Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Αυστρία: Σάλτσμπουργκ του αλατιού και της σοκολάτας


Το Σάλτσμπουργκ είναι η δεύτερη πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας, αμέσως μετά τη Βιέννη. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Η Βιέννη απέχει τη διπλάσια απόσταση απ'ό,τι απέχει το Μόναχο - και τα δύο είναι προσβάσιμα με τρένο. Από την ρωμαϊκή εποχή η πόλη βρισκόταν σε κομβικό σημείο, εκεί που διασταυρώνονται μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι.
Η πόλη έχει σύνθετο όνομα από τις γερμανικές λέξεις Salz (αλάτι) και Burg (πύργος). Το ορυκτό αλάτι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ευημερία της πόλης, καθώς η εξόρυξή του από την εποχή των Κελτών αποτελούσε πραγματικό θησαυρό, γι αυτό και στην περιοχή είναι γνωστό ως "ορυκτός χρυσός". Για μία χώρα όπως η Αυστρία που δε βρέχεται από θάλασσα το αλάτι είναι σίγουρα πολύτιμο αγαθό. Ο ποταμός που διασχίζει την πόλη λέγεται Salzach.
Λίγο πιο έξω από την πόλη βρίσκεται ένα τουλάχιστον ορυχείο αλατιού ανοιχτό για το κοινό. Ο επισκέπτης φοράει ειδική στολή, ξεναγείται στους χώρους, κάνει τσουλήθρα σε ξύλινες κουπαστές, δοκιμάζει ψωμί κι (ορυκτό) αλάτι, διασχίζει υπογείως τα σύνορα Αυστρίας και Γερμανίας, ανακαλύπτει απομεινάρια των Κελτών, ενώ κομμάτι της περιήγησης γίνεται με τρενάκι σαν αυτά που χρησιμοποιούσαν στην ξενάγηση. Αξίζει η εμπειρία ώστε να εντρυφήσει κανείς στο πραγματικό πνεύμα της πόλης.
Αφού φάγαμε το αλμυρό μας, ώρα να γλυκαθούμε. Στο Σάλτσμπουργκ βρίσκεται ένα από τα σημεία πώλησης της αυθεντικής Sachertorte, το Hotel SacherΗ Sachertorte είναι διάσημη τούρτα σοκολάτας αυστριακής προελεύσεως, όπου ανάμεσα στις στρώσεις σοκολάτας (ο μύθος λέει 3 διαφορετικά είδη σοκολάτας) βρίσκεται μαρμελάδα βερίκοκο και φυσικά κέικ. Το ξενοδοχείο θα το βρείτε εύκολα, θα δείτε τη μόνιμη ουρά που σχηματίζουν οι φανατικοί της σοκολάτας!  Προσοχή στο πώς θα την κουβαλήσετε πίσω από το ταξίδι, αν αντέξετε βέβαια και δεν τη φάτε επιτόπου.
Άλλο σουβενίρ που μπορεί να πάρει κανείς είναι σοκολατάκια με τον Μότσαρτ - όχι τον ίδιο, αλλά ζωγραφιά του στο εξωτερικό περίβλημα. Αν και πλέον τα συγκεκριμένα μπορεί κανείς να τα βρει σε πολλά μέρη εκτός Αυστρίας, άλλη χάρη έχει να τα φέρνει κανείς από την πηγή. Τέλος, για τις μέρες που έχει κρύο, μια ζεστή σοκολάτα ή ένας καπουτσίνο με τρίμματα σοκολάτας θα είναι ό,τι πρέπει για να στυλωθεί κανείς.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερη ανάρτησή μου από Σάλτσμπουργκ.

2 σχόλια: