Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Κυνηγώντας αγάλματα στη Βουδαπέστη


Η Βουδαπέστη είναι κάτι παραπάνω από μία πόλη. Είναι στην ουσία δύο πόλεις που τις ενώνει και τις χωρίζει ο Δούναβης και οι γέφυρές του. Η Βούδα έχει υψώματα και είναι πιο αυτοκρατορική, η Πέστη είναι σχεδόν επίπεδη και φαντάζει πιο κοσμοπολίτικη. Ο συνδυασμός των δύο είναι πραγματικά όμορφος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δει κανείς την πόλη. Να κινηθεί παραποτάμια, να κάνει βόλτα με το καραβάκι, να δει πρώτα τη μία και μετά την άλλη, να συνδυάσει όλα αυτά. Εμείς θα ακολουθήσουμε κάτι άλλο που υπάρχει σε αφθονία στη Βουδαπέστη, διάφορα αγάλματα που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, τα οποία έχουν να μας πουν το καθένα μια ιστορία.
Κοντά στη Γέφυρα των Αλυσίδων, στο ύψος της πλατείας Vörösmarty βρίσκεται ένα μικρό αλλά πολύ γνωστό άγαλμα. Είναι η μορφή ενός μικρού παιδιού καθισμένο στο κάγκελο με πλάτη στο ποτάμι, με ένα καπέλο στο κεφάλι που θυμίζει στέμμα. Το μπρούτζινο άγαλμα που ονομάζεται Μικρή Πριγκίπισσα είναι διάσημο όχι τόσο από καλλιτεχνικής άποψης όσο από συμβολισμό. Σύμφωνα με τους ντόπιους ήταν το πρώτο άγαλγμα που τοποθετήθηκε μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989. Πολύς κόσμος το επισκέπτεται και το χαϊδεύει, γι αυτό και στα γόνατα ειδικά ο μπρούτζος γυαλίζει.
Επόμενη στάση ένα άλλο άγαλμα που κι αυτό γυαλίζει από το πολύ τρίψιμο. Στο ύψος του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου, στον κάθετο πεζοδρόμο που βγάζει στο ποτάμι, βρίσκεται η χοντρή μορφή ενός αστυνομικού με στριφτό μουστάκι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα σημεία που έχουν αποχρωματιστεί είναι το μουστάκι και η στρογγυλή, πεταχτή κοιλιά του, η οποία συμβολίζει την καλοζωία.
Μπροστά από το Κοινοβούλιο, προς την πλευρά του ποταμού μπορεί κανείς να συναντήσει ένα αρχικά παράταιρο θέαμα. Σιδερένια παπούτσια στην άκρη της όχθης, σαν παρατημένα και παρατεταγμένα μαζί. Μπότες, τακούνια, απλά παπούτσια μέχρι και παιδικά. Αποτελούν κομμάτι του μνημείου Shoes on the Danube Promenade που έχει στηθεί εις μνήμην των θυμάτων που εκτελέστηκαν εκεί το προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από Ούγγρους εθνικιστές-ναζιστές πολιτοφύλακες. Τους έβαλαν να βγάλουν τα παπούτσια πριν τους εκτελέσουν και τους ρίξουν στο ποτάμι.
Κοιτώντας κανείς από την πλευρά της Πέστης προς τη Βούδα βλέπει 2 λόφους. Στον ψηλότερο από τους δύο βρίσκεται ένα άγαλμα μιας γυναίκας που κρατά ένα φύλλο φοίνικα. Πρόκειται για το Άγαλμα της Ελευθερίας, σοβιετικής κατασκευής, που αργότερα αποτέλεσε σύμβολο της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας γενικότερα.
Ανάμεσα στους δρόμους μπορεί κανείς να βρει διάφορα άλλα αγάλματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Όλα έχουν μια ιστορία να διηγηθούν, αρκεί να τα αναζητήσουμε.

ΥΓ Παλιότερες αναρτήσεις μου από Βουδαπέστη: Χριστούγεννα, Βούδα και Πέστη.
ΥΓ1 Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

6 σχόλια:

  1. Καλησπερα! Λοιπον, περαν του οτι σε ζηλευω τρελλα με ολα αυτα τα ταξιδια, θελω μονο να σου πω οτι θα μου αρεσε να περιλαμβανεις περισσοτερες απο μια φωτο σε καθε αναρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο για τις φωτογραφίες. Αυτή η ανάρτηση είναι όπως ανέβηκε στο tp24, δεν αλλάζω κάτι. Σύντομα θα φτιάξω την σχετική αντίστοιχη στο www.blogtravels.gr όπου θα είναι και πιο αναλυτική αλλά και με περισσότερες εικόνες. Είναι η μεταβατική περίοδος τώρα :-)
      Ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή
  2. Χλευάζετε την εποχή του Σοσιαλισμού στην Ουγκαρία και σε άλλες πρώην Σοσιαλιστικές χώρες. Τώρα επιτέλους χαίρωνται τα καλά του Δυτικού πολιτισμού όπως:(ανεργία, πτώχευση κ.λπ.) να τα χαίρωνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάχνω να βρω πού ακριβώς χλευάσαμε και τι. Μήπως θα μπορούσατε να βοηθήσετε σχετικά;

      Διαγραφή
  3. Σημ. θελω να πιστεύω ότι δεν χάθηκε ότι έγραψα γιατί το μπλογκ σου με πέταξε σε άλλη ανάρτηση μόλις πάτησα "Δημοσίευση"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς χάθηκε και πρέπει να τα ξαναγράψω τώρα... Λοιπόν είχα γράψει περίπου ότι πολύ ωραία περιέγραψες την Βουδαπέστη. Αυτό με τα παπούτσια δεν το γνώριζα και θα το ψάξω μιά που βρίσκομαι τόσο κοντά. Κάτι που ήθελα να προσθέσω έχει να κάνει με το άγαλμα της "Ελευθερίας" που αναφέρεις. Ο λόφος που βρίσκεται ονομάζεται Γκαλίερτ και πάνω του βρίσκεται αυτό που ονομάζουν Τσίταντελ. Το άγαλμα δε αυτό, πολλοί ντόπιο το ειρωνεύονται ονομάζοντάς το "η κοπέλα με το ψάρι" (από μακρυά το κλαδί δάφνης μοιάζει και με δάφνη) γιατί σιχαίνονται ότι τους θυμίζει την Ρωσική κατοχή (που δεν ήταν απλά η εποχή του Σοσιαλισμού όπως αναφέρει ο Ανώνυμος σχολιαστής σου. Το άγαλμα αυτό κατασκευάστηκε απ'τους Ρώσους έτσι γιά τους ντόπιους φέρει δυσάρεστες αναμνήσεις. Μόνο όποιος έχει ζήσει εκείνη την εποχή ξέρει τι θα πει "Σοσιαλισμός" τουλάχιστον όπως εφαρμόστηκε στις χώρες αυτές κι όχι απλά την υπέροχη θεωρία του. Αυτή η "υπέροχη" εποχή επιρρέασε αρνητικά τον χαρακτήρα των Ούγγρων και θα περάσουν γενιές πριν μπορέσουν να πετάξουν από πάνω τους κάθε ανάμνηση. Με την ευκαιρία να σου πω ότι έχω κι εγώ σχετική ανάρτηση αυτές τις μέρες. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή