Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ισπανία: Το χρυσό τρίγωνο των μουσείων της Μαδρίτης

Prado Museum - Madrid, Spain
Μπορεί η Βαρκελώνη να είναι γνωστή για τα πολιτιστικά της στοιχεία, κυρίως λόγω Γκαουντί, η Μαδρίτη όμως δεν πάει πίσω. Πολλά σημαντικά έργα τέχνης βρίσκονται και εκτίθενται στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Στη Μαδρίτη βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και επισκέψιμα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο ντελ Πράδο (Museo del Prado), όπως επίσης και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία αλλά και το μικρότερο Thyssen-Bornemisza Museum. Αυτά τα τρία, μάλιστα, συγκροτούν το λεγόμενο "Golden Triangle of Art" (χρυσό τρίγωνο της τέχνης) τα οποία μπορεί να τα επισκεφτεί κανείς με μειωμένο κοινό εισιτήριο. Αν βέβαια δεν είστε πολύ της τέχνης, τότε επιλέξτε ένα από αυτά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Το Μουσείο ντελ Πράδο είναι πολύ γνωστό και εκτός Ισπανίας. Βρίσκεται στην Paseo del Prado. Οι εκθέσεις του περιλαμβάνουν πολλές και πλούσιες συλλογές γλυπτών, πινάκων και άλλων μορφών τέχνης. Τα περισσότερα έργα είναι μεταξύ του 12ου και 19ου αιώνα. Ανάμεσα σ'αυτά έργα από Βελάσκεζ, Γκόγια, Ρούμπενς, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το μουσείο έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σ'αυτό εκτίθενται αρκετά έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού ως El Greco.
Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía ή απλά Museo Reina Sofía) είναι το δεύτερο πιο γνωστό της χρυσής τριάδας. Σ'αυτό στεγάζονται έργα σύγχρονης τέχνης κυρίως από Ισπανούς καλλιτέχνες. Περιλαμβάνει μεγάλες συλλογές έργων του Πάμπλο Πικάσο και του Σαλβαντόρ Νταλί, όπως επίσης και του Μιρό. Το διασημότερο έργο που μπορεί κανείς να δει στο μουσείο είναι η περίφημη Γκέρνικα (Guernica) του Πικάσο. Πρόκειται για έναν τεράστιο, επιβλητικό ασπρόμαυρο καμβά που απεικονίζει τη βιαιότητα του πολέμου και την ανθρώπινη απόγνωση.
Τρίτο κατά σειρά μουσείο του χρυσού τριγώνου είναι το μουσείο με το δύσκολο όνομα, το Thyssen-Bornemisza. Βρίσκεται κι αυτό στην Paseo del Prado, πολύ κοντά στο Μουσείο ντελ Πράδο. Οι συλλογές του στην ουσία συμπληρώνουν τα κενά που υπάρχουν μεταξύ των άλλων δύο μουσείων, κυρίως χρονολογικά αλλά και από πλευράς καλλιτεχνικών τάσεων. Περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα έργα του Μονέ, του Ντεγκά, του Βαν Γκογκ και άλλων.
Αν έχετε χρόνο και μέρες στη Μαδρίτη, μπορείτε να τα επισκεφτείτε και τα τρία. Σε διαφορετική περίπτωση επιλέξτε ένα ή δύο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα. Καθένα από αυτά θέλει τουλάχιστον μισή μέρα περιήγησης ώστε να δει κανείς τα πιο γνωστά έργα.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις από Ιβηρική χερσόνησο.

1 σχόλιο:

  1. Το Reina Sofia είναι εξαιρετικό! Και έχει και ένα υπέροχο έργο του Νταλί, "Το κορίτσι στο παράθυρο"!!
    Φιλιά Κίτσε!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή