Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ενεργός άνεργος

Όπως είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση, 3 περίπου βδομάδες πριν ήμουν καλεσμένος από την CV Experts να μιλήσω σε εκδήλωση στα πλαίσια του συνεδρίου Money Show. Επειδή το γενικότερο θέμα θα ήταν η αγορά εργασίας, είχα κληθεί μαζί με ένα άλλο παιδί που είναι κι αυτός σε αναζήτηση εργασίας, ώστε να πούμε τη δική μας σκοπιά. Στην εκδήλωση ήταν ομιλητές από εταιρίες εύρεσης εργασίας, τον ΟΑΕΔ και άλλοι. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, πάνω από 400 άτομα.

Σκοπός μου δεν ήταν να δώσω συμβουλές ή κάποιο μάθημα. Θεωρώ ότι το πως βιώνει ο καθένας ορισμένες καταστάσεις, όπως η ανεργία, είναι καθαρά προσωπικό. Η παρουσίασή μου κινήθηκε στο πώς βίωσα ο ίδιος την κατάσταση αυτή. Τα κύρια σημεία ήταν η οργάνωση του βιογραφικού, η αναζήτηση μέσω διαδικτύου, το δίκτυο, οι μικρές απολαύσεις της ζωής, ο προγραμματισμός και οι παράπλευρες δραστηριότητες.

Η οργάνωση του βιογραφικού είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς, είναι η εικόνα μας προς τα έξω.. Υπάρχουν online πολλά παραδείγματα, ο καθένας διαλέγει ό,τι του ταιριάζει. Προσωπικά αφιέρωσα πάνω από μία βδομάδα σ'αυτό. Έφτιαξα διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τον τύπο εταιρίας, είχα έτοιμο το αντίστοιχο αγγλικό σε περίπτωση που η αγγελία ήταν στ'αγγλικά, οργανώθηκα, ζήτησα τη γνώμη φίλων που είναι σχετικοί. Πάνω απ'όλα, βέβαια, ειλικρίνεια σ'αυτά που γράφουμε. Αν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής, υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν.

Η αναζήτηση είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα. Καλό είναι κανείς να χτίσει σωστά προφίλ, με πραγματικές πληροφορίες, ενδιαφέροντα και επιτεύξεις τόσο στις βάσεις δεδομένων των headhunters και στα job sites, όσο και σε social media όπως το LinkedIn που ασχολούνται με το αντικείμενο. Καλό είναι το προφίλ να ανανεώνεται.

Το δίκτυο θεωρώ προσωπικά ότι είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να χτίσει κανείς. Αρκετά συχνά (και είναι ανθρώπινο) προτιμούμε να μην πούμε στον κοινωνικό περίγυρό μας ότι έχουμε απολυθεί και ότι ψάχνουμε για εργασία. Κατ'εμέ αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη. Κάθε άνθρωπος του δικτύου μας μπορεί να μας βοηθήσει. Ποτέ κανείς δεν ξέρει ποιος μπορεί να ακούσει κάτι για κάποια θέση εργασίας ή κάτι άλλο. Ακόμη και μέσω social media μπορεί να γίνει αναφορά. Μια παλιότερη διαφήμιση για την κατάθλιψη έλεγε "Βγάλτο από μέσα σου". Πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει για την ανεργία και την αναζήτηση εργασίας.

Οι μικρές απολαύσεις της ζωής είναι κάτι που δε στέρησα από τον εαυτό μου, ακόμη και το διάστημα της ανεργίας. Ακολούθησα τη συμβουλή φίλου που είχε περάσει παρόμοια κατάσταση ένα χρόνο πριν από μένα ο οποίος μου είχε πει "Μη μείνεις Ιούλιο και Αύγουστο Αθήνα περιμένοντας πάνω από το τηλέφωνο να σε πάρουν για δουλειά, όπως έκανα εγώ". Στο κάτω-κάτω έχει δίκιο. Πόσες εταιρίες ξέρουμε να προσλαμβάνουν εκείνο το διάστημα; Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι για να μας βοηθάει (βλέπε κινητά τηλέφωνα, ίντερνετ κτλ). Οι διακοπές δε χρειάζονται να είναι δαπανηρές. Πήγα διακοπές με τους γονείς μου έπειτα από πολλά χρόνια, επισκέφτηκα σπίτια φίλων, έκανα κάμπινγκ. "Τιμωρώντας" τον εαυτό μου είχα να κερδίσω τίποτε;

Για τον προγραμματισμό, τη σημασία της τήρησης προγράμματος και του να μην αφεθεί κανείς είχα γράψει σε παλιότερη ανάρτηση εδώ. Τις παράπλευρες δραστηριότητες τις έχω επίσης πει στο ιστολόγιο αυτό. Επιγραμματικά αναφέρω τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, τη μαγειρική, τα ταξίδια του blogtravels.gr και άλλα πολλά. Κάτι τελευταίο: η κρίση πέρα από τις οικονομικές της προεκτάσεις, έχει κι άλλα χαρακτηριστικά που εξαρτώνται περισσότερο από τον καθένα μας. Μέσα από την κρίση είναι ευκαιρία να ξαναβρούμε χαμένες ανθρώπινες αξίες, ανάμεσα σ'αυτές και την αλληλεγγύη. Ας το προσπαθήσουμε, είναι πιστεύω ευκαιρία αλλά και ανάγκη.

ΥΓ Ανάρτηση της φίλης Eleni στο ιστολόγιό της. Διαβάστε και το αναλυτικό σχόλιο από CV Experts.
ΥΓ1 Αν κανείς-καμία έχει κάποια απορία γι αυτά που γράφω, μη διστάσει να επικοινωνήσει και να ρωτήσει. Είπαμε, αλληλεγγύη στις δύσκολες καταστάσεις, είναι ανθρώπινη ανάγκη.

18 σχόλια:

  1. Έχασες τη δουλειά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν κανένα 6μηνο, ναι. Το είχα γράψει και δω, όπως και στο φατσοβιβλίο. Είχες τα τρεχάματά σου τότε :-)

      Διαγραφή
  2. Κιτσομήτσε! Καλησπέρα!
    Καλή χρονιά!
    Ωραίο το άρθρο σου και φαντάζομαι εξίσου ωραία θα ήταν και η παρουσίαση! Βασικοί κανόνες για να μην πέσουμε στο κενό.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Χρονιά και σύντομα με μια δουλειά που να ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες σου!
    Γράψε καμιά διεύθυνση για βιογραφικό θα χρειαστεί να ανανεώσω το ήδη υπάρχον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε μου περισσότερες λεπτομέρειες στο email μου ;-) Ευχαριστώ, να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Επειδή για κάποιο λόγο το σχόλιο της φίλης Meanan δε φαίνεται, το αντιγράφω εδώ:

    Ο/Η meanan άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Ενεργός άνεργος":

    EYXOMAI ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ/



    Ανάρτηση από τον/τη meanan στο Ό,τι φας κι ό,τι πιεις τη 13 Ιανουαρίου 2013 4:42 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι φίλε μου ...
    Μια δύσκολη εποχή για όλους !!!
    Εύχομαι μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 με υγεία, δύναμη, κουράγιο και προ πάντων αισιοδοξία ...
    Κι Ελπίδα για καλύτερες μέρες ... Δεν θ' αφήσουμε να μας πάρει απο κάτω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς ως εταιρία, πάντως, το καλοκαίρι που όλα ηρεμούν, πάντοτε βρισκόμαστε σε αναζήτηση προσωπικού. Αυτό το "είναι σε διακοπές",μου έσπασε τα νεύρα πολλές φορές. Αμα ψάχνεις για δουλειά, διακοπές δεν κάνεις. Είσαι στην τσίλια. Βέβαια, εδώ μιλάμε για τα παιδιά της επαρχίας, που πάνε στους γονείς, αντι να δαπανούν ποσά στην Αθήνα. Σωστό κι αυτό.
    Μήπως θα έπρεπε να κοιτάμε και τις εργασίες στην επαρχία? Ο τόπος του καθενός ή κάποιος άλλος τόπος, δεν προσφέρει εργασία?

    Δεν ξέρω. είναι πως το βλέπει καθείς!
    Καλή επιτυχία σ' ότι κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μια χαρά σε παρακολουθώ να το χειρίζεσαι όσον αφορά τον χρόνο και την μη παράδοση κατά τη γνώμη μου.. καλή επιτυχία στην αναζήτηση.. καλή χρονιά ευτυχισμένη και δημιουργική :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ βρε Κιτσε μου! Αν ζηλευω κατι σε σενα, ουχι! δεν ειναι τα ταξιδια σου, αλλα η οργανωτικοτητα σου! Φτου σκορδα! Ελα να οργανωσεις κι εμενα την ακαματρα οποτε ευκαιρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια χαρά τα λες! Κι αυτό για τις διακοπές πολύ σημαντικό, άλλωστε μπορείς να κάνεις διακοπές παρέα με το κινητό για να είσαι προσβάσιμος. Και η ευκαιρία να κάνεις διακοπές με τους γονείς σου είναι μια πραγματική ευκαιρία, γιατί κακά τα ψέματα, δουλειά θα ξαναβρείς αργά ή γρήγορα, και μετά κι άλλη, κι άλλη, αλλά δεν θα έχεις πάντα τη δυνατότητα να περάσεις ποιοτικό και χαλαρό χρόνο με τους γονείς σου. Καλή χρονιά εύχομαι, καλή και δημιουργική συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά τα λες Κίτσε! Πάμε γι άλλα τώρα!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κρατάω το "μικρές απολαύσεις της ζωής είναι κάτι που δε στέρησα από τον εαυτό μου", γιατί για μένα, όπως και για πολλούς, είναι το πιο δύσκολο. Νομίζω ότι δεν είναι τόσο το ότι περιμένουμε/ελπίζουμε ότι θα προσληφθούμε τον Αύγουστο, αλλά μια εντελώς άκυρη ενοχή που μας πιάνει. Γενικά το να κρατήσει κανείς υψηλά το ηθικό του όντας άνεργος είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και το πιο ζόρικο.

    Όλα να πάνε καλά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύχομαι γρήγορα να πάνε όλα καλά για εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μόλις διάβασα το κείμενο σου και από καρδιάς εύχομαι κάθε καλό να σου έχει έρθει ή πολύ σύντομα στα επαγγελματικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπλα μπλα μπλα και αναλύσεις επί αναλύσεων μαζί με συμβουλές επί συμβουλών!
    Η αντικειμενική πραγματικότητα όμως είναι η εξής: το σημερινό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ΔΕΝ έχει ιστορικό προηγούμενο και καθότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ όλοι οι άνεργοι να γίνουν έστω και σταδιακά επιτυχημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες για να μην εξαρτώνται από κανέναν εργοδότη, ΔΥΣΤΥΧΩΣ η ανεργία θα έχει και θύματα που θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους μέσα στη φτώχεια:-(
    Τα περί αλληλεγγύης κύριε Kitso Mitso ισχύουν μόνο εντός οικογενειών των οποίων τα μέλη αλληλουποστηρίζονται στην πράξη και όχι στα λόγια.
    Δυστυχώς όμως ούτε αυτό ισχύει για όλες τις οικογένειες!:-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή