καθενός όταν αναφέρεται στην Ανατολή είναι σίγουρα τα χαμάμ. Πρόκειται στην ουσία για ατμόλουτρο, αντίστοιχο του οποίου είναι η σάουνα, που απαντάται συνήθως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Πέρα από το μπάνιο και την υγιεινή, το χαμάμ είναι στην ουσία φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Ήταν και είναι τόπος συναντήσεων, εξαγνισμού, χαλάρωσης. Τα κτήρια που στεγάζουν διατηρητέα χαμάμ είναι συνήθως όμορφα και από αρχιτεκτονικής πλευράς, με τα πλακάκια αραβικού τύπου και τις σκαλιστές κρήνες.
Στην Κωνσταντινούπολη σώζονται αρκετά παλιότερα χαμάμ, ορισμένα από τα οποία είναι ανακαινισμένα. Προσωπικά, έχω επισκεφτεί 2 από αυτά, το Suleimaniye Hamam και το Ayasofya Hurrem Sultan Hamam. Και τα δύο βρίσκονται κοντά στην Αγιά Σοφιά, στην περιοχή Sultanahmet. Το πρώτο είναι φθηνότερο, το δεύτερο πιο ακριβό, αλλά και πιο καλό και οργανωμένο. Υπηρεσίες αντίστοιχες των χαμάμ προσφέρουν και αρκετά ξενοδοχεία, αν και η αίσθηση δεν είναι η αυθεντική. Από την άλλη, αρκετός κόσμος φοβάται τα παραδοσιακά χαμάμ λόγω υγιεινής. Κάντε την έρευνά σας πριν επισκεφτείτε κάποιο. Το κόστος περιλαμβάνει συνήθως τόσο το μπάνιο όσο και το μασάζ - δύο εμπειρίες μοναδικές! Βέβαια, κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας να είστε προετοιμασμένοι, καθώς θα προσπαθούν διαρκώς να σας πουλήσουν διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα με επιπλέον κόστος. Η χαλάρωση, πάντως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι μοναδική!
Μία άλλη αυθεντική απόλαυση της Ανατολής είναι ο ναργιλές. Στην Κωνσταντινούπολη στα περισσότερα μαγαζιά απαγορεύεται το κάπνισμα - μάλιστα το τηρούν αυστηρά. Εξαίρεση αποτελούν τα ναργιλεδάδικα, στα οποία συνήθως δε σερβίρεται αλκοόλ. Ακολουθώντας τον δρόμο από τη γέφυρα του Γαλατά προς το ανάκτορο Ντολμά-μπαχτσέ, συναντάει κανείς στο δεξί τουχέρι 4-5 ναργιλεδάδικα μαζεμένα, κάτω ακριβώς από ένα μικρό πανεπιστήμιο. Εκεί παίρνει ο επισκέπτης μια πρώτη αίσθηση, έστω και τουριστική, της φιλοσοφίας του ναργιλέ. Διάλεξτε κάποια γεύση, πειραματιστείτε και δοκιμάστε. Οι τιμές συνήθως είναι χαμηλές. Εναλλακτικά, κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά, στην πλευρά που κοιτάει προς Βόσπορο, υπάρχει ανάμεσα στα εστιατόρια ένα αρκετά οργανωμένο ναργιλεδάδικο. Αν ο καιρός είναι καλός, καθίστε έξω και απολαύστε τη θέα. Αν τύχει να είστε Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να δει κανείς τα πυροτεχνήματα. Όταν στεγνώσει ο λαιμός σας από τον καπνό, δροσίστε τον με μερικές γουλιές κόκκινου τσαγιού. Το προτιμούν οι ντόπιοι, κάτι καλύτερο θα ξέρουν...

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις μου για την Κωνσταντινούπολη.

1 σχόλιο:

  1. αγαπάμε Πόλη...
    Ανατολίτικες μουσικές...
    Μεθυστικά αρώματα
    έρωτα στα στενά σοκάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή