Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Πολίτες και κράτος με ουρά (μέρος β')

Γρήγορη εισαγωγή για το β' μέρος, η αναλυτική είναι στο προηγούμενο (κλικ). Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τμήμα συντάξεων, κόσμος, ουρές, τελειώνουν τα χαρτάκια. Εξυπηρετικοί και ευγενικοί υπάλληλοι, μερίδα των πολιτών αγενέστατοι, κουτοπόνηροι και φυσικά αυθάδεις.

Περιστατικό δεύτερο: φωνές, κουτοπονηριά και γαϊδουριά.
Όπως είπα στο προηγούμενο μέρος, τα χαρτάκια για την εξυπηρέτηση στα ταμεία είχαν σταματήσει στο 612, καθώς είχε πάρα πολύ κόσμο και δεν θα προλάβαινε να εξυπηρετηθεί. Πάνω στο μηχάνημα είχανε κολλήσει σχετική ανακοίνωση. Επειδή καθόμουν δίπλα, μπορώ να βεβαιώσω ότι σχεδόν κανένας δε διάβαζε το χαρτί της ανακοίνωσης. Άλλοι το παραμέριζαν, όλοι πατούσαν το κουμπί και μετά φώναζαν γιατί "έχει χαλάσει το μηχάνημα" και ούτω καθεξής. Μάλλον δεν έχουμε μάθει να διαβάζουμε, ίσως δεν είμαστε και τόσο παρατηρητικοί ως άνθρωποι. Φυσικά, στο ενδιάμεσο όλοι έριχναν μερικά βρισίδια στο κράτος, για το καλό μωρέ.

Ένα από τα ερωτήματα είναι γιατί τέλειωσαν τα χαρτάκια τόσο νωρίς; Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή υπήρχε πολύς κόσμος που περίμενε να εξυπηρετηθεί, υπάρχει και ένα κρυμμένο (λέμε τώρα) μυστικό, γνωστό σε όσους έχουν συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. Είναι εκείνοι που κάνουν συλλογή με χαρτάκια. Ο ακριβής λόγος άγνωστος. Μερικές εικασίες μπορούμε να κάνουμε μόνο. Άλλοι από ανασφάλεια (;), άλλοι επειδή ενδιάμεσα πετάγονται και κάνουν άλλες δουλειές (θεμιτό) αλλά δε θέλουν να χάσουν τη σειρά τους (αθέμιτο), όλοι πάντως σίγουρα από κουτοπονηριά. Το θέμα είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να το υπολογίσει αυτό, μετράει απόλυτους αριθμούς, οπότε άνθρωποι που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ίσως τελικά να μην εξυπηρετούνται λόγω της "εξυπνάδας" των υπολοίπων.

Κάποια στιγμή ένας μπάρμπας έδωσε ένα "περισσευούμενο" χαρτάκι σε έναν άλλο μπάρμπα που είχε έρθει μετά τη 1 το μεσημέρι. Σημειωτέον, ο "καθυστερημένος" μπάρμπας είχε ήδη αρχίσει να βρίζει το κράτος, τους πολιτικούς και τους υπαλλήλους γιατί είχαν τελειώσει τα χαρτάκια. Το παίρνει περιχαρής και το βουλώνει. Ένας νεαρός που βλέπει το σκηνικό του κάνει παρατήρηση σε ευγενικό ύφος ότι δεν είναι σωστό για τους υπόλοιπους αυτό που έγινε. Ο μπάρμπας φυσικά δίνει ρεσιτάλ προσβολών προς τον νεαρό, από τα πιο απλά "Τι σε νοιάζει εσένα ρε" μέχρι άλλα πιο βαριά. Ο ίδιος που πριν έβριζε το κράτος, τώρα παρακάμπτει τους λοιπούς. Η κουτοπονηριά του πρώτου μπάρμπα με τα πολλά χαρτάκια έρχεται να "εξιλεωθεί" μέσω της αυθάδειας του δεύτερου

Ελπίζω να μη χρειάζεται να εξηγήσω ότι όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι ούτε ευγενικό ούτε "αλληλέγγυο" ούτε τίποτε τέτοιο. Είναι καθαρή κουτοπονηριά, γαϊδουριά. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν τη νοοτροπία του "Η δική μου δουλειά να γίνεται και όλοι οι άλλοι να πάνε να απαυτωθούν". Μόνο φωτεινό σημείο η αντίδραση του νεαρού που προσπάθησε να εξηγήσει στα γαϊδούρια την προσβλητική συμπεριφορά τους. 

ΥΓ Εννοείται ότι άτομα με ειδικές ανάγκες και έγκυοι προηγούνται. Είναι στον κανονισμό.
ΥΓ1 Εννοείται ότι στήριξα τον νεαρό στη συζήτηση με τα αναιδέστατα μπαρμπάδια. Ευτυχώς που υπάρχουν σημάδια, έστω και μικρά, αλλαγής νοοτροπίας.
ΥΓ2 Υπάρχει και συνέχεια της ιστορίας.