Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Είμαστε ό,τι (ειδήσεις) τρώμε

Βρισκόμαστε γι άλλη μια φορά στην κορύφωση του σκληρού παιχνιδιού πόκερ στην οικονομία. Οι οίκοι υποβαθμίζουν, οι γηγενείς κάνουμε ως σύνολο ό,τι μπορούμε ώστε να πάμε μια ώρα αρχύτερα στην άβυσσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν την κολοκυθιά και τα επενδυτικά "αρπακτικά" πιέζουν για να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν ανοίγει ο καθένας μας την τηλεόραση κατακλύζεται από αρνητικές εικόνες και ειδήσεις. Αρκετά από αυτά ευσταθούν, άλλα πάλι μαγειρεύονται και παρουσιάζονται τρις χειρότερα απ'ό,τι πραγματικά είναι. Το αίμα πουλάει, η λέξη χαράτσι συνοδεύει καθετί κακό ή καλό, ενώ οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να μάχονται "για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη" - την καρέκλα δηλαδή.

Στη μέση του όλου δράματος βρίσκεται ο καθένας από εμάς. Η εθνική γκρίνια (κάθε πέρσι και καλύτερα κτλ) έχει δώσει τη θέση της στην εθνική κατάθλιψη.  Για ένα μεγάλο διάστημα είχα πιάσει τον εαυτό μου να παρακολουθεί καθημερινά τα δελτία ειδήσεων χωρίς φόβο και πάθος. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι αρκετά προβλήματα είχα στην καθημερινότητά μου ώστε να φορτώνομαι επιπλέον είτε ανύπαρκτα είτε μεγεθυμένα. Κομμένα τα δελτία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Επειδή η ενημέρωση είναι γνώση και δύναμη, το γύρισα στην διαδικτυακή. Και εκεί όμως πολλές φορές οι ειδήσεις είναι τουλάχιστον "μελοδραματικές". Καλές ειδήσεις υπάρχουν, τα περισσότερα μέσα όμως επιλέγουν να μην τις παρουσιάζουν. Αποφάσισα να αναζητώ αυτές που χρειάζομαι. Θέλουν λίγο περισσότερο ψάξιμο, αλλά αξίζουν. Στο κάτω-κάτω ξεκινά καλύτερα η  μέρα διαβάζοντάς τις και μπορώ να αντιμετωπίσω με άλλη διάθεση την δύσκολη πραγματικότητα.

Δυσκολίες υπάρχουν και είναι πολλές. Υπάρχει κόσμος χωρίς δουλειά, που πεινάει, που είναι άστεγος. Οι δυσκολίες είναι αντικειμενικά πολλές. Οι καλές ειδήσεις από την άλλη μπορούν να αποτελέσουν λύση για διέξοδο από την κρίση ως μέσο παραδειγματισμού και όχι μόνο, αλλά θέλουν ψάξιμο. Στο κάτω-κάτω κάτι πρέπει να κάνουμε και οι ίδιοι για να ξεφύγουμε από την κρίση και την κατάθλιψη. Υπάρχουν sites που μπορεί κανείς να τις βρει, όπως το GoodNewsGr και τα KalaNea. Μάλλον η ρήση "Είμαστε ό,τι τρώμε" ισχύει και για την κατανάλωση ειδήσεων. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να την εμπλουτίσουμε με θετικά στοιχεία. Λέω ν'αλλάξω τακτική...

18 σχόλια:

  1. Έχω κόψει ειδήσεις και ενημερωτικό ράδιο, καλύτερα στον κόσμο μου.. φυσικά με επίγνωση του τι περίπου γίνεται έξω..
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να είναι και καλύτερα, δεν ξέρω να σου πω σίγουρα. Το μόνο βέβαια είναι ότι ο άλλος τρόπος με καταβάλει ψυχικά.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα! Ήρθα να κάνω ποδαρικό στα νέα σχόλια! :)

      Διαγραφή
    3. Καλώς την πηγή της έμπνευσης! Χεχε!

      Διαγραφή
  2. απλα τρομοκρατουν τον κοσμο οι αλητες...ριχνουν αιμα, για να φοβηθουμε
    κρεμαλες αυτοι και τα αφεντικα τους..

    καλο σαβ/κο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, το θέμα είναι γιατί τσιμπάμε εμείς.
      Στο κάτω-κάτω εμείς είμαστε το κοινό τους, ας σταματήσουμε να τους βλέπουμε/ ψηφίζουμε κτλ.
      Καλό σκ επίσης!

      Διαγραφή
  3. Κλείστε την τηλεόραση. Παίξτε. Διασκεδάστε. Ανάψτε το τζάκι και λιώστε με την γκόμενα/γυναίκα/φίλους. Λύστε ένα παζλ. Ξεκινήστε αθλητισμό. Πηγαίντε μια βόλτα. Πάρτε μια μπυρίτσα με φίλους και καθήστε στο παγκάκι του πάρκου σας. Περπατήστε. Κάντε δουλίτσες μέσα στο σπίτι. Και πόσα άλλα πράγματα. Απελευθερωθείτε από την Τρέμη και τους κλώνους της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά και άλλα πολλά μπορούμε να κάνουμε! Ιδέες υπάρχουν, ας τις εφαρμόσουμε.
      Πότε πάμε για μπύρες; ;-)

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρααα! Καλή χρονιά! Να σου πω την αλήθεια έχω σταματήσει καιρό να βλέπω ειδήσεις και παίρνω τα νέα από διάφορα sites και το βασικό?? γυμναστήριο! ναι ναι και αυτή τη φορά με πάθος και επιμονή! και όπως είπε και ο προλαλήσαντας παρεούλες στο σπίτι με κρασάκι και μεζέ, βολτίτσες και θα περάσει κι αυτό! Την υγειά μας να'χουμε να αντέχουμε! Καλό σκ

      Διαγραφή
    3. Ευτυχώς είμαστε πολλοί που κάνουμε τα ανάλογα! Καλό είναι αυτό.
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής!

      Διαγραφή
  4. κοίτα, καλά είναι και τα καλά νέα αλλά χρειάζεται και ενημέρωση. Να ξέρουμε που βρισκόμαστε. όλα με μέτρο κατά την γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς, το θέμα είναι μεν να ενημερωνόμαστε αλλά όχι να είμαστε απλοί καταναλωτές ειδήσεων χωρίς κανένα φίλτρο.
      Το να ξέρουμε πού βρισκόμαστε είναι από τα ισχυρότερα όπλα μας.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
  5. Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται! Λίγες ώρες πριν κάνεις το tweet που έλεγες ότι δεν θέλεις πια αρνητικές ειδήσεις είχα σκεφτεί και εγώ η ίδια "δεν θέλω να ξανακάνω send to twitter ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση ή γενικώς με άσχημες καταστάσεις." Ειλικρινά! Εγώ την τηλεόραση την έχω κόψει εδώ και καιρό, έχω να δω αρκετούς μήνες ειδήσεις. Προτιμώ να ενημερώνομαι μέσα από το διαδίκτυο, αλλά όπως ανέφερες και εσύ ούτε και εκεί αποφεύγεται πάντα η υπερβολή και η διαρκής επανάληψη αυτού του είδους των ειδήσεων!

    Θα τσεκάρω τα δύο links που προτείνεις! Πιστεύω όλοι μας το'χουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τη στενοχώρια που προκαλεί η άσχημη οικονομική κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. tis exo kopsei tis eidiseis edo kai poliiiii kairo...

    poli kali sou evdomada!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολλες φορες παραπλανουν και τρομοκρατουν τον κοσμο.Υπαρχουν αρκετα που μπορουμε να κανουμε και να νιωθουμε ομορφα.Πρεπει να τσεκαρουμε τις ειδησεις και να ξερουμε που βρισκομαστε.συμφωνω.
    Να εισαι καλα φιλε και καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή