Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Απλοί τρόποι μόνωσης από τα κρύο για τα φυτά


Ο χειμώνας με τα σκαμπανεβάσματά του είναι εδώ για τα καλά.  Είναι καιρός, λοιπόν, για κάποιες εργασίες στη βεράντα ώστε να προφυλάξουμε τα φυτά από τα καιρικά φαινόμενα - κυρίως το κρύο. Εκτός από αυτά που μετακινούνται σε εσωτερικό χώρο, για τα υπόλοιπα που δεν αντέχουν πολύ κρύο (πχ μπουκαμβίλιες) καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας.

Πέρα από την καλή αποστράγγιση των νερών και το λιγότερο συχνό πότισμα - πολλά φυτά το χειμώνα χρειάζονται λίγο νερό μία φορά περίπου την εβδομάδα - καλό είναι να μονώσουμε το χώμα. Αυτό μπορεί να γίνει με απλές μεθόδους. Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι το χαλίκι. Στρώνουμε λίγο στην επιφάνεια του χώματος της γλάστρας. Αν δεν υπάρχει χαλίκι κάνει και το πριονίδι. Για τις δικές μου γλάστρες εφάρμοσα δύο υλικά που βρίσκονται σε σχετική αφθονία στο σπίτι: φελιζόλ και φελλό. 

Το φελιζόλ δυστυχώς δεν ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Κόβοντάς το σε μικρά κομμάτια μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στην επιφάνεια της γλάστρας, γλυτώνοντας μέρος της υγρασίας και του κρύου για το φυτό. Μειονέκτημα το ότι τα παίρνει εύκολα ο αέρας. Η άλλη λύση είναι οι φελλοί από τα μπουκάλια. Είχα μαζεμένους αρκετούς στο σπίτι. Τους έκοψα σε κύβους και τους έβαλα στην επιφάνεια. Η κάλυψη είναι αντίστοιχη με το πριονίδι.

Φελλοι για εδαφοκαλυψη

Τέλος, χρησιμοποίησα τις νάιλον σακούλες που έχω από τα κοστούμια του καθαριστηρίου και τύλιξα τα φυτά κοντά στις ρίζες τους, ώστε να συγκρατείται η θερμοκρασία. Το είχα εφαρμόσει και πέρυσι και μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Ανακύκλωση στην πράξη, λοιπόν!