Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας


Στο εξωτερικό, μικρές αποδράσεις τύπου Σαββατοκύριακου σε πόλεις τις αποκαλούν city breaks. Αν περιλαμβάνουν εκτός από το κλασικό τρίπτυχο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, μία-δύο μέρες περισσότερο, τότε ο όρος αλλάζει και γίνεται long weekend. Τέτοιου είδους αποδράσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Παλιότερα υπήρξε σχετική καμπάνια ώστε να μπορέσει να αποτελέσει η Αθήνα τέτοιου είδους σταθμό για αποδράσεις. Τα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στην Αθήνα είναι πολλά. Πέρα από τα καθιερωμένα που κάνει συνήθως κάποιος ερχόμενος από άλλη πόλη ή χώρα, υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο κρυμμένα μυστικά.
Το πρώτο βράδυ της άφιξης στην Αθήνα η πρότασή μου είναι κάποιο μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόληςΤα τελευταία χρόνια έχουν ξεπηδήσει πολλά στα στενά ανάμεσα στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι. Εναλλακτικά, η Πλάκα πάντα προσφέρει σταθερές αξίες σε θέματα φαγητού. Ρωτήστε κάποιον που μένει Αθήνα και ξέρει το κέντρο της να σας πει πού να πάτε ανάλογα με την όρεξη και το βαλάντιο.
Το Σάββατο το πρωί είναι συνήθως αφιερωμένο στα ψώνια. Έπειτα, επιβάλλεται μία στάση για καφέ. Άλλοι προτιμούν Κολωνάκι ως θέμα πρεστίζ, προσωπικά προτιμώ κάποιο καφέ στον πεζόδρομο της Αδριανού ή στην Πλατεία Παλιάς Αγοράς. Όσο ακόμη ο καιρός το επιτρέπει η οπτική επαφή με την Ακρόπολη είναι κάτι που αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Το Σαββατόβραδο παραδοσιακά ανήκει στη διασκέδαση. Ακόμη και φέτος μέσα στην κρίση, υπάρχουν αρκετές θεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα. Ξεχωρίζουν, βέβαια, αυτές του Εθνικού Θεάτρου, ενώ ωραία προγράμματα έχουν η Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής. Για τα πιο βραδινά θεάματα η απόφαση ποικίλει ανάλογα με τα ακούσματα του καθενός. Προϋπόθεση να έχει προηγηθεί κράτηση.
Κυριακή πρωί αγαπημένη συνήθεια ένας καφές στο Θησείο, ίσως με συνοδεία πρωινού. Ιδανικά σε μία από τις ταράτσες με την άπλετη θέα. Μετά τον καφέ, μία επίσκεψη σε ένα από τα πολλά μουσεία του κέντρου αξίζει. Πέρα από τα μεγάλα και γνωστά, υπάρχουν μικρότερα όπως το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στην πλατεία Κλαυθμώνος, το Νομισματικό Μουσείο στην Πανεπιστημίου, ακόμη και Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης καθώς και Μουσείο Μουσικών Οργάνων! Αν έχετε επισκεφτεί ήδη την Ακρόπολη, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καλό θα ήταν να δείτε και κάτι διαφορετικό.
Το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο οι επιλογές είναι αρκετές. Ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο wine bar, καφές σε κάποια από τις ανερχόμενες πλατείες, κοκτέιλ και happy hour είναι ανάμεσα στις κυρίαρχες επιλογές. Στο κάτω-κάτω η Αθήνα και το κέντρο της έχουν πολλά να προσφέρουν, αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να εξερευνήσουμε τις εναλλακτικές αυτές.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Tag Αθήνα βρίσκει κανείς πάνω-πάνω στο ιστολόγιό μου.
ΥΓ2 Η συνέχεια της περιπέτειας με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες σύντομα.

4 σχόλια:

  1. απαπα ζηλεύω γμτ! Ωραία είναι η Αθήνα..
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσω να έρθω..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα city breaks και τα long weekends είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα για την τουριστική οικονομία μιας περιοχής. Η Βαρκελώνη έχει κάνει χρυσές δουλειές έτσι. Η Ρώμη και η Πράγα επίσης. Δυστυχώς η Αθήνα δεν έχει τέτοιες προδιαγραφές, πρώτον γιατί είναι σχετικά μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη και δεύτερον γιατί έχουμε ανάγει τη βλακεία σε επιστήμη (βλέπε αποκλεισμός λιμανιών, απεργίες ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίες, καταλήψεις Ακρόπολης, απεργίες, απεργίες και μερικές ακόμα απεργίες). Καλύτερα να το πάρουμε απόφαση ότι το δικό μας μέλλον είναι στα νησιά, αφού μόνο εκεί κάνουμε προκοπή. Λίγα τα χρήματα βέβαια, αλλά τουλάχιστον έρχεται ακόμα κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως. Δυστυχώς μόνοι μας καταστρέφουμε το προϊόν μας. Τελοσπάντων...

      Διαγραφή