Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μέρη στη Ρώμη με...ουρά


Rome, Colosseum
Όταν επισκεπτόμαστε μια πόλη του εξωτερικού πολλά είναι εκείνα που μας απασχολούν και θέλουν κάποιο προγραμματισμό. Πέρα από την εύρεση αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείου, άλλα μικρά ή μικρότερα χρήζουν προσοχής. Για παράδειγμα σε τι γλώσσα θα συνεννοηθούμε, ο καιρός, τα μέσα μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο, τα μέσα που θα μετακινούμαστε στην πόλη, η ασφάλεια, το φαγητό, ποια μέρη θέλουμε να δούμε και πότε. Το τελευταίο ειδικά μπορεί να μας γλυτώσει από τον τελείως χαμένο χρόνο του να περιμένουμε στις ουρές, περισσότερο ακόμη αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Στη Ρώμη υπάρχουν ορισμένα αξιοθέατα που έχουν συνήθως μεγάλες ουρές, όπως το Βατικανό, το Κολοσσαίο και η κεφαλή Bocca della Verita.
Το Κολοσσαίο είναι από τα κυριότερα και επιβλητικότερα αξιοθέατα της Ρώμης. Οι ουρές για να το επισκεφτεί κανείς είναι μεγάλες. Υπολογίστε μόνο ότι από τη στιγμή που θα μπείτε στο εσωτερικό περιστύλιο θέλετε συνήθως μισή ώρα ακόμη μέχρι να φτάσετε στα εισιτήρια. Την Κυριακή ειδικά που η Αυτοκρατορική οδός είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα, οι ουρές είναι μεγαλύτερες. Αν ο καιρός είναι άστατος, έχετε καλού-κακού μια ομπρέλα μαζί σας. Υπάρχει όμως τρόπος να παρακάμψετε την ουρά με κάποιο επιπλέον κόστος, αρκεί να νοικιάσετε κάποιον ξεναγό από αυτούς που είναι απέξω. Θα τους αναγνωρίσετε από το σχετικό σήμα που φοράνε. Οι ξεναγοί αυτοί έχουν προτεραιότητα στην είσοδο. Αλλιώς, οπλιστείτε με υπομονή!
Στο Βατικανό οι ουρές στις οποίες μπορεί κανείς να χρειαστεί να περιμένει είναι τουλάχιστον 3. Μία για να μπει στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, περνώντας από τον έλεγχο, μία για να ανέβει στο θόλο με την πανοραμική θέα και άλλη μία για το Μουσείο του Βατικανού. Συνήθως η ουρά για την εκκλησία κάνει τον κύκλο της πλατείας. Για να μην περιμένετε άδικα, ελέγξτε πρώτα το πρόγραμμα της εκκλησίας - πολλές φορές λόγω λειτουργίας ή εορτών κάποιες ημέρες και ώρες είναι ανοιχτά μόνο για τους πιστούς. Όταν μπείτε στο χώρο και θελήσετε να κινηθείτε προς το θόλο, υπάρχει τρόπος να παρακάμψετε την ουρά που περιμένει τον ανελκυστήρα, ανεβαίνοντας τα 551 σκαλιά με τα πόδια κάνοντας δωρεάν γυμναστική. Τέλος, για το Μουσείο του Βατικανού - όπου παρεμπιπτόντως η είσοδος είναι στο πλάι, έξω από την πλατεία και την εκκλησία - καλό θα ήταν να είστε νωρίς για να απολαύσετε τα αριστουργήματα με την ησυχία σας.
Η Κεφαλή της Αλήθειας (Bocca della Verita) έχει συνήθως μεγάλες ουρές - ανεξήγητο για μένα, καθώς πρόκειται γι απλώς μια σκαλισμένη πέτρα με ανοιχτό στόμιο. Αν θέλετε απλώς να βγάλετε μια γρήγορη φωτογραφία, πηγαίνετε στο πλάι από την εξωτερική πλευρά και η φωτογραφία σας είναι έτοιμη!

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις για τη Ρώμη στο blogtravels.gr

3 σχόλια:

  1. Ο καλύτερος τρόπος για να παρακάμψεις την ουρά στο Κολοσσαίο είναι να μπεις από την Ρωμαική αγορά. Εχουν κοινό εισιτήριο και εκεί δεν έχει ποτέ κόσμο. Παίρνεις το εισητηριακι σου βλέπεις τη Ρωμαική αγορά σε 10' και μετά μπαίνεις στο Κολοσσαίο κύριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τρόμο θυμάμαι την ουρά στο Βατικανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή