Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Βερολίνο και Μουσεία


Κάθε εποχή είναι καλή για να επισκεφτεί κανείς την πρωτεύουσα της Γερμανίας, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στο Βερολίνο. Ακόμη και τώρα με τις χαμηλές θερμοκρασίες η πόλη έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τα μουσεία της.
Το Βερολίνο είναι διάσπαρτο με μουσεία - σχετική λίστα βρίσκει κανείς στη Wikipedia. Τα κυριότερα βρίσκονται σε ένα νησί στο κέντρο του Βερολίνου που ονομάζεται Museuminsel (Νησί των Μουσείων). Το νησάκι που βρίσκεται στον ποταμό Spree περιλαμβάνει 5 μουσεία και περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Μουσείο της Περγάμου
Πιο γνωστό μουσείο είναι της Περγάμου (Pergamonmuseum) (είσοδος 12€). Το μουσείο πραγματικά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, ενώ το επισκέπτονται δε τόσοι πολλοί Έλληνες που έχει δωρεάν audio guide και στα ελληνικά.
Πρώτο έκθεμα που κόβει την ανάσα είναι ο Βωμός της Περγάμου όπου έχει μεταφερθεί αυτούσιος! Μάλιστα περιέχει σκηνές από την Γιγαντομαχία. Άλλα σημαντικά εκθέματα είναι η διώροφη Ρωμαϊκή Αγορά της Μιλήτου, η Πύλη Ίσταρ της αρχαίας Βαβυλώνας με τα χρωματιστά τούβλα και άλλα αρχαία από Περσία, Συρία, Αίγυπτο κα. Μισή μέρα τουλάχιστον απαιτείται για το μουσείο αυτό.
Βγαίνοντας, αξίζει κανείς να σταματήσει για ένα γρήγορο σνακ στις υπαίθριες αγορές που βρίσκονται πέριξ του νησιού. Λουκάνικο στο χέρι, ίσως λίγο ζεστό κρασί για ζεστασιά, ένα καραμελωμένο μήλο είναι ό,τι πρέπει.
Το Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας
Επόμενη στάση κάτι εντελώς διαφορετικό, το Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας (Deutsches Technikmuseum). Αυτό βρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο, κοντά στην Potsdamer Platz. Περιέχει παλιότερα και νεότερα τεχνολογικά επιτεύγματα, ολόκληρα αεροπλάνα, μηχανές τρένων, τηλεπικοινωνίες, φωτογραφίες και άλλα. Είτε κάποιος είναι φανατικός είτε όχι, ο όγκος των εκθεμάτων δεν αφήνει κανέναν ανικανοποίητο.
Το Μουσείο στο CheckPoint Charlie
Αφού είδαμε αρχαιότητες και τεχνολογικά θαύματα τι μένει κανείς να δει στο Βερολίνο για να πάρει ευρύτερη εικόνα της ιστορίας της πόλης; Xαρακτηριστικό του Βερολίνου είναι ότι μέχρι πριν 20 περίπου χρόνια ήταν μια πόλη διαιρεμένη. Στοιχεία εκείνης της εποχής βρίσκει κανείς στο μουσείο στο CheckPoint Charlie. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν από τα σημεία εισόδου-εξόδου στο Δυτικό Βερολίνο. Μέσα στο Haus am Checkpoint Charlie (υπάρχει σχετική στάση μετρό) βλέπει κανείς κομμάτι της ιστορίας της πόλης, ενώ μπορεί να αγοράσει αναμνηστικά.
Διαμονή
Όσον αφορά στη διαμονή, η κεντρικότερη περιοχή είναι το Mitte, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, αφού η συγκοινωνία της πόλης είναι πολύ καλή, γεγονός που δίνει την ευχέρεια στον επισκέπτη να αναζητήσει και περιοχές εκτός του κέντρου.
Πέρα από τις βόλτες, λοιπόν, το Βερολίνο έχει κι άλλα να προσφέρει στον ταξιδιώτη.
Μήπως ήρθε ο καιρός να επισκεφθείτε το Βερολίνο;

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

4 σχόλια:

  1. καλημέρα,
    τα ξεπετάς... και παραλείπεις...
    Το Αιγυπτιακό Μουσείο? εκεί στο νησί, δίπλα σ αυτό της Περγάμου, με την περίφημη Νεφερτίτη? Δεν είναι άξιο επισήμανσης?

    Τον ναό της Περγάμου, δεν τον μετέφεραν.. τον αγόρασαν...! και το τέμπλο και και και...
    δώσε λίγο βάρος, δεν ήσουν έτσι... στις περιγραφές χαρά μου!
    ξέρω, εχεις περιορισμένο χώρο.. μμμ, για ξανακοίταξέ το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο το ύφος των συγκεκριμένων αναρτήσεων. Για πιο λεπτομερείς κοπιάστε στο www.blogtravels.gr ;-)

      Διαγραφή
  2. Δεν νοιάζομαι πόσο λεπτομερώς ψαγμένες είναι οι πληροφορίες.
    Γεγονός είναι ότι το ωραίο είναι πάντα ωραίο όπου κι αν βρίσκεται.
    Καλό θα ήταν βέβαια να βρίσκεται στο φυσικό του χώρο και να μην
    μεταφέρεται εκεί που δεν ανήκει ακόμη κι αν αγοράστηκε.
    Το κακό είναι ότι με το οικονομικό χάλι που έχουμε όλοι
    που λεφτά για ταξίδια στο εξωτερικό,όσο κι αν έχουν κατέβει οι τιμές.
    Τώρα λεφτά υπάρχουν δεν υπάρχουν ακόμη και για τους λογαριασμούς που μας
    έχουν πάρει φαλάγγι ο ένας μετά τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα για το ωραίο.
      Ελπίζουμε να ισορροπήσει κάποια στιγμή η κατάσταση και όλα να γίνουν καλύτερα ;-)

      Διαγραφή