Μιας και πιάσαμε τα γευστικά ταξίδια με πρώτη την Κωνσταντινούπολη και τον ανατολικό της αέρα, ας μεταφερθούμε στην άλλη άκρη της Ευρώπης, σε μία από τις μητροπόλεις του κόσμου, στο Λονδίνο. Το Λονδίνο είναι γευστικός προορισμός για όλα τα γούστα, καθώς μπορεί να βρει κανείς γεύσεις απ'όλο τον κόσμο συγκεντρωμένες, οι οποίες είναι αρκετά αυθεντικές. Αγαπημένες μου είναι κυρίως οι γεύσεις χωρών της Ασίας, οι οποίες μάλιστα είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση με τις γεύσεις που απολαμβάνει κανείς όταν πηγαίνει στις χώρες αυτές.
Η κουζίνα που είναι συγκεντρωμένη σε μεγάλο βαθμό σε ένα σημείο στο κέντρο του Λονδίνου είναι η κινέζικη. Η Chinatown του Λονδίνου βρίσκεται στο Σόχο, κομμάτι του City of Westminster. Κύριος δρόμος της είναι η Gerrard street, ενώ βρίσκεται κοντά στα θέατρα του London West End, οπότε μπορεί να συνδυαστεί ως έξοδος. Οι είσοδοι οριοθετούνται με πύλες, ενώ στους δρόμους βρίσκει κανείς παγόδα, αγάλματα, χρώματα και σχέδια που θυμίζουν Κίνα. Στο μέρος υπάρχουν εστιατόρια, φούρνοι, σουπερμάρκετ, καταστήματα με σουβενίρ. Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν παρόμοιο φαγητό, ενώ πρώτη εικόνα που τραβάει το μάτι είναι σίγουρα οι πάπιες που είναι κρεμασμένες στις βιτρίνες των καταστημάτων. Στα εστιατόρια μπορεί κανείς να παραγγείλει μενού, ορεκτικά διάσπαρτα ή κατευθείαν κυρίως. Οι γλυκόξινες γεύσεις ξεχωρίζουν, όπως επίσης το τηγανητό ρύζι. Για κυρίως πάντα προτιμώ πάπια Πεκίνου, τυλιγμένη σε αχνιστά πιτάκια, συνοδεία από λαχανικά όπως αγγουράκι ή φρέσκο κρεμμυδάκι και σάλτσα Hoisin ή δαμάσκηνο. Δοκιμάστε να φάτε με τα ξυλάκια, θέλει λίγη προσπάθεια αλλά κάνει την εμπειρία λίγο πιο αυθεντική.
Άλλη αυθεντική ασιατική γεύση που έχω συναντήσει στο Λονδίνο είναι η ινδική κουζίνα. Προσφέρεται σε διάφορα εστιατόρια μέσα στην πόλη, αν και τα καλύτερα βρίσκονται σε μικρότερα χωριά εκτός της ευρύτερης περιφέρειας του Λονδίνου. Ένα από τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια βρίσκεται στο Cookham, κοντά στο Maidenhead. Γεύσεις όπως κρεατικά αργοψημένα (tandoori), chicken tikka masala και κάθε λογής καυτερά μπαχαρικά και πιάτα curry κάνουν το γεύμα γευστικό και εκρηκτικό. Σημειωτέον ότι η κουζίνα αυτή δεν ενδείκνυται για ευαίσθητα στομάχια. Να πάτε προετοιμασμένοι, γνωρίζοντας ότι η κάψα απαλύνεται όχι με νερό αλλά με γιαούρτι και γαλακτοκομικά.
Παραλλαγές της ινδικής κουζίνας είναι η πακιστανική και η μπαγκλαντεσιανή. Ιαπωνική, ινδονησιακή και άλλες ασιατικές κουζίνες βρίσκονται κι αυτές σε αφθονία, προσωπικά δε μου έκαναν κάποια ιδιαίτερη αίσθηση σε σχέση με άλλα μέρη που έχει τύχει να τις δοκιμάσω.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Λονδίνο.
ΥΓ2 Πείνασα!
Είναι που δεν έχει δική της κουζίνα η Αγγλία και'χει μαγέψει όλες τις άλλες στην πρωτεύουσά της:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχαίο??Δεν νομίζω!
Υ/Γ Δεν βρίσκω το μέιλ σου από την προηγούμενη φορά:((
Καλημέρα. Όπως σου γράφει και η Σοφία, έχουν δική τους κουζίνα με ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία.
ΔιαγραφήΑπό την άλλη, το καλό του να είσαι μητρόπολη είναι ότι συγκεντρώνεις γεύσεις και επιρροές από παντού.
ΥΓ Στείλε μου ξανά, αν είναι.
Δεν είναι ότι δεν έχει δική της κουζίνα η Αγγλία. Δβεν μπορούμε να βλέπουμε σε απόσταση 500 μέτρων από την Τραφάλγκαρ Σκουέρ και να βγάζουμε συμπεράσματα για ολόκληρη τη χώρα... Ούτε το Λονδίνο εκπροσωπεί όλη τη Βρετανία, σε καμία περίπτωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ασιατικές κουζίνες, προσωπικά ψηφίζω Ταϊλανδέζικη με διαφορά!!
Συμφωνώ, έχει δικά της ιδιαίτερα στοιχεία.
ΔιαγραφήΗ Ταϊλανδέζικη είναι και για μένα η αγαπημένη. Το καλύτερο ταϊλανδέζικο που έχω φάει ήταν όμως στην Ολλανδία, ίσως λόγω επιρροών από τις αποικίες.
Καλημέρα.
Πλάκα-πλάκα, έφαγα ένα καταπληκτικό fish pie πρόσφατα που έφτιαξε η μαμά της γειτόνισσάς μου με φρέσκο ψάρι που είχε πιάσει ο άντρας της, και έγλυφα τα δάχτυλά μου. Άντε πες τους τώρα ότι δεν έχουν κουζίνα...
ΔιαγραφήΆμα ξανάρθεις Λονδίνο, πες μου να σου πω πού να πας για Ταϊλανδέζικο ;-)
Αχ αυτή η πάπια Πεκίνου...στο Πεκίνο!!! :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελοτουρίστρια