Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Γερμανία: στην πλατεία του Μονάχου


"Στο σταθμό του Μονάχου" τραγουδούσε χρόνια πριν ο Στράτος Διονυσίου σε ένα από τα γνωστά του τραγούδια. Παραφράζοντας ελαφρώς τον τίτλο, η περιήγηση γίνεται κυρίως γύρω από την κεντρική και πιο γνωστή πλατεία του Μονάχου, την Marienplatz. Η πλατεία με το ξεχωριστό καμπαναριό, το παλιό και το νέο δημαρχείο (Neus και Altes Rathaus), τους σταθμούς U-Bahn και S-Bahn είναι στην ουσία το κέντρο της παλιάς πόλης του Μονάχου (Altstadt). Στην πλατεία ξεκινούν και καταλήγουν εμπορικοί δρόμοι και πεζόδρομοι.
Κύριο κτίσμα που ξεχωρίζει στο Μόναχο είναι το νέο δημαρχείο της πόλης. Επί της πλατείας βρίσκονται καφέ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τόσο τη ζεστασιά όσο και το Glockenspiel, το δρώμενο που καθημερινά προσελκύει τις ματιές των επισκεπτών της πρωτεύουσας της Βαυαρίας. Πρόκειται για το ρολόι που βρίσκεται στο δημαρχείο, το οποίο καθημερινά στις 11 το πρωί, 12 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα κατακλύζεται από κόσμο οι οποίοι παρακολουθούν για περίπου ένα τέταρτο της ώρας τις φιγούρες να χορεύουν στους ρυθμούς του καμπαναριού, ενώ ιππότες μάχονται για το καλό. Αξίζει να παρευρεθεί κανείς!
Για καλύτερη θέα της πλατείας αλλά και του Μονάχου αξίζει κανείς να ανεβεί τα σκαλιά στην εκκλησία του Alter Peter (Peterskirche, Άγιος Πέτρος) με μικρό αντίτιμο. Οι φωτογραφίες θα αποζημιώσουν την ανάβαση. Εναλλακτικά, ο ένας από τους δύο πύργους της Frauenkirche, του καθεδρικού ναού της πόλης, είναι επίσης επισκέψιμος.
Πίσω από την Peterskirche βρίσκεται η Viktualienmarkt, η υπαίθρια αγορά για να κάνει κανείς τα ψώνια του. Εμείς σταματήσαμε για λίγο ζεστό κρασί και ένα λουκάνικο στα όρθια.
Για ψώνια, βόλτα και χαλάρωση ενδείκνυται ο πεζόδρομος Kaufingerstrasse καθώς και τα ενδιάμεσα στενά. Κρυμμένα σε διάφορα στενά βρίσκονται επίσης διάφορα καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Για φαγητό προτιμήσαμε μία από τις πιο γνωστές μπυραρίες  του Μονάχου, την Augustinerbräu στην οδό Neuhauser. Η πιο διάσημη μπυραρία είναι επίσης στο κέντρο, 2 στενά πιο κάτω από την Marienplatz, η Hofbräuhaus. Από εδώ κάπου ξεκίνησε και η Oktoberfest ως ιδέα. Δοκιμάστε ντόπιες μπύρες συνοδεία κυνηγιού (αν βρείτε), λουκάνικων αλλά και ψάρια από τον ποταμό Isar. Απαραίτητη η δοκιμή Brezel τόσο για πρωινό όσο και για συνοδεία φαγητού.

ΥΓ Η σχετική ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Πλήρης ανάρτηση - οδηγός για το Μόναχο στο blogtravels.gr

1 σχόλιο:

  1. οι περιηγήσεις μορφώνουν τη νεολαία.
    οι περιηγήσεις στη Γερμανία διαμορφώνουν τη νεολαία.
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή