Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Λάρνακα, η ανοιχτή πύλη της Μεσογείου


Η Λάρνακα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, μετά τη Λευκωσία και τη Λεμεσό και έδρα του μεγαλύτερου αεροδρομίου του νησιού. Το όνομα της πόλης προέρχεται από την αρχαία λέξη "λάρνακα" που σημαίνει πέτρινη σαρκοφάγος. Η πόλη κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους με το όνομα Κιτίον.
Μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις μου από Κύπρο είναι οι εικόνες από την διαδρομή Λάρνακα – Λευκωσία. Δίπλα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας βρίσκεται η ομώνυμη αλυκή, στην οποία βρίσκουν καταφύγιο πολλά πτηνά. Αυτό που ξεχώριζε περισσότερο ήταν το φλαμίνγκο. Τα πουλιά αυτά με το κόκκινο-ροζ χρώμα, ήταν για μένα η πρώτη επαφή με την Κύπρο, όπου μαζί με τη ζέστη δίνανε στο ταξίδι μια αύρα εξωτική.
Η Λάρνακα έχει ορισμένα αξιοθέατα είτε από τα αρχαία χρόνια είτε μεσαιωνικά. Καλύτερο κομμάτι της πόλης, για μένα, είναι η συνοικία «Φοινικούδες» και ειδικά η παραλιακή διαδρομή. Όπως λέει το όνομα, είναι γεμάτη με φοίνικες. Εκεί βρίσκονται πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ όπου απολαμβάνει κανείς και τη θέα προς τη θάλασσα. Άλλο ενδιαφέρον μέρος είναι η περιοχή Μακένζι με την ομώνυμη παραλία, καθώς και η Καστέλλα.
Πέρα από την πόλη της Λάρνακας, σε απόσταση λιγότερη από ώρα φτάνει κανείς στη Λευκωσία. Αντί για λεωφορεία είναι προτιμότερο να πάρει κανείς τα ταξί με τις πολλές θέσεις. Αν θυμάμαι καλά είναι αρκετά οικονομικά, καθώς τα λεωφορεία δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα.
Κοντά στη Λάρνακα και συγκεκριμένα 45 περίπου χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, βρίσκεται η διάσημη Αγία Νάπα. Η κωμόπολη αυτή της Κύπρου, με τις πανέμορφες αμμουδιές και τα ωραία τοπία, γεμίζει από τουρίστες και διασκέδαση. Για να την απολαύσει κανείς με την άνεσή του, καλό θα ήταν να την επισκεφτεί σε εποχή χαμηλής τουριστικής κίνησης. Το καλοκαίρι γίνεται ο κακός χαμός, πράγμα αρκετά συχνά επιθυμητό. 10 χλμ από την Αγία Νάπα βρίσκεται ο σχετικά πιο ήσυχος Πρωταράς. Η ομώνυμη παραλία με το νησάκι στο κέντρο δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από άλλα εξωτικά μέρη.
Η Κύπρος έχει πιο ζεστό κλίμα από την Ελλάδα. Η κατάλληλη εποχή να την επισκεφτεί κανείς είναι κατ’ εμέ Άνοιξη μέχρι αρχές Καλοκαιριού και τέλη Καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου. Στο μέσο του καλοκαιριού η ζέστη και η υγρασία ενοχλούν αρκετούς.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Κύπρο.

1 σχόλιο:

  1. γεια!!
    αν θες παιξε στο νεο μπλογκοπαιχνιδο μου :
    http://stefanosmedia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_17.html

    και γινε μελος στο μπλογκ μου αν θες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή