Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Μέρα και νύχτα στην Μπανγκόκ


Η Ταϊλάνδη ανέκαθεν αποτελούσε για μένα θελκτικό προορισμό. Πέρα από το εξωτικό του ταξιδιού, είχα επηρεαστεί μερικά χρόνια πριν όταν διάβασα ένα βιβλίο για την ιστορία ενός έλληνα ναυτικού που πήγε σ’αυτή τη μακρινή χώρα και μέσα από διάφορα τυχαία και μη συμβάντα έφτασε να γίνει πρωθυπουργός. Τότε η χώρα λεγόταν Σιάμ και το βιβλίο έχει τίτλο το Γεράκι του Σιάμ. Όσοι θέλετε να κατατοπιστείτε για το πώς ήταν παλιά η Ταϊλάνδη πιστεύω ότι αξίζει η ανάγνωση.
Ταϊλάνδη σημαίνει η χώρα των ελεύθερων ανθρώπων. Θα πρόσθετα και των χαμογελαστών. Οι Ταϊλανδέζοι έχουν μερικές δεκάδες διαφορετικά χαμόγελα που η ερμηνεία τους ποικίλει από το είμαι δυσαρεστημένος, νιώθω άβολα μέχρι το – προφανές - είμαι χαρούμενος.
Η πρωτεύουσα της χώρας, η Μπανγκόκ, είναι μια πόλη όμορφη, εξωτική, γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μία βρίσκει κανείς τους ουρανοξύστες με την απόλυτη χλιδή και δίπλα ακριβώς τις παράγκες και τα λασπόνερα. Αυτό το μίγμα ίσως είναι που δίνει ξεχωριστή ομορφιά. Τα ξενοδοχεία είναι συνήθως σε καλές περιοχές. Αφεθείτε όμως και λίγο εκτός ώστε να πάρετε ευρύτερη εικόνα της πόλης και της χώρας. Καλύτερος συνοδός σ’αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι ένα τριθέσιο ταξί, τα περίφημα τουκ-τουκ. Η εμπειρία και μόνο αξίζει!
Τα ταξί είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μετακινηθεί κανείς στην πόλη. Τι να πρωτοδεί, μέρα και νύχτα. Την ημέρα αξίζουν για επίσκεψη το Μεγάλο Παλάτι και οι ναοί που περιέχει, καθώς και διάφοροι διάσπαρτοι ναοί, πραγματικοί κρυμμένοι θησαυροί. Ημερήσιες εκδρομές στην Αγιουτάγια (την παλιά πρωτεύουσα του βασιλείου του Σιάμ), τον ποταμό Κβάι και άλλες προσφέρονται σε συνεννόηση με τα ξενοδοχεία χωρίς να κοστίζουν.

Η πόλη, όπως λέει και ο τίτλος, προσφέρεται για νυχτερινές εξορμήσεις. Ξεκινήστε τη βραδιά σας με επίσκεψη σε κάποιον αγώνα μουάι-τάι (ταϊλανδέζικο κικ-μπόξινγκ) που μοιάζει περισσότερο χορός παρά πάλη. Συνεχίστε με κάποια γεύμα σε κάποια από τα καλά εστιατόρια της πόλης – συνήθως βρίσκονται μέσα στα ξενοδοχεία.Χαλαρώστε με ένα Thai massage και κλείστε τη βραδιά με ένα ποτό με θέα, για παράδειγμα στο Sky Bar που βρίσκεται στον 64ο όροφο του State Tower. Για τους τολμηρούς υπάρχουν και άλλα shows, πιο εξωτικά.
Η καλύτερη εποχή να την επισκεφτεί κανείς; Νοέμβριο με Μάιο, χωρίς να σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες εποχές πάνε πίσω, απλώς ίσως έχει λίγη περισσότερη ζέστη. Οι βροχές συνήθως είναι απότομες καταιγίδες που τελειώνουν νωρίς.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Ασία (Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Πουκέ).

6 σχόλια:

  1. αυτο το ταξίδι δε με δελεάζει. δεν είναι στους πιθανούς προορισμούς μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διαβασα κ εγω το γερακι του Σιαμ κ ναι! το παραδεχομαι: ζηλευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. διαβασα κ εγω το γερακι του Σιαμ κ ναι! το παραδεχομαι: ζηλευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το πρώτο τραγούδι έ?
    Έχει και αναφορά στο σκάκι το βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή