Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας

Την προηγούμενη βδομάδα, όπως φαίνεται και από τη σχετική ανάρτηση, είχα πάει για 4 ημέρες στη Θήρα. Παράλληλα με τα μπάνια και τις βόλτες μας, επισκεφθήκαμε και έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους για αρκετούς λόγους. 

Καταρχάς, μας δίνει μια πολύ καλή αίσθηση του πώς ήταν η ζωή στην προϊστορική και στην κυκλαδική Ελλάδα - από το σχολείο θυμόμαστε ότι ο κυκλαδικός πολιτισμός ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρόδρομους πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας. Έπειτα, ο συγκεκριμένος οικισμός έχει διατηρηθεί σε πολύ καλό επίπεδο επειδή σχετίζεται με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν κατά την αρχαιότητα: την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του μισού και παραπάνω νησιού, τη δημιουργία τσουνάμι και τη βασική αιτία για την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού. Μεταξύ Θήρας και Κρήτης παρεμβάλλεται μόνο θάλασσα, οπότε είναι λογικό τα κύματα να έφτασαν εκεί με ορμή. Η θεωρία αυτή, βέβαια, δεν έχει αποδειχτεί πλήρως, εντούτοις είναι κυρίαρχη, ενώ το γεγονός έχει γίνει γνωστό ως μινωική έκρηξη. Σύμφωνα με κάποιους μύθους η Θήρα (Σαντορίνη) είναι ένα από τα μέρη που έχει ταυτιστεί με την Ατλαντίδα.

DSCN6559
DSCN6560
Ο περιβάλλων χώρος του προϊστορικού οικισμού.

Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου Θήρας χαρακτηρίζεται ως ελληνική Πομπηία. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στη Θήρα δε βρέθηκαν ανθρώπινα θύματα, πιθανότατα γιατί οι κάτοικοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Σώζονται κτίσματα έως και τριώροφα, ενώ η δόμηση είναι αρκετά πυκνή. Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν και όμορφες τοιχογραφίες, αντίστοιχες αυτών των παλατιών της Κνωσού. Πριν μερικά χρόνια η οροφή του αρχαιολογικού χώρου είχε καταρρεύσει, σκοτώνοντας έναν τουρίστα. Ο χώρος άνοιξε ξανά πρόσφατα, πλήρως ανακαινισμένος ως προς την σκέπαση. Εντός του χώρου οι θερμοκρασίες είναι ανεκτές, ενώ η σκίαση είναι πολύ καλή - απαραίτητη για τις καυτές καλοκαιρινές μέρες.

DSCN6563
Κάτοψη του οικισμού. Επειδή ακόμη δεν έχουν τυπωθεί σχετικοί βοηθητικοί χάρτες, τράβηξα φωτογραφία τον χάρτη στην είσοδο ώστε να ξέρουμε τι βλέπουμε. Παρά τα νούμερα, η καλύτερη προσέγγιση γίνεται δεξιόστροφα.

DSCN6572
Το σκέπαστρο και μέρος του χώρου. Κρατά δροσερό το χώρο, ενώ παρά τα πολλά χώματα δεν υπάρχει η αίσθηση της σκόνης.

DSCN6600
Στη μέση πλατεία και τα πολυεπίπεδα αναστηλωμένα κτίσματα.

DSCN6579
Η πυκνή δόμηση που ανέφερα και πιο πάνω.

.
.
Επειδή τα υλικά στήριξης, κυρίως το ξύλο, δεν έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, στην αναστήλωση ακολούθησαν τα αρχικά σχέδια με νεότερα υλικά.

Ακόμη και για κάποιον που δεν είναι ειδικός, όπως εγώ, η αίσθηση που αφήνει ο χώρος είναι όμορφη. Προσωπικά με έκανε να θέλω να διαβάσω κάποια πράγματα παραπάνω για εκείνη την εποχή, πέρα από τα λίγα που είχαμε μάθει παλιότερα στο σχολείο. Στο κάτω-κάτω είναι από τα λίγα πράγματα που έχουμε και νιώθουμε υπερήφανοι ως Έλληνες. Θαύμαζα αρκετούς τουρίστες, ειδικά από την Άπω Ανατολή, που ήρθαν από τόσο μακριά και επισκέπτονταν και τον συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δείχνει την παγκόσμια απήχηση που έχει ο ελληνικός πολιτισμός. Εμείς τα έχουμε μέσα στα πόδια μας, δεν είναι κρίμα να μην τα επισκεπτόμαστε;


Περισσότερες φωτογραφίες στο σχετικό slideshow. Πατήστε απλώς το play!


ΥΓ Η είσοδος είναι 5 ευρώ, 3 το μειωμένο. Πιστεύω αξίζει κανείς να κάνει μία στάση πριν πάει στην περίφημη Κόκκινη Παραλία που βρίσκεται εκεί κοντά. Θα αποζημιωθεί.
ΥΓ1 Ο χώρος γύρω-γύρω έχει ράμπες και είναι προσβάσιμος και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης ενδείκνυται και για παιδιά.
ΥΓ2 Μέσα στα Φηρά υπάρχει το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας με αρκετά ευρήματα από το Ακρωτήρι, για όποιον θέλει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

25 σχόλια:

  1. Ανοιξε!Επιτέλους :) Εγώ οταν ειχα παει πριν 3 χεόνια ήταν ακόμα κλειστό.Φετος θα επισκεφτουν φίλοι μου τη Σαντορίνγ,θα τους στείλω εκει :).Να'σαι καλα για την πληροφορία!!!

    καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο post όπως πάντα και οι φωτογραφίες εξαιρετικές. Είχα επισκεφτεί το νησί το 93 αλλά κάτι το νεαρό της ηλικίας, κάτι τα ξενύχτια δεν κατάφερα να επισκεφτώ τον αρχαιολογικό χώρο - με την πρώτη ευκαιρία θα το τολμήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεχε! Ό,τι ζητάει κανείς το βρίσκει. Γι αυτό είναι ωραίο να επισκεπτόμαστε ξανά κάποια μέρη ;-)

      Διαγραφή
  3. Για πολλοστή φορά υποβάλλω τα σέβη μου και καταθέτω τη ζήλεια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία είναι.. είναι υπέροχο συναίσθημα να ακουμπάς κάτι τόσο παλιό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Και να έχουμε μια αίσθηση για το πώς ζούσαν οι αρκετά παλιότεροι.

      Διαγραφή
  5. αγκάθι αισθητικής το τεράστιο υπόστεγο. Βραβείο αρχιτεκτονικής σ' αυτόν που θα σχεδιάσει ένα θόλο που θα μείνει στην ιστορία...
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά μου άρεσε γιατί σκέπαζε, δρόσιζε και δεν αλλοίωνε το χώρο.

      Διαγραφή
  6. Aνάμεσα σε δυο προτάσεις για την ιδια μερα(κάποιο οινοποιείο ή Ακρωτηρι)επέλεξα τη δευτερη και δε μετάνιωσα,ήταν ωραία αισθηση η επισκεψη στο χώρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήθελα πολύ να πάω, ευελπιστώ κάποια στιγμή, σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω, ωραία περιήγηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιτέλους άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος!! Από τις φωτογραφίες σου φαίνεται εντυπωσιακός!
    Την επόμενη φορά που θα πάμε Σαντορίνη, θα τον επισκευθούμε οπωσδήποτε!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΥΓ. Δε σε προλαβαίνουμε πια!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς μπορείτε να γράψετε πχ για τη Θηρασιά :Ρ
      Τυχαίο το παράδειγμα.

      Διαγραφή
  9. Είχα επισκεφτεί τον χώρο πριν πέσει το παλιό στέγαστρο και μου φαίνεται πως τώρα τον έχουν διευθετήσει καλύτερα.
    Εκτός δε από την κόκκινη παραλία που λες στην Θήρα υπάρχει και μαύρη και άσπρη παραλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω πώς ήταν παλιότερα, πάντως τώρα ήταν πολύ καλός, κατά τη γνώμη μου.
      Η κόκκινη είναι κοντά, για την άσπρη και τη μαύρη έγραψα παλιότερα ;-)

      Διαγραφή
  10. Εξαιρετική παρουσίαση. Ελπίζω κάποτε να τον επισκεφθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικό νησί....πάρα πολύ όμορφο και με πολύ έντονη την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού..ίσως ένα από τα καλύτερα μέρη αν κάποιος θέλει να αντιληφθεί τον πολιτισμό μας...φυσικά να μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τα υπέροχα ντοματάκια όσοι πάτε...καλησπέρα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάμε ότι εκεί έδρασε ένας από τους πρώιμους ελληνικούς πολιτισμούς.
      Όπως το είπες, ακριβώς!

      Διαγραφή
  12. Αχ και να μην έχω πάει ποτέ ο καψερός! Όχι γιατί δεν ήθελα. Μήτε γιατί δεν προσπάθησα. Αλλά κάθε φορά που ήμουν εκεί, ή που ήταν κλειστό για συντήρηση ή που του είχε πέσει το στέγαστρο και το εσηκώνανε ή που είχανε φύγει οι πέτρες να πάνε διακοπές. Ωραίο ποστ μπάι-δε-γουέι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή