Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Βουδαπέστη: ο λόφος με το παλάτι και ο Πύργος των Ψαράδων


Όπως στέκεται ο επισκέπτης στη Βουδαπέστη κατά μήκος του Δούναβη από την πλευρά της Πέστης βλέπει απέναντί του 2 λόφους. Ο αριστερός είναι πιο ψηλός, αυτός που βρίσκεται δεξιά παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για να φτάσει κανείς εκεί μπορεί να διασχίσει πεζός την περίφημη Γέφυρα των Αλυσίδων (Széchenyi Chain Bridge), την πιο γνωστή ίσως γέφυρα που διασχίζει τον Δούναβη στη Βουδαπέστη. Η γέφυρα έχει κομμάτι που το διασχίζουν μόνο πεζοί, ενώ προσφέρεται για φωτογραφίες.
Με το που φτάνει κανείς στην απέναντι πλευρά, βρίσκει μπροστά του ένα τελεφερίκ που ανεβάζει τον κόσμο στο πάνω μέρος του λόφου. Δεξιά από το τελεφερίκ υπάρχει μονοπάτι 10-15 λεπτών. Προσωπικά προτίμησα το μονοπάτι, το οποίο περνάει μέσα από άλσος με αρκετά μέρη όπου βγαίνουν καλές φωτογραφίες, ειδικά όταν έχει νυχτώσει.
Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το παλάτι. Πέρα από τη θέα προς την πλευρά της Πέστης, όπου διακρίνει κανείς τα ισοϋψή κτίσματα του Κοινοβουλίου και του καθεδρικού του Αγίου Στεφάνου για λόγους πολιτικής, το παλάτι δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Εξαίρεση ίσως αποτελεί το άγαλμα του αετού που συμβολίζει, ως είθισται, τη δύναμη και την ελευθερία.
Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται η Matthias Church. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το ύψος της αλλά και η οροφή με τα πλακάκια. Πίσω από την εκκλησία βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Βουδαπέστης, ο Πύργος των Ψαράδων (Fishermen's Bastion). Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της συντεχνίας που είχε καθήκον να προστατεύει το συγκεκριμένο μέρος του κάστρου από εισβολείς.
Αφού χορτάσετε φωτογραφίες και θέα και πριν πάτε για φαγητό ή καφέ, περπατήστε λίγο προς τα αριστερά, όπως βλέπετε το ποτάμι. Μέσα στα μοντέρνα κτίσματα θα βρείτε χαλάσματα ρωμαϊκής εποχής πλήρως ενσωματωμένα στο κτήριο.
Μετά την ανάβαση και το περπάτημα, ώρα για φαγητό και καφέΣτην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφετέριες, περισσότερο ή λιγότερο τουριστικά. Επιλέξτε ένα με βάση την αισθητική και τις τιμές. Μετά την στάση σας, περιηγηθείτε στην πίσω πλευρά του λόφου όπου βρίσκονται όμορφα σπίτια. Το μέρος προσφέρει θέα προς την πίσω πλευρά της Βούδας, η οποία εκτείνεται αρκετά πιο πέρα. Αν επιλέξετε να κατεβείτε από το μονοπάτι, κάπου στη μέση του υπάρχει ένα πλάτωμα που προσφέρεται για φωτογραφίες, αφού δεν εμποδίζεται από τα δυνατά φώτα.

ΥΓ Παλιότερες αναρτήσεις μου από Κεντρική Ευρώπη.
ΥΓ1 Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

1 σχόλιο: