Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μαδρίτη, η βασίλισσα με τις πλατείες και τα παλάτια


Η Μαδρίτη, πρωτεύουσα της Ισπανίας, βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Η πόλη αποπνέει αρχοντιά σε όλες τις μορφές: τα πάρκα, οι πλατείες, τα μουσεία, οι δρόμοι, ακόμη και η μεγαλύτερα ομάδα της πόλης, η διάσημη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο λόγος που την επισκέφτηκα κάποιο καιρό πριν ήταν ακριβώς αυτός, να δω ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Ευκαιρίας δοθείσης, βέβαια, οι βόλτες δεν έλειψαν.
Σημείο αναφορά στην πόλη είναι η πλατεία Puerta del Sol, η Πύλη του Ήλιου. Η πλατεία αυτή είναι το σημείο Μηδέν της Ισπανίας, καθώς όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις ξεκινούν από εδώ. Στη μια πλευρά της πλατείας βρίσκεται και το σύμβολο της πόλης, μια αρκούδα που είναι σηκωμένη στα 2 πόδια και τρώει από μία κουμαριά (δέντρο). Κόσμος πολύς πηγαινόερχεται στην πλατεία, ενώ εδώ ήταν η "έδρα" των Ισπανών Αγανακτισμέων.
Στα νοτιοδυτικά της πλατείας, αφού διασχίσει κανείς τα στενά, βρίσκεται σε άλλη μια γνωστή πλατεία της Μαδρίτης, την Plaza Mayor. Είναι μια ωραία, κλειστή πλατεία, σαν αυτές που συναντάμε σε πολλές πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Τα κτήρια, κυβερνητικά κυρίως, γύρω-γύρω είναι πραγματικά πανέμορφα. Στην πλατεία υπάρχουν αρκετά καφέ και εστιατόρια, ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς μια στάση.
Μιας και είμαστε στη Μαδρίτη, αξίζει να σταματήσουμε στο Palacio Real, το βασιλικό παλάτι. Αξίζει κανείς να περιηγηθεί με ξεναγό, καθώς καταλαβαίνει πολλά περισσότερα έτσι. Το παλάτι είναι σε ένα ύψωμα, από τη μία πλευρά αγναντεύει κανείς προς τον ποταμό Μανθάρες.
Το πραγματικό παλάτι για αρκετούς, βέβαια, είναι το γήπεδο της αποκαλούμενης "βασίλισσας", της Ρεάλ Μαδρίτης δηλαδή. Είναι μία από τις πλουσιότερες και πιο γνωστές ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλά τρόπαια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το γήπεδό της, το Σαντιάγκο Μπερναμπέου χωράει γύρω στις 85 χιλιάδες θεατές. Υπάρχει ομώνυμη στάση μετρό. Το γήπεδο λειτουργεί και ως μουσείο, είναι επισκέψιμο καθημερινά και Σαββατοκύριακα, με περιορισμό τις ημέρες που παίζει εντός έδρας η Ρεάλ. Εκεί βλέπει κανείς τα τρόπαια, την ιστορία της ομάδας, επισκέπτεται το χώρο των αποδυτηρίων, των συνεντεύξεων τύπου αλλά και τον αγωνιστικό χώρο και τα καθίσματα στο χαμηλό επίπεδο. Για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από ποια ομάδα υποστηρίζουν, αυτό το στάδιο είναι σημείο αναφοράς.
Λιχουδιές στη Μαδρίτη θα βρει τις κλασικές ισπανικές. Μία ξεχώρισα: τα Churros con chocolate. Πρόκειται για αρτοσκευάσματα σε μορφή, ας πούμε, τουλούμπας, όχι ιδιαίτερα γλυκά, τα οποία σερβίρονται συνοδεία πηχτής σοκολάτας. Η απόλαυση είναι να τα βουτάει κανείς στη σοκολάτα! Πολύ καλό ζαχαροπλαστείο που σερβίρει churros βρήκαμε κατεβαίνοντας την Puerta del Sol. Αναζητήστε τα!

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Η πρώτη μου ταξιδιωτική ανάρτηση από Μαδρίτη, 5 χρόνια πριν!

3 σχόλια:

  1. Αχ βρε Κιτσόμητσε τι μου θύμησες !!!

    Λατρεύω Ισπανία ... η Μαδρίτη είναι όντως εκπληκτική.

    Να προσθέσω ότι αξίζει να αφιερωθεί λίγος χρόνος στο μουσείο Prado .. εκεί βρίσκεται και ένας πίνακας που μου εχει κλεψει την καρδιά !

    Τα churros εγω τα λατρεύω .. εχω κάνει και ανάρτηση για να τα έχω.

    Αχ τι μου θύμησες !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα μουσεία θα γράψω άλλη φορά ;-)
      Καλή ήταν η Μαδρίτη αλλά δεν ξετρελάθηκα, να σου πω την αλήθεια.

      Διαγραφή