Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Κοιτώντας το ρολόι στην Πράγα παρέα με μια μπύρα


Η Πράγα είναι, αντικειμενικά και υποκειμενικά, μία από τις ομορφότερες κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μία από αυτές που πρέπει κανείς να επισκεφτεί. Μπορεί να έχει αρκετά κοινά με άλλες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, εντούτοις καταφέρνει να ξεχωρίζει.
Κεντρικό σημείο για την πόλη είναι η πλατεία του Παλιού Δημαρχείου. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν οι περισσότερες ξεναγήσεις και οι βόλτες. Κύριο αξιοθέατο το Αστρονομικό Ρολόι. Σ’αυτό το ρολόι απεικονίζονται οι μέρες, οι μήνες, τα ζώδια, οι Απόστολοι, ένα κράμα πραγματικά ιδιαίτερο. Σε κάθε ακέραιοι ώρα κάνει τη «βόλτα» του ένας Απόστολος, είναι οι ώρες που η πλατεία γεμίζει κόσμο για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν ωραία και όχι τόσο ακριβά ξενοδοχεία που έχουν άμεση πρόσβαση στο θέαμα αυτό.
Γύρω από την πλατεία υπάρχουν αρκετά καφέ, εστιατόρια και μπυραρίες. Για έναν λάτρη της μπύρας όπως εγώ, οι τσέχικες μπύρες είναι μια διαφορετική απόλαυση. Δοκιμάστε όσες ντόπιες μπορείτε. Το καλύτερο φαγητό στην Πράγα το φάγαμε σε δύο ειδών μέρη: στο δρόμο και στα υπόγεια. Στο δρόμο βρίσκει κανείς τα αγαπημένα λουκάνικα αλλά και διάφορες πίτες με γέμιση. Στα υπόγεια ξενοδοχείων του κέντρου, σε κατάλληλα διαμορφωμένα κελάρια μπορεί κανείς να δοκιμάσει τσέχικες σπεσιαλιτέ. Προτίμησή μου το κυνήγι ως κάτι το διαφορετικό.
Στην άλλη μεριά της πόλης, στην απέναντι όχθη του ποταμού Μολδάβα, δεσπόζει το κάστρο. Για να πάει κανείς σ’αυτό πρέπει να διασχίσει το ποτάμι, φυσικά από τη Γέφυρα του Καρόλου. Άλλο ένα σημείο αναφοράς στην πόλη η συγκεκριμένη γέφυρα, που είναι μόνο για πεζούς, ενώ είναι στολισμένη με πολλά αγάλματα.
Το κάστρο, για να πω την αλήθεια, δε με εντυπωσίασε πλην της θέας στην ευρύτερη περιοχή και του καθεδρικού ναού του Αγίου Βίτου. Ωραία ήταν η κατάβαση στο παλιό κομμάτι της πόλης στην άκρη του κάστρου. Το παρακείμενο πάρκο ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι μια ωραία διέξοδος για βόλτα. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι στα πάρκα είχαν παντού δωρεάν σακουλίτσες για να μαζεύει κανείς τις ακαθαρσίες του σκύλου του, ένδειξη πολιτισμού.
Παντού στο κέντρο της πόλης θα βρει κανείς καταστήματα με ξύλινα παιχνίδια. Οι Τσέχοι ειδικεύονται σ’αυτά. Ρίξτε μια ματιά σε μικρότερες και μεγαλύτερες κατασκευές, δεν είναι μόνο για παιδιά. Ένα ξύλινο παιχνίδι και κάποιο αναμνηστικό με το Αστρονομικό Ρολόι είναι αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι.
Η επίσκεψη στην πόλη μπορεί να περιλαμβάνει και πολιτιστικές δραστηριότητες. Διάσημο είναι το Μαύρο Θέατρο όπου οι κινήσεις των ηθοποιών τονίζονται με black light και έντονα φωσφορίζοντα χρώματα. Η πόλη έχει επίσης αρκετά μικρά μουσεία, όπως του Κάφκα, το Ερωτικό και το Κομμουνιστικό. Αξίζει κανείς να αφιερώσει τουλάχιστον 3 μέρες στην όμορφη αυτή πόλη, να αφεθεί να περιπλανηθεί στα στενά δρομάκια του κέντρου ή κατά μήκος του ποταμού, να απολαύσει.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Από Πράγα και Κάρλοβι Βάρι είναι αρκετά προϊόντα ByNature, της εταιρίας που έχει ιδρύσει ο Βασίλης, παιδικός φίλος από Λάρισα. Έχει και e-shop.

6 σχόλια:

  1. Ωραία και περιεκτική ανάρτηση! Με έκανες και πήγα στο blog μου και διαβάζω τις 5 αναρτήσεις που είχα κάνει και εγώ για την Πράγα και ξανάζω το ταξίδι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μένα η Πράγα είναι η πιο ωραία πόλη της Ευρώπης. Τα μέρη που περιγράφονται στο άρθρο είναι τα πιο τουριστικά που βρίσκει κανείς σε κάθε οδηγό top 10. Ζω εδώ σχεδόν ένα χρόνο και ακόμα ανακαλύπτω μέρη που με εκπλήσσουν. Δεν τα αποκαλύπτω επειδή μ'αρέσει να τα βλέπω χωρίς τουρίστες. Αλλά σίγουρα σε 3 μέρες δεν έχεις δει την Πράγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μας έχει ξεσηκώσει. δε μας είπες μόνο τι νόμισμα έχουν.
    φράγκο δε θα μας αφήσεις. έχω λιστα με προορισμούς που εσύ με ξεσήκωσες για αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόση ομορφιά...Υπέροχος προορισμός!
    Καλησπέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναπολώ τις λίγες ημέρες που είχα βρεθεί εκεί.
    Και τώρα με την κρίση που να κάνει κανείς σχέδια για να ξαναπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή