Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κρουαζιέρα στο Λονδίνο: τα πλοία του Τάμεση

Σε προηγούμενη επίσκεψη στο Λονδίνο περπατήσαμε κατά μήκος του Τάμεση, συναντώντας πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης. Τι θα συναντούσαμε άραγε αν αποφασίζαμε αντί να περπατήσουμε κατά μήκος, να τον διασχίσουμε με ένα από τα πολλά καραβάκια που βρίσκονται σ'αυτόν;

Παλιότερα πολλά πλοία διέσχιζαν τον Τάμεση, καθώς ήταν κύριος εμπορικός σταθμός για την Ευρώπη και τον κόσμο. Πλέον λίγα πλοία περνάνε από αυτόν. Ένα μάλιστα, το HMS Belfast βρίσκεται μόνιμα δεμένο στο ποτάμι, αρκετά κοντά στη Γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου (London Tower Bridge) και είναι επισκέψιμο με κάποιο αντίτιμο.

DSCN6863
Υπάρχουν δύο κύριες διαδρομές που μπορεί να πλεύσει κανείς με κάποια από τα καράβια της γραμμής. Η κύρια και πιο συνηθισμένη είναι από το Westminster προς το Greenwich. Η κρουαζιέρα αυτή, που διαρκεί περίπου μία ώρα, ξεκινά από το ύψος της Westminster Pier και συνεχίζει μέχρι το Γκρίνιτς (και όχι Γκρίνουιτς όπως έχουμε συνηθίσει να το προφέρουμε). Κατά τη διάρκειά της μπορεί κανείς να δει πολλά αξιοθέατα, ορισμένα προσβάσιμα και με τα πόδια. 

 DSCN2820
Το ωραίο κομμάτι, κατ'εμέ, ξεκινά μετά την Tower Bridge όπου πιάνει στα “απάτητα”, σημεία δηλαδή που δύσκολα φτάνει ο επισκέπτης με τα πόδια. Εκεί βλέπει αποβάθρες που παλιότερα χρησίμευαν ως εμπορικοί σταθμοί, ορισμένα σπίτια βικτωριανού ρυθμού σε όλο τους το μεγαλείο και άλλα. Ανάμεσα σε άλλα, το καραβάκι κάνει στάση και στο Canary Wharf, το επιχειρηματικό κέντρο με τους ψηλούς ουρανοξύστες.

Τελική στάση είναι το πάρκο του Greenwich όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο και επισκέψιμο άλλο ένα γνωστό πλοίο, το περίφημο Cutty Sark. Αν έχετε σκοπό να πάτε στο Greenwich και το γνωστό αστεροσκοπείο του, προτιμήστε στη μία από τις δύο διαδρομές το καραβάκι.

Από την άλλη μεριά, πάλι με αφετηρία το Westminster καραβάκια πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Προορισμός εκεί είναι το Χάμπτον Κορτ (Hampton Court) και το φράγμα/ υδατοφράκτης του Τάμεση (Thames Barriers). Παλιότερα, εξ'όσων γνωρίζω, το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής υπόκειται σε περιορισμούς ανάλογα με την εποχή. Αυτή η διαδρομή, που είναι στα άμεσα σχέδια να κάνω, περνάει από την Πινακοθήκη Τέιτ (πρόδρομη της Tate Modern), το Τσέλσι και άλλα όμορφα μέρη. Και εδώ ο χρόνος είναι περίπου 1 ώρα.

Υπάρχουν σίγουρα κι άλλες κρουαζιέρες, περισσότερο οργανωμένες, ενώ ορισμένες προσφέρουν και φαγητό, δείπνο κτλ. Οι συγκεκριμένες δύο γίνονται από πλοία της γραμμής, οπότε είναι περισσότερο οικονομικές.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Προηγούμενες αναρτήσεις μου από Λονδίνο

2 σχόλια:

  1. Καλά να τα περνάς φίλε μου ...
    Κι ακόμα πιο πολλά υπέροχα ταξίδια !!!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο μας το επιτρέπουν οι καταστάσεις, γιατί όχι;
      Και συ να'σαι καλά!

      Διαγραφή