Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Εθελοντισμός στην πράξη (Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση)

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα κάνει αναφορά για εθελοντισμό και πώς αυτός μπορεί να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο να ενεργοποιηθεί περαιτέρω. Ενώ ήδη συμμετέχω σε εθελοντικές ενέργειες που αφορούν στην πόλη και στην οικολογία (βλέπε atenistas, cleanjunkies, αναδασώσεις στην Πάρνηθα κτλ) αυτή τη φορά μου κίνησε την περιέργεια μια αγγελία που είχα δει μέσα από το HumanGrid του TEDxAthens. Στην ουσία πρόκειται για μία προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των εθελοντικών ομάδων που δρουν στην πόλη, ασχέτως αντικειμένου ενασχόλησης. Ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης.

Έτσι, ήρθα σε επαφή με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, όπου ζητούσαν έναν άνθρωπο να μπορεί να τους βοηθήσει επικουρικά κυρίως σε θέματα μάρκετινγκ και όχι μόνο. Ήταν μια καλή ευκαιρία τόσο να προσφέρω όσο και να εξασκηθώ πάνω σε κάτι που μου αρέσει, ενισχύοντας και την εργασιακή μου εμπειρία. Οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας τον εθελοντισμό ως χάσιμο χρόνου και δυνάμεων. Αν μπορούμε να διαθέσουμε κάποια γνώση ή δεξιότητα που έχουμε για έναν σκοπό διαφορετικό, ίσως βοηθήσει και μας να βελτιωθούμε. Η προσφορά, βέβαια, προέχει σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Παρεμπιπτόντως, η οστεοπόρωση είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Λόγω κακής διατροφής, στάσης σώματος, έλλειψης σωματικής άσκησης, αρκετός κόσμος μπορεί να έχει οστεοπόρωση χωρίς να το γνωρίζει, ενώ όταν το ανακαλύπτει λόγω κάποιου κατάγματος, η νόσος έχει προχωρήσει. Γι αυτό και η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται ως "ύπουλη νόσος".



Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, ενημερωτικά συνέδρια, διανέμει σχετικό περιοδικό και ενημερωτικά έντυπα. Επιπλέον, προσφέρει δωρεάν μετρήσεις οστεϊκής μάζας, συνεργάζεται με ειδικούς για ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών, ενώ επενδύει και στην σωματική άσκηση μέσω μαθημάτων Zumba (χορός με γυμναστική) και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Απαρτίζεται από εθελοντές, ενώ τα έσοδα έρχονται από εταιρικές χορηγίες, συνδρομές μελών με ετήσιο κόστος μόλις 12 ευρώ και ατομικές δωρεές.

Αν θέλετε, μπείτε στο site του συλλόγου, ενημερωθείτε για την ασθένεια και τις δράσεις. Αν προκύπτει κάτι νεότερο από δράσεις θα ενημερώνω σχετικά. Όποιος/-α θέλει να συνεισφέρει, πατώντας πάνω στην εικόνα μπορεί να δει τους τρόπους στήριξης.

3 σχόλια:

  1. Μπράβο σου που ασχολείσαι Κιτσομήτσε! :)
    Και καλά κάνεις και μας ενημερώνεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θαυμάζω τους εθελοντές!μπράβο και πολύ ενδιαφέρον το θέμα της οστεοπόρωσης!καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή