Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Είμαστε ό,τι (ειδήσεις) τρώμε

Βρισκόμαστε γι άλλη μια φορά στην κορύφωση του σκληρού παιχνιδιού πόκερ στην οικονομία. Οι οίκοι υποβαθμίζουν, οι γηγενείς κάνουμε ως σύνολο ό,τι μπορούμε ώστε να πάμε μια ώρα αρχύτερα στην άβυσσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν την κολοκυθιά και τα επενδυτικά "αρπακτικά" πιέζουν για να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν ανοίγει ο καθένας μας την τηλεόραση κατακλύζεται από αρνητικές εικόνες και ειδήσεις. Αρκετά από αυτά ευσταθούν, άλλα πάλι μαγειρεύονται και παρουσιάζονται τρις χειρότερα απ'ό,τι πραγματικά είναι. Το αίμα πουλάει, η λέξη χαράτσι συνοδεύει καθετί κακό ή καλό, ενώ οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να μάχονται "για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη" - την καρέκλα δηλαδή.

Στη μέση του όλου δράματος βρίσκεται ο καθένας από εμάς. Η εθνική γκρίνια (κάθε πέρσι και καλύτερα κτλ) έχει δώσει τη θέση της στην εθνική κατάθλιψη.  Για ένα μεγάλο διάστημα είχα πιάσει τον εαυτό μου να παρακολουθεί καθημερινά τα δελτία ειδήσεων χωρίς φόβο και πάθος. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι αρκετά προβλήματα είχα στην καθημερινότητά μου ώστε να φορτώνομαι επιπλέον είτε ανύπαρκτα είτε μεγεθυμένα. Κομμένα τα δελτία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Επειδή η ενημέρωση είναι γνώση και δύναμη, το γύρισα στην διαδικτυακή. Και εκεί όμως πολλές φορές οι ειδήσεις είναι τουλάχιστον "μελοδραματικές". Καλές ειδήσεις υπάρχουν, τα περισσότερα μέσα όμως επιλέγουν να μην τις παρουσιάζουν. Αποφάσισα να αναζητώ αυτές που χρειάζομαι. Θέλουν λίγο περισσότερο ψάξιμο, αλλά αξίζουν. Στο κάτω-κάτω ξεκινά καλύτερα η  μέρα διαβάζοντάς τις και μπορώ να αντιμετωπίσω με άλλη διάθεση την δύσκολη πραγματικότητα.

Δυσκολίες υπάρχουν και είναι πολλές. Υπάρχει κόσμος χωρίς δουλειά, που πεινάει, που είναι άστεγος. Οι δυσκολίες είναι αντικειμενικά πολλές. Οι καλές ειδήσεις από την άλλη μπορούν να αποτελέσουν λύση για διέξοδο από την κρίση ως μέσο παραδειγματισμού και όχι μόνο, αλλά θέλουν ψάξιμο. Στο κάτω-κάτω κάτι πρέπει να κάνουμε και οι ίδιοι για να ξεφύγουμε από την κρίση και την κατάθλιψη. Υπάρχουν sites που μπορεί κανείς να τις βρει, όπως το GoodNewsGr και τα KalaNea. Μάλλον η ρήση "Είμαστε ό,τι τρώμε" ισχύει και για την κατανάλωση ειδήσεων. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να την εμπλουτίσουμε με θετικά στοιχεία. Λέω ν'αλλάξω τακτική...