Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η Βιέννη των αυτοκρατόρων


Schoenbrunn - Wien
Σε προηγούμενη ανάρτηση ήπιαμε τον καφέ μας στη Βιέννη και απολαύσαμε τα ωραία ακούσματα της όπερας. Ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε την πόλη επιλέγοντας μία άλλη πτυχή της, την αυτοκρατορική.
Η Βιέννη ήταν έδρα των Αψβούργων και πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Ο αρχοντικός αέρας της αυτοκρατορίας παραμένει σε πολλά χτίσματα και σε γενικότερη τεχνοτροπία. Γνωστότερος εκπρόσωπος πάντως της εποχής των αυτοκρατόρων είναι μάλλον μια γυναίκα, η πριγκίπισσα Ελισάβετ της Βαυαρίας, αν και οι περισσότεροι την γνωρίζουμε ως Σίσσυ.
Οι Βιεννέζοι φαίνεται να έχουν μια αγάπη για την πριγκίπισσα Σίσσυ, τη λεγόμενη "θλιμμένη πριγκίπισσα". Την εκμεταλλεύονται στο έπακρο και τουριστικά, δίνοντας τη μορφή της σε κάθε είδους αναμνηστικά όπως σε σοκολατάκια - κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Μότσαρτ. Πρώτη στάση γνωριμίας με την πριγκίπισσα, που οι περισσότεροι την γνωρίζουμε μέσα από τις αντίστοιχες ταινίες με τη Ρόμι Σνάιντερ, είναι το παλάτι Χόφμπουργκ (Hofburg). Προσωπικά δε μου αρέσουν πολύ τα παλάτια, τα περισσότερα έχουν κάτι το κοινό και βαρετό. Το συγκεκριμένο για κάποιο λόγο μου άρεσε, ίσως ήταν πιο "ζωντανό" απ'ό,τι τα κλασικά παλάτια που είχα επισκεφτεί σε αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Αν ο καιρός είναι καλός, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το θερινό ανάκτορο των αυτοκρατόρων, το Schönbrunn. Το παλάτι μπορεί να ξεχωρίζει κυρίως λόγω μεγέθους, αλλά αυτό που αξίζει για μένα είναι οι κήποι του παλατιού. Ειδικά όταν είναι ανθισμένοι είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Αφεθείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα στα περίτεχνα κουρέματα των θάμνων, τα σχέδια των λουλουδιών. Αν θέλετε μπορεί με το κατάλληλο αντίτιμο να κάνετε βόλτα και με άμαξα. Συντριβάνια και αγάλματα βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Παρόλο που τα θερινά ανάκτορα βρίσκονται εκτός της πόλης, μπορεί κανείς να φτάσει σ'αυτά με μετρό, τραμ ή και λεωφορείο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν καφέ όπου μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας απολαμβάνοντας τη θέα και τη φύση.
Λίγο πιο άσημο, αλλά με περισσότερη καλλιτεχνική διάθεση, είναι το παλιό ανάκτορο Belvedere, που βρίσκεται κι αυτό λίγο πιο έξω από το κέντρο της Βιέννης. Το κτήριο είναι κι αυτό εντυπωσιακό λόγω κατασκευής. Φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις, οπότε ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα πριν πάτε.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Άλλες αναρτήσεις μου από Κεντρική Ευρώπη.

2 σχόλια:

  1. Και που να είσαι βράδυ πρωτοχρονιάς, παραμονής στο Hofburg, να πάθεις πλάκα!!!!!! αν σου τύχει μην το πετάξεις... να πας.... θα τρελλαθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βρε που να με πάρει... τα μισά γράφω...
      ειναι ο μεγάλος χορός... την παραμονή...!!! εξοχος... αξίζει και όρθιος και τα λεπτά του όλα!

      Διαγραφή