Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αυστρία: βιεννέζικος καφές μετά μουσικής


Η πρωτεύουσα της Αυστρίας, η Βιέννη, είναι ανάμεσα στους αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι και τις άλλες εποχές δεν αξίζει κανείς να την επισκεφτεί. Η πόλη έχει έντονο το μουσικό στοιχείο, ενώ αποτελεί σημείο αναφορά για μία αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, τον καφέ. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει καφές που έχει πάρει το όνομά του από την πόλη, ο καφέ βιεννουά. Ο cafe Viennois είναι στην ουσία 2 διαφορετικοί καφέδες, συχνά γίνεται σχετικό μπέρδεμα. Εκτός Βιέννης, ο συγκεκριμένος αντιστοιχεί συνήθως σε καφέ με γαρνίρισμα σαντιγύ, ενώ στη Βιέννη, ο Wienner Melange, όπως λέγεται, γίνεται με αφρόγαλα. Όπως και να έχει το σίγουρο είναι ότι μπορεί κανείς να δοκιμάσει όλες τις παραλλαγές και να καταλήξει σ'αυτή που του αρέσει περισσότερο.
Μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του σε διάφορα σημεία στην πόλη. Όταν έχει καλό καιρό, αγαπημένο μου σημείο είναι η πλατεία του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου. Μπορεί να είναι τουριστικά, η θέα όμως προς τον ναό με την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική μπορεί να αποζημιώσει τον επισκέπτη. Όταν το κρύο ή η βροχή δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, τότε η λύση είναι κάποιο εσωτερικό καφέ. Από τα πιο γνωστά είναι το Cafe Central, το Cafe Brückel και το Griendsteidl. Η Βιέννη αποτελούσε παλιότερα πόλη-σταθμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης. Οι συναντήσεις των καλλιτεχνών γινόντουσαν σε κάποια από τα καφέ, αναπτύσσοντας την κουλτούρα του καφέ ως απόλαυση. Ο κόσμος συνεχίζει να απολαμβάνει τον καφέ του που συνήθως συνοδεύεται με μικρά κομμάτια σοκολάτας, κέικ, της διάσημης Sachertorte ή ακόμη και με αλμυρές μπουκιές!
Η Βιέννη είναι επίσης γνωστή για την έμφασή της στην όπερα. Διάσημοι καλλιτέχνες μεγαλούργησαν στην πόλη, όπως ο Στράους, ο Σούμπερτ και ο Μότσαρτ. Θα βρείτε διάσπαρτα σημεία αναφοράς στην πόλη από αγάλματα μέχρι και τουαλέτες, όπου η μουσική σας συνοδεύει σε ιδιαίτερες στιγμές! Η παρακολούθηση μιας παράστασης στην Όπερα της Βιέννης είναι κάτι το μοναδικό. Επειδή όμως τα εισιτήρια είναι δυσεύρετα, πολύ συχνά κανείς καταφεύγει σε μικρότερα μουσικά σχήματα και παραστάσεις, θέλοντας να μπει λίγο στο κλίμα της πόλης. Βέβαια, υπάρχει και μια μέση λύση, να απολαύσει κανείς τον καφέ του στο καφέ της Όπερας (Cafe Oper Wien) που είναι ανοιχτό για το κοινό.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερη ανάρτησή μου από Βιέννη το μακρινό 2008! Ομοίως για Σάλτσμπουργκ.

8 σχόλια:

  1. Για μία Sachertorte δεν θα έλεγα ποτέ όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και λάτρης του καφέ, λάτρης της μουσικής, δεν έχω καταφέρει να επισκεφθώ την Βιέννη. Και παρά το γεγονός ότι εκεί υπάρχει ένα από τα πιο σημαντικά Βυζαντιλογικά Ινστιτούτα της Ευρώπης. Ελπίζω κάποιο συνέδριο να μου δώσει την ευκαιρία σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω πάει, δεν έχω πάει, δεν έχω πάει!!! Θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ωραία πόλη, αλλά όχι σε περιόδους τουριστικής αιχμής! Και την περπατάς εύκολα απο άκρη σε άκρη, αρκεί να θέλεις να κάνεις πεζοπορία και να ανακαλύψεις τις κρυφές γωνιές της.
    Σ' αυτές τις κρυφές γωνιές βρίσκεις και τα καλύτερα καφέ και μπιστρό για φαγητό και χαλάρωση μετά από την πορεία σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή