Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ελβετία: για σκι στο Saint Moritz


Η Ελβετία, βρισκόμενη στο κέντρο της Ευρώπης, ιδιόμορφη λόγω των ψηλών βουνών της, είναι ανάμεσα στους ελκυστικούς προορισμούς διακοπών για διάφορους λόγους. Κυρίαρχοι λόγοι το σκι και η φύση γενικότερα. Ο πιο διαδεδομένος και γνωστός προορισμός για σκι πιθανότατα είναι το Saint Moritz.
Ένας βολικός τρόπος να πάει κανείς από Ελλάδα στο Saint Moritz είναι μέσω Μιλάνου, κυρίως λόγω των απευθείας πτήσεων. Μετά το Μιλάνο μπορεί κανείς να νοικιάσει αυτοκίνητο ή να πάρει λεωφορείο. Περίπου 3 ώρες μετά το Μιλάνο και αφού έχει περάσει (ίσως ευκαιρία για στάση και φωτογραφίες) από τη λίμνη Κόμο, φτάνει κανείς στο καντόνι του Saint Moritz. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει με τρένο μέσω άλλων πόλεων της Ελβετίας.
Το καντόνι στο οποίο βρίσκεται το διάσημο θέρετρο είναι στην ουσία μία κοιλάδα με συνεχόμενες λίμνες ανάμεσα σε ψηλά βουνά, απομεινάρια των παγετώνων. Οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί, ενώ όταν διασταυρώνεται κανείς με λεωφορείο χρειάζεται να κάνει προσεκτικά στην άκρη. Το τοπίο βέβαια είναι μαγευτικό.
Η πόλη (στην ουσία είναι χωριό) του Σεντ Μόριτς είναι χτισμένη στις πλαγιές του βουνού και εκτείνεται μέχρι τη λίμνη. Είναι σχετικά μικρό, γεμάτο με διάσπαρτα σαλέ και ξενοδοχεία, αλλά και μαγαζιά με ακριβές μάρκες. Η πόλη γενικότερα δεν έχει κάποιο σημαντικό αξιοθέατο. Τα καλύτερα εστιατόρια βρίσκονται μέσα στα καλά ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ λίγο μετά που πέφτει ο ήλιος η κίνηση στην πόλη νεκρώνει.
Ο κύριος λόγος να πάει κανείς στο Saint Moritz είναι το σκι. Στο καντόνι υπάρχουν αρκετές πίστες για σκι, διαφορετικής ομορφιάς και δυσκολίας. Η πιο κοντινή είναι η Corviglia, στην οποία μπορεί να πάει κανείς με τελεφερίκ από το χωριό του Saint Moritz. Άλλες γνωστές είναι η Corvatsch και η Diavolezza. Οι περισσότεροι επισκέπτες ξυπνάνε νωρίς για να προλάβουν να ανεβούν με το που ανοίξει η πίστα που τους ενδιαφέρει, ενώ κάνουν σκι μέχρι τελικής πτώσεως.  Έπειτα επιστροφή στη βάση για φαγητό και μπύρες και ύπνος νωρίς. Το σκι είναι απαιτητικό άθλημα, τελικά! Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι τα παιδιά εξασκούνται στο άθλημα του σκι από πολύ μικρά.
Πέρα από το σκι υπάρχουν διάφορες άλλες δραστηριότητες. Περπάτημα και τρέξιμο γύρω από τη λίμνη (ειδικά όταν είναι παγωμένη, το θέαμα είναι μοναδικό), ski cross-country, ανάβαση στα βουνά και άλλα. Όσο για φαγητό, προτιμήστε κυνήγι και φυσικά ελβετικό fondue. Κατά την υψηλή τουριστική περίοδο οι τιμές είναι προφανώς υψηλές. Με τη λήξη της οι τιμές πέφτουν αρκετά, το κακό όμως είναι ότι αρκετά καταστήματα και εστιατόρια κλείνουν, το χιόνι όμως παραμένει αρκετό για όσους θέλουν να το απολαύσουν.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ2 Καλή χρονιά, χρόνια πολλά, πάνω απ'όλα με υγεία σε όλες και όλους. Πέρα από την υγεία, αλληλεγγύη μεταξύ μας. Είναι βασική διέξοδος από την κρίση και τις άλλες δυσκολίες που κρύβει αυτή η χρονιά.
ΥΓ3 Χρωστάω ανάρτηση από την παρουσίαση "Ενεργός άνεργος". Μέσα στην επόμενη βδομάδα, εκτός απροόπτου.

5 σχόλια:

  1. Εγώ δεν ξέρω σκι, αλλά ευχαρίστως θα κατέβαινα την πλαγιά με.....έλκηθρο,που μια ειδικότητα την έχω η γυνή, λόγω μακρόχρονης παρουσίας σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης.
    Ωραία η παρουσίαση σου.
    Ας ελπίσουμε ότι θα αξιωθώ κάποτε να δω και το Saint Moritz.
    Να είσαι καλά και καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η φωτογραφία είναι απλά υπέροχη!!!
    Καλή χρονιά ΚιτσεΜίτσε! Με πολλά ταξίδια!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω αυτά είναι! Εγώ είχα πάρει τα βουνά στην Αυστρία πριν κάτι χρόνια (δεν ξέρω σκι, ούτε έμαθα... οι άλλοι πήγαν για σκι κι εγώ για περπάτημα) και ακόμα δεν έχω ανεβάσει ανάρτηση. Καλά που μου το θύμησες :-)

    Η φωτογραφία είναι απλά τέλεια. Δεν το συζητώ. Δική σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδω δεν εχουμε να πληρωσουμε το Τεβε, εσυ μου λες για σκι στο Σεν μοριτζ...αντε δε μιζεριαζω αλλο!

    Καλή χρονια Κιτσομιτσακι μου!!!!

    Αν ηξερα και τι ειναι αυτο το Ενεργος Ανεργος..θα ενιωθα καλυτερα!! Εχω χασει τη μπαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή