Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Γαστριμαργικά όργια στις Βρυξέλλες


Οι Βρυξέλλες εκτός από πρωτεύουσα του Βελγίου θεωρείται η έδρα, η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πόλη ζει σε μεγάλο βαθμό από τους οργανισμούς και τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μεγάλο καζάνι που αναμιγνύονται διαφορετικές κουλτούρες σα χωνευτήρι. Διατηρεί όμως το χαρακτήρα της, κυρίως μέσα από την κουζίνα.
Σημείο αναφοράς για την πόλη είναι προφανώς η Grand Place (Grote Markt στα φλαμανδικά). Η πραγματικά πανέμορφη πλατεία είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η πόλη. Αξίζει να την επισκεφτεί κανείς μέρα και νύχτα, είναι εξίσου όμορφη. Οπλιστείτε με καλή φωτογραφική, χαμόγελο και μπορείτε να γεμίσετε ολόκληρο άλμπουμ. Κάθε κτίριο έχει τη μαγεία του.
Επί της πλατείας βρίσκονται μερικά καφέ – εστιατόρια. Είναι μεν τουριστικά, προσφέρουν όμως μοναδική θέα. Καλύτερη συνοδεία μια δροσερή βέλγικη μπύρα. Οι Βέλγοι έχουν παράδοση στις μπύρες, αριθμούν πολλές διαφορετικές ετικέτες, ξανθιές, μαύρες, μοναστηριακές και άλλες. Ξεκινήστε τις δοκιμές από αυτές που δεν μπορεί κανείς να βρει εύκολα στην Ελλάδα.
Η μπύρα ανοίγει την όρεξη, όμως. Για να γεμίσει το στομάχι απαιτείται μια ωραία λιχουδιά – ειδικότητα των Βέλγων. Έχοντας πλάτη στο δημαρχείο, χωθείτε στο στενό δρομάκι Rue de Bouchers. Εκεί βρίσκονται μαζεμένα πολλά εστιατόρια κυρίως με θαλασσινά. Αντισταθείτε στα σνίτσελ και τα πιάτα που βρίσκει κανείς παντού αλλού και γευτείτε μύδια, στρείδια και λοιπές θαλασσινές λιχουδιές, ως επί το πλείστον φρέσκες. Τα μύδια ειδικά σερβίρονται αχνιστά με συνοδεία φρέσκα λαχανικά και τηγανητές πατάτες. Ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν και μισές μερίδες για όσους δεν πεινάνε αρκετά. Αρκετοί ντόπιοι χρησιμοποιούν κάποιο κέλυφος από μύδια που ήδη έχουν φάει ως τσιμπίδα για να πιάνουν τα υπόλοιπα, αντί για πηρούνι.
Αφού γευτήκαμε και τα θαλασσινά, ώρα για κάτι γλυκό. Παντού στην βελγική πρωτεύουσα βρίσκει κανείς ωραίες, φρεσκότατες βάφλες. Συνοδεύονται από ό,τι θέλει ο καθένας, ενώ ορισμένοι τις τρώνε και σκέτες. Το καλοκαίρι σίγουρα τους πηγαίνει ένα παγωτό.
Οι Βέλγοι φημίζονται και για τις σοκολάτες τους. Ψάξτε την πλατεία Sablon όπου βρίσκονται 2 από τις πιο γνωστές σοκολατοποιίες. Ειδικά η Pierre Marcolini είναι σαν μουσείο σοκολάτας. Μπορείτε να δοκιμάσετε πριν αγοράσετε. Και μόνο η επίσκεψη αξίζει, ενώ οι τιμές είναι ελαφρώς τσιμπημένες.
Αφού φάμε και τα γλυκά μας, άλλη μια μπύρα είναι ό,τι πρέπει για τη χώνεψη. Η βελγική πρωτεύουσα μπορεί να μην έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη όπως άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σίγουρα όμως οι γεύσεις αποζημιώνουν τον ουρανίσκο.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Άλλες αναρτήσεις μου από Βέλγιο στο blogtravels.gr

3 σχόλια:

  1. Σλουρρππ ...
    Μου άνοιξες την όρεξη !!!
    Τρέχω δρομαίως για την κουζίνα ...
    Αφού φυσικά πρώτα ευχηθώ ΚΑΛΟ ΜΑΡΤΗ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ανάρτηση, απο τις παααρα πολυ καλές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Akribws opws ta grafeis einai! Hmoun Grand Place prin merikous mhnes, fobera kai pentanostima ola, faghta kai mpyronia! Eidika ta deutera, ta briskei kaneis pantou - frontiste na exete xwro stis balitses gia na parete merikes fiales mazi sas! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή