Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτιστική περιήγηση στην Πράγα


Η Πράγα, ως κλασική πόλη της Κεντρικής Ευρώπης, έχει έντονα πολιτιστικά στοιχεία και επιρροές τόσο σε μουσική και λογοτεχνία όσο και σε θέατρο. Ξεφεύγοντας από τα στενά τουριστικά πλαίσια, μπορεί ο επισκέπτης να ξεναγηθεί μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα σε μια άλλη εποχή. Το σκηνικό είναι έτοιμο, τα κτήρια, το ποτάμι, το κάστρο, τα στενά της πόλης. Αυτό που έρχεται να προσδώσει επιπλέον είναι το πολιτιστικό στοιχείο.
Κατά την περίοδο της άνθισης της κλασικής μουσικής πολλοί συνθέτες επέλεξαν την Πράγα για να δώσουν παραστάσεις με τα έργα τους. Ο Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart), που συχνά ενέδιδε σε πειραματισμούς, έλεγε ότι οι κάτοικοι της Πράγας τον καταλαβαίνουν σε αντιδιαστολή με τους κατοίκους της χώρας του. Τσέχος και κάτοικος Πράγας ήταν και ο Antonin Dvorak, διασημότερο έργο του οποίου είναι "Η Συμφωνία του Νέου Κόσμου" (New World Symphony). Η Πράγα διαθέτει σύγχρονο Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Θέατρο (Estates Theatre ή Stavovské divadlo), Κρατική Όπερα και το Prague National Theater Opera που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού. Όλα αυτά τα κτίσματα είναι επισκέψιμα και για παραστάσεις, ενώ αποτελούν κτήρια - ορόσημα στην πόλη.
Photo credits: http://www.imagetheatre.cz/gr/
Η Πράγα είναι διάσημη για το Μαύρο Θέατρο. Παρότι η αρχική ιδέα έρχεται από την Ασία, η Πράγα ήταν η έδρα όπου αναβίωσε το συγκεκριμένο θεατρικό είδος. Η ιδέα είναι σχετικά απλή: μαύρο φόντο, ιωδίζουσα λάμπα φθορισμού (black light), σκοτάδι και οι πρωταγωνιστές, που φοράνε χρωματιστά, φωσφορίζοντα κοστούμια, φαίνεται σαν να αιωρούνται. Το Μαύρο Θέατρο ως ιδέα απευθύνεται σε διεθνές κοινό, καθώς κυριαρχούν οι κινήσεις του σώματος, ο χορός και η μουσική. Αν δεν έχετε δει κάτι αντίστοιχο, είναι ευκαιρία να το δείτε στο μέρος όπου αναγεννήθηκε.
Οι Τσέχοι έχουν παράδοση, επίσης, στην κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών και στο κουκλοθέατρο. Αρκετά μικρότερα θέατρα δίνουν παραστάσεις με κούκλες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε φυσικό μέγεθος, ενώ τα κοστούμια είναι αρκετά καλοφτιαγμένα. Υπάρχει και το Εθνικό Θέατρο Μαριονέτας, το οποίο δίνει πιο γνωστές παραστάσεις, ώστε να είναι κατανοητές και στους επισκέπτες. Φεύγοντας από την πόλη καλή ιδέα για αναμνηστικό είναι κάποιο ξύλινο παιχνίδι ή κούκλα για να σας θυμίζει την όμορφη Πράγα.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Κεντρική Ευρώπη

1 σχόλιο: