Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας

Την προηγούμενη βδομάδα, όπως φαίνεται και από τη σχετική ανάρτηση, είχα πάει για 4 ημέρες στη Θήρα. Παράλληλα με τα μπάνια και τις βόλτες μας, επισκεφθήκαμε και έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους για αρκετούς λόγους. 

Καταρχάς, μας δίνει μια πολύ καλή αίσθηση του πώς ήταν η ζωή στην προϊστορική και στην κυκλαδική Ελλάδα - από το σχολείο θυμόμαστε ότι ο κυκλαδικός πολιτισμός ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρόδρομους πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας. Έπειτα, ο συγκεκριμένος οικισμός έχει διατηρηθεί σε πολύ καλό επίπεδο επειδή σχετίζεται με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν κατά την αρχαιότητα: την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του μισού και παραπάνω νησιού, τη δημιουργία τσουνάμι και τη βασική αιτία για την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού. Μεταξύ Θήρας και Κρήτης παρεμβάλλεται μόνο θάλασσα, οπότε είναι λογικό τα κύματα να έφτασαν εκεί με ορμή. Η θεωρία αυτή, βέβαια, δεν έχει αποδειχτεί πλήρως, εντούτοις είναι κυρίαρχη, ενώ το γεγονός έχει γίνει γνωστό ως μινωική έκρηξη. Σύμφωνα με κάποιους μύθους η Θήρα (Σαντορίνη) είναι ένα από τα μέρη που έχει ταυτιστεί με την Ατλαντίδα.

DSCN6559
DSCN6560
Ο περιβάλλων χώρος του προϊστορικού οικισμού.

Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου Θήρας χαρακτηρίζεται ως ελληνική Πομπηία. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στη Θήρα δε βρέθηκαν ανθρώπινα θύματα, πιθανότατα γιατί οι κάτοικοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Σώζονται κτίσματα έως και τριώροφα, ενώ η δόμηση είναι αρκετά πυκνή. Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν και όμορφες τοιχογραφίες, αντίστοιχες αυτών των παλατιών της Κνωσού. Πριν μερικά χρόνια η οροφή του αρχαιολογικού χώρου είχε καταρρεύσει, σκοτώνοντας έναν τουρίστα. Ο χώρος άνοιξε ξανά πρόσφατα, πλήρως ανακαινισμένος ως προς την σκέπαση. Εντός του χώρου οι θερμοκρασίες είναι ανεκτές, ενώ η σκίαση είναι πολύ καλή - απαραίτητη για τις καυτές καλοκαιρινές μέρες.

DSCN6563
Κάτοψη του οικισμού. Επειδή ακόμη δεν έχουν τυπωθεί σχετικοί βοηθητικοί χάρτες, τράβηξα φωτογραφία τον χάρτη στην είσοδο ώστε να ξέρουμε τι βλέπουμε. Παρά τα νούμερα, η καλύτερη προσέγγιση γίνεται δεξιόστροφα.

DSCN6572
Το σκέπαστρο και μέρος του χώρου. Κρατά δροσερό το χώρο, ενώ παρά τα πολλά χώματα δεν υπάρχει η αίσθηση της σκόνης.

DSCN6600
Στη μέση πλατεία και τα πολυεπίπεδα αναστηλωμένα κτίσματα.

DSCN6579
Η πυκνή δόμηση που ανέφερα και πιο πάνω.

.
.
Επειδή τα υλικά στήριξης, κυρίως το ξύλο, δεν έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, στην αναστήλωση ακολούθησαν τα αρχικά σχέδια με νεότερα υλικά.

Ακόμη και για κάποιον που δεν είναι ειδικός, όπως εγώ, η αίσθηση που αφήνει ο χώρος είναι όμορφη. Προσωπικά με έκανε να θέλω να διαβάσω κάποια πράγματα παραπάνω για εκείνη την εποχή, πέρα από τα λίγα που είχαμε μάθει παλιότερα στο σχολείο. Στο κάτω-κάτω είναι από τα λίγα πράγματα που έχουμε και νιώθουμε υπερήφανοι ως Έλληνες. Θαύμαζα αρκετούς τουρίστες, ειδικά από την Άπω Ανατολή, που ήρθαν από τόσο μακριά και επισκέπτονταν και τον συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δείχνει την παγκόσμια απήχηση που έχει ο ελληνικός πολιτισμός. Εμείς τα έχουμε μέσα στα πόδια μας, δεν είναι κρίμα να μην τα επισκεπτόμαστε;


Περισσότερες φωτογραφίες στο σχετικό slideshow. Πατήστε απλώς το play!


ΥΓ Η είσοδος είναι 5 ευρώ, 3 το μειωμένο. Πιστεύω αξίζει κανείς να κάνει μία στάση πριν πάει στην περίφημη Κόκκινη Παραλία που βρίσκεται εκεί κοντά. Θα αποζημιωθεί.
ΥΓ1 Ο χώρος γύρω-γύρω έχει ράμπες και είναι προσβάσιμος και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης ενδείκνυται και για παιδιά.
ΥΓ2 Μέσα στα Φηρά υπάρχει το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας με αρκετά ευρήματα από το Ακρωτήρι, για όποιον θέλει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.