Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κάνοντας βόλτες στα κανάλια του Άμστερνταμ


Ξεκινώντας την περιήγηση στο Άμστερνταμ πρέπει να δηλώσω ότι για την πόλη αυτή όπως και για τη χώρα δεν είμαι ιδιαίτερα αντικειμενικός, καθώς μερικά χρόνια πριν έζησα στην Ολλανδία ένα εξάμηνο ως ερασμιακός φοιτητής. Οι εντυπώσεις που μου άφησε η χώρα είναι πραγματικά όμορφες.
Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, ενώ διεκδικεί τον τίτλο της Βενετίας του Βορρά ανάμεσα σε άλλες χώρες. Το κέντρο του, που είναι και τα σημαντικότερα αξιοθέατα, είναι χτισμένο σε 5 ομόκεντρα κανάλια. Από τις πρώτες εμπειρίες που θα ζήσει κανείς είναι η κυριαρχία του υγρού στοιχείου το οποίο οι Ολλανδοί έχουν τιθασεύσει προς όφελός τους.
Ο καλύτερος τρόπος να περιηγηθεί κανείς στα κανάλια του Άμστερνταμ είναι, φυσικά, με ποδήλατο. Μπορεί κανείς να νοικιάσει ποδήλατο και να κάνει όσες βόλτες θέλει. Ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση μπορεί να κάνει κανείς στα πάρκα της πόλης, πιο γνωστό από αυτά το Vondelpark. Πάντα μου άρεσε να κάνω στάση εκεί, είτε για να φάω κάποιο σνακ που είχα αγοράσει από τον δρόμο  - κυρίως τηγανητές πατάτες με συνοδεία σάλτσας - είτε απλώς για να χαρώ το πράσινο, τα αγάλματα, τη φύση. Παρεμπιπτόντως, στην Ολλανδία προτεραιότητα έχουν τα ποδήλατα, έπειτα οι πεζοί, μετά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τελευταία τα αυτοκίνητα. Αλίμονό σας αν βρεθείτε σε ποδηλατόδρομο, σίγουρα θα σας χτυπήσουν το κουδουνάκι και μπορεί να σας πατήσουν!
Άλλος τρόπος ξενάγησης στην πόλη είναι βόλτα με το καράβι στα κανάλια. Σας μεταφέρουν στα κύρια αξιοθέατα και έχει μια πολύ καλή γενική ιδέα της πόλης. Επίσης, κάποια από αυτά φτάνουν και μέχρι τα φράγματα, όπου μπορεί κανείς να δει πώς έχει στηθεί γενικότερα η πόλη.
Κάτι μοναδικό που συνδυάζει βόλτα στην πόλη και στα κανάλια είναι το πρωτότυπο όχημα με όνομα Flying Dutchman (Ιπτάμενος Ολλανδός). Έχει πάρει το όνομά του από ένα μυθικό πλοίο - φάντασμα που υποτίθεται ότι περιπλανιόταν στις θάλασσες χωρίς να πιάνει ποτέ λιμάνι.
Όσοι θέλετε να περιηγηθείτε στην πόλη και τα μουσεία της καλό είναι να βγάλετε την I Amsterdam City Card. Προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις και εκπτώσεις, ξεχωριστή είσοδο σε κάποια θεάματα και άλλα προνόμια.
Όπως και να'χει, το Άμστερνταμ είναι μια όμορφη πόλη με πολλά αξιοθέατα και όμορφα πράγματα να κάνει κανείς. Είναι σίγουρα ανάμεσα στις πιο ξεχωριστές και όμορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης που αξίζουν την επίσκεψή μας.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Για την Ολλανδία είχα γράψει τις πρώτες ταξιδιωτικές αναμνήσεις το μακρινό 2007 με τίτλους Ό,τι φάμε(1/3), ό,τι πιούμε (2/3) και κίνηση στην Ολλανδία (3/3)!

4 σχόλια: