Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Παρίσι με θέα από ψηλά


Η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, πρέπει να είναι από τις πόλεις που έχουν «πρωταγωνιστήσει» στα περισσότερα μυθιστορήματα. Ίσως γιατί μεγάλο μέρος της διανόησης, του Διαφωτισμού και η Γαλλική Επανάσταση, γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ευρώπης, συνέβησαν εκεί. Η πόλη έχει αρκετά περισσότερα να δώσει στον επισκέπτη απ’ ό,τι οι περιγραφές των βιβλίων. Ένας ωραίος τρόπος για να την γνωρίσει κανείς είναι από ψηλά, θαυμάζοντας τη θέα.
Χαρακτηριστικό σημείο απ’ όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει είναι φυσικά ο Πύργος του Άιφελ, το μνημείο που φαίνεται από πολλά σημεία στην πόλη. Το σήμα κατατεθέν του Παρισιού ατενίζει την πόλη από τα 300 μέτρα (χωρίς την κεραία). Είναι χωρισμένο σε 3 επίπεδα – στα 2 πρώτα φτάνει κανείς με τα πόδια, ενώ για το 3ο χρειάζεται οπωσδήποτε ανελκυστήρας. Οι ουρές συνήθως είναι μεγάλες. Αν θέλει κανείς να τις αποφύγει, μπορεί να κάνει κράτηση μέσω ίντερνετ για συγκεκριμένες ώρες. Η θέα πάντως αποζημιώνει την αναμονή.
Επόμενο σημείο με τρομερή θέα είναι ο λόφος της Μονμάρτης και συγκεκριμένα τα σκαλιά της βασιλικής της Sacré-Cœur. Αξίζει την επίσκεψη, ειδικά τη νύχτα, καθώς φαίνεται η πόλη φωτισμένη και τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ που αναβοσβήνουν. Πολύς κόσμος κάθεται στα σκαλιά και αγναντεύει, συχνά πίνοντας και τρώγοντας κάτι ελαφρύ. Για καλύτερες φωτογραφίες θα χρειαστείτε σίγουρα τρίποδα.
Το κέντρο μοντέρνας τέχνης George Pompidou συνήθως κανείς το επισκέπτεται για τα εκθέματά του. Στον τελευταίο όροφο όμως κανείς μπορεί να απολαύσει όμορφη θέα της πόλης από ψηλά. Αν σας βγάλει ο δρόμος σας στη συνοικία Marais, κάντε το πέρασμα από εκεί για έναν επιπλέον λόγο.
Υπάρχουν δύο ακόμη σημεία με αρκετά καλή θέα, τουλάχιστον εξ’όσων γνωρίζω. Ο ένας είναι ανεβαίνοντας τα 288 σκαλοπάτια της Αψίδας του Θριάμβου (Arc de Triomphe). Η πρόσβαση γίνεται υπογείως πληρώνοντας αντίτιμο. Ο άλλος τρόπος είναι από το πλάι της Παναγιάς των Παρισίων, στον βόρειο πύργο, ανεβαίνοντας 387 σκαλοπάτια.
Όποιον από τους τρόπους αυτούς επιλέξει κανείς, η θέα του Παρισιού μέρα και νύχτα θα τον αποζημιώσει. Ίσως βρει και τον ρομαντισμό που λέγεται ότι εκπέμπει η πόλη, ποιος ξέρει…

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Παρίσι με περισσότερες φωτογραφίες.

5 σχόλια:

  1. Θυμήσου να σου στείλω μια φωτό που βρήκα χθες απο την κορυφή της Παναγιάς των Παρισίων! Αναρωτιέμαι πως δεν την έκανα favorite!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσπαθώ να καταλάβω πώς/τι είναι αυτή η φωτό! Δυστυχώς Παρίσι δεν πρόλαβα να πάω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kitsos Mitsos εγγύηση. Εκπληκτικό το blog. Μένω για 3 μήνες για ένα project στο Παρίσι και έχω να δηλώσω: Ένα σουρεαλιστικό πανέμορφο τρελοκομείο (ειδικά για Χριστουγεννιάτικες διακοπές). :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή