Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ισπανία: ματιές στη Βαρκελώνη από ψηλά


Η  Βαρκελώνη είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις που επισκέπτονται συχνά οι τουρίστες. Έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη, από αθλητισμό, πολιτισμό, έντονη νυχτερινή ζωή, φαγητό, μέχρι πάρκα, αξιοθέατα και θάλασσα. Είναι μια πόλη σίγουρα νεανική. Σε προηγούμενη ανάρτηση επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της Καταλονίας κυρίως για αθλητισμό και φαγητό, αυτή τη φορά θα περιηγηθούμε στην πόλη αφ' υψηλού, προτείνοντας κοντινά μέρη στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει θέα στην πόλη.
Η La Sagrada Familia, η εκκλησία - σύμβολο της πόλης, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Αν και μισοτελειωμένη, ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι επισκέψιμη με αντίτιμο, ενώ οι ουρές είναι μεγάλες. Εντός του ναού σχηματίζεται μία ακόμη ουρά, αυτή τη φορά για τον ανελκυστήρα που ανεβάζει τον τολμηρό επισκέπτη σε έναν από τους πύργους του ναού. Η αναμονή αξίζει, όσοι περιμένουν ανταμείβονται από την καταπληκτική θέα προς την πόλη. Μη βιαστείτε να κατεβείτε, κάθε παράθυρο και μπαλκόνι προσφέρει μια διαφορετική εικόνα. Δεν ενδείκνυται βέβαια σε κλειστοφοβικούς, καθότι οι σκάλες καθόδου ίσως είναι αρκετά επίπονες και στενές. Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες μέσα από τα ανοίγματα, βέβαια, δίνουν και παίρνουν, είναι κάτι σαν τρόπαιο για τους επισκέπτες.
Το μειονέκτημα με τη θέα από την εκκλησία είναι ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη. Στην άκρη της βρίσκεται το πάρκο και ο λόφος Μονζουίκ (Montjuic). Ανεβαίνοντας κανείς στο λόφο, πέρα από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, βρίσκει και το φρούριο του Μονζουίκ. Από την άκρη του φρουρίου η θέα είναι μοναδική. Με ειδικό κολάζ φωτογραφιών μπορεί κανείς να φτιάξει μια πλήρη σύνθεση της πόλης. Αν ο καιρός είναι καλός, η θέα καλύπτει από τη θάλασσα μέχρι τα μακρινά βουνά. Κατεβαίνοντας, προτιμήστε το τελεφερίκ του Μονζουίκ. Η θέα όπως προσεγγίζει κανείς ξανά την πόλη αποζημιώνει. Αποφύγετέ το μόνο αν έχετε υψοφοβία.
Το πιο ανώδυνο μέρος για να απολαύσει κανείς τη θέα της πόλης είναι το πάρκο Γκουέλ (Guell). Βρίσκεται στον λόφο el Carmel σε ένα αρκετά υπερυψωμένο σημείο της πόλης. Από την πλησιέστερη στάση μετρό απέχει περίπου 200 σκαλοπάτια, αν και σε ορισμένα σημεία υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες. Η θέα είναι σαφώς πιο ταπεινή συγκριτικά με τα άλλα δύο σημεία που αναφέρθηκαν, εντούτοις αξίζει.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Ιβηρική Χερσόνησο.
ΥΓ2 Στο facebook τρέχει ένας ωραίος διαγωνισμός αυτό το διάστημα με τίτλο Havana365. Αφορά σε πρόσκληση για τον γύρο του κόσμου! Μας έστειλαν ενημερωτικό υλικό στο blogtravels.gr και τους ευχαριστούμε γι αυτό!

3 σχόλια: