Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Στη Βαρκελώνη για φαγητό και αθλητισμό


Η πρωτεύουσα της Καταλονίας, η Βαρκελώνη, είναι μια πόλη που προσελκύει πολλούς επισκέπτες για διαφορετικούς λόγους. Ανάμεσα σ’αυτούς και αρκετοί Έλληνες – ειδικά μετά τις απευθείας πτήσεις που συνδέουν Αθήνα και Βαρκελώνη. Αν και η πόλη είναι παραθαλάσσια και οι ακτές της προσφέρονται για μπάνιο, εντούτοις δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος να την επισκεφτεί κανείς.

HPIM6158
Είτε είναι κανείς ποδοσφαιρόφιλος είτε όχι, ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της πόλης της Βαρκελώνης και της καταλανικής κουλτούρας γενικότερα, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα FC Barcelona, Barca εν συντομία. Μέσα από την ομάδα έχει μάθει πολύς κόσμος για τις διαφορές μεταξύ των Καστιγιάνων και Καταλανών που εκφράζεται σχεδόν απόλυτα από το El Clasico, την αναμέτρηση δηλαδή μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Η πόλη έχει αντίστοιχα καλή ομάδα και στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο όμως σίγουρα κυριαρχεί. Είναι ίσως από τα πιο ισχυρά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας παγκοσμίως.

HPIM5829
Έδρα της Μπάρτσα είναι το περίφημο Camp Nou. Αρκετοί συνδυάζουν την επίσκεψη στην πόλη με κάποιο παιχνίδι της ομάδας. Το γήπεδο, που χωράει σχεδόν 100 χιλιάδες θεατές, είναι επισκέψιμο και ως μουσείο τις μέρες που δε γίνεται κάποιο παιχνίδι. Σίγουρα αξίζει η επίσκεψη για όποιον ασχολείται, πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο. Περισσότερα για τους αγώνες, τα εισιτήρια και τις ώρες επίσκεψης μπορεί κανείς να βρει στο επίσημο site της ομάδας.

HPIM6244
Η Βαρκελώνη – όπως και η Αθήνα – διοργάνωσε το 1992 Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσα στα άλλα που άφησε ως παρακαταθήκη η διοργάνωση, είναι οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο λόφο του Μονζουίκ (Montjuic).Προτιμήστε να ανεβείτε με τελεφερίκ, ώστε να έχετε καλή θέα προς την πόλη. Αξίζει ένας περίπατος μέσα στο δάσος και τις εγκαταστάσεις.
Πέρα από τον αθλητισμό, στη Βαρκελώνη μπορεί κανείς να δοκιμάσει ενδιαφέρουσες γεύσεις. Τα tapas κάνουν θραύση και εδώ, όπως και στην υπόλοιπη Ισπανία. Υπάρχουν tapas για όλα τα γούστα, ψαρικά και κρεατικά. Δοκιμάστε και τα δύο. Μην παραλείψετε patatas bravas (πατάτες σε καυτερή σάλτσα), λουκάνικα κάθε είδους, jamon iberico, παέγια με κρέας και ψαρικά.
Tip: Στα περισσότερα εστιατόρια το μεσημέρι υπάρχουν μενού αρκετά οικονομικά, που περιλαμβάνουν συνήθως πρώτο και δεύτερο πιάτο συνοδεία νερού, μπύρας ή σανγκρίας. Προτιμήστε τα!
Οι τιμές γενικότερα είναι σαν τις αντίστοιχες ελληνικές με την εξαίρεση της μπύρας. Για επιδόρπιο churros con chocolate (κάτι σαν λουκουμάδες που τους βουτάς σε ζεστή σοκολάτα) και φυσικά crema catalana (κάτι σαν την crème brulee).
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερη σχετική ανάρτησή μου από Βαρκελώνη: Μπάρτσα, Γκαουντί και φαγητό.

8 σχόλια:

  1. με ξεσήκωσες τώρα...
    και σχεδιάζουμε ταξιδάκι με τα κορίτσια από τη δουλειά...

    είσαι κατά των οικονομικών μέτρων της τσέπης μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάτε κορίτσια, εννοείται!
      Αν κανονίσετε εγκαίρως μπορεί να βρήκε αρκετά καλές τιμές.

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη πόλη η Βαρκελώνη, σίγουρα αξίζει (έστω και μία) επίσκεψη!
    Όσο για το γήπεδο ένα θα σου πω: Πατήσαμε το χορτάρι!!
    Και φυσικά δε μπορώ να μην πώ, αχ αυτή η παέγια!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όμορφη.
      Και μεις πατήσαμε όταν κάναμε το τουρ, χεχε!
      Όσο για φαγητά, περισσότερα μου άρεσαν τα λουκάνικα.

      Διαγραφή
  3. Πέρα από το φαγητό και την υπέροχη ενδοχώρα (το ποδόσφαιρο το χαζεύω -μέχρι εκεί) αυτό που με εντυπωσίασε στην πόλη αυτή είναι η νεανική κουλτούρα. Σε μια γερασμένη από πολλές απόψεις Ευρώπη, η Βαρκελώνη είναι από τις λίγες πόλεις που ζουν σε ρυθμούς 20+.

    ΑπάντησηΔιαγραφή