Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Οργανώνοντας τον ελεύθερο χρόνο

Ο ελεύθερος χρόνος είναι περίεργο φρούτο, όπως λέει μια γνωστή μου. Όταν δεν τον έχουμε, τον αναζητάμε μετά μανίας. Όταν τυχαίνει και τον έχουμε αρκετό, συχνά δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε, ενώ αναζητούμε τρόπους να τον γεμίσουμε. Ειδικά τώρα, με την ανεργία στα ύψη, ο ελεύθερος χρόνος σίγουρα περισσεύει σε πολλούς από εμάς. Εδώ και λίγους μήνες είμαι σ'αυτή την κατάσταση και προσπαθώ να τον καλύψω, αναζητώντας παράλληλα εργασία.

Απ'ό,τι είδα αυτό το διάστημα, σημαντικό κομμάτι του "παιχνιδιού" είναι να μην αφεθείς. Το "θα το κάνω αύριο" είναι πολύ εύκολο να γίνει μεθαύριο, μετά από μία βδομάδα και ούτω καθεξής. Να βουλιάξει κανείς στην καθημερινότητα περιορίζοντας τις κινήσεις του είναι σύνηθες. Θέλει δύναμη για να δίνει κανείς στον εαυτό του μια ώθηση. Το να χαζεύει (κυριολεκτικά) κανείς στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο είναι το πιο απλό.

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που με έχουν βοηθήσει αυτό το διάστημα είναι η στοχοθέτηση, γραπτή μάλιστα. Μέσα στο σαββατοκύριακο γράφω σε ένα τετράδιο τις υποχρεώσεις, δουλειές ή ό,τι άλλο έχω να κάνω μέσα στη βδομάδα. Μπορεί να είναι κάτι το μικρό, δηλαδή να πάω σουπερμάρκετ, να καθαρίσω, να γράψω μια ανάρτηση, να πάω μια βόλτα με το ποδήλατο, να κάνω σετ κοιλιακών, να διαβάσω ένα νέο βιβλίο, να αποκτήσω χόμπι ή δεξιότητα. Δεν έχει σημασία πόση μικρή ή μεγάλη δουλειά είναι, αυτό που μετράει είναι ότι καταγράφεται. Όταν σημειώνουμε κάτι στο μυαλό πολύ συχνά μπορεί να το σπρώξουμε προς τα πίσω, αναβάλοντάς το. Όταν είναι γραπτός ο στόχος, έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί.

Άλλο σημαντικό του να είναι γραπτός ο στόχος είναι ο έλεγχος. Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας κοιτάω να δω τι έχω κάνει, τι έχω αναβάλει και ούτω καθεξής. Υποχρεώσεις που για λόγους ανωτέρας βίας δεν ολοκληρώθηκαν, μεταφέρονται στην επόμενη βδομάδα. Μπορεί να μην είναι τίποτε σπουδαίο ούτε πρωτότυπο σαν σκέψη, το ημερολόγιο αυτό όμως με βοηθάει να κρατάω τον εαυτό μου σε εγρήγορση. Στόχος κάθε βδομάδα να μην υπάρχει εργασία που να μην έχει γίνει λόγω αμέλειας ή βαρεμάρας. Βοηθάει πολύ στην ψυχολογία και όχι μόνο αυτό το μικρό τικ που μπαίνει δίπλα σε κάθε δουλειά που έχει γίνει.

Λύση στο πρόβλημα σίγουρα δεν είναι. Είναι όμως ένας τρόπος να κρατιέται κανείς σε εγρήγορση. Όπως είπα και πριν δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι μεγάλο, μπορεί να είναι κάτι απλό. Ο αυτοέλεγχος είναι το θέμα. Δοκιμάστε το και πείτε μου αποτελέσματα. Παρεμπιπτόντως, αυτή η συνήθεια δεν είναι μόνο για όσους έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο, μπορεί να βοηθήσει να οργανωθεί το χάος όταν η κατάσταση είναι αντίστροφη, δηλαδή ο ελεύθερος χρόνος είναι είδος πολυτελείας.

ΥΓ Προσωπικά με βοηθάει αρκετά το διαδίκτυο, οι ταξιδιωτικές αναρτήσεις που έχω να γράψω στο blogtravels.gr ή οι μαγειρικές μου στον laxanokitso.
ΥΓ1 Το τετράδιο μπορεί να είναι ένα excel, κάποια εφαρμογή στο κινητό ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που μετράει είναι να γίνεται η δουλειά.
ΥΓ2 Φιλική συμβουλή: κλείστε την τηλεόραση και ειδικά τις ειδήσεις. Έχει κυρίως μαυρίλα, αποχαύνωση, κατευθυνόμενα παιχνίδια, πλύση εγκεφάλου.