Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ευρώπη ενωμένη;

Δέκα χρόνια πριν, λίγους μήνες πριν την καθιέρωση του ευρώ και την αντικατάσταση αρκετών ευρωπαϊκών νομισμάτων, είχα την τύχη αλλά και τη θέληση να πάρω μέρος στην ανταλλαγή φοιτητών στα πλαίσια του Erasmus, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Μέχρι τότε τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν σχεδόν απαγορευτικά. Ακριβά αεροπορικά, ισοτιμίες και ανταλλαγές νομισμάτων, μικρή εξάπλωση του ίντερνετ και σχετική άγνοια για τα ταξίδια ήταν οι κυρίαρχοι λόγοι. Ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχα να ζήσω σε μια χώρα διαφορετική αλλά κυρίως να έρθω σε επαφή με ανθρώπους της ηλικίας μου από άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέσα σε ένα εξάμηνο κάναμε φιλίες, σχέσεις, ταξίδια, διασκέδαση και γεμίσαμε εμπειρίες. Απ'όλα όμως εκείνο που μου έμεινε περισσότερο ήταν η αίσθηση ότι με τους ανθρώπους αυτούς μοιραζόμασταν κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς, έρωτες και αγάπες, μίση, κάνουμε παρόμοιες πλάκες, μπορούμε να διαφωνούμε και να συμφωνούμε, μπορούμε να συνυπάρχουμε ακόμη και με τις προκαταλήψεις. 

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κοπέλα από Πορτογαλία να ρωτάει έναν Γαλλολιβανέζο πόσες γυναίκες έχει στο σπίτι του (θρησκευτική προκατάληψη), έναν Ελβετό να ρωτάει εμένα αν στην Ελλάδα έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ, Νορβηγό να μην ξέρει αν η Ελλάδα και η Ισπανία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ολλανδό να μας ενημερώνει ότι το Greek Style στο εξωτερικό είναι συνώνυμο αυτό που λέμε εμείς οθωμανικό, η διαπίστωση ότι σε αρκετές γλώσσες το ισπανικό έχει την αντίστοιχη έννοια με τα ελληνικά και ούτως καθεξής. Εντύπωση έκανε σε μια φίλη μου από την Κρήτη, επίσης, ότι αρκετοί από τους τότε συμφοιτητές μας είχαν διπλή υπηκοότητα, λόγω γονέων από διαφορετικές χώρες.

Ας μεταφερθούμε μια δεκαετία έπειτα. Πριν λίγες μέρες ήμασταν ταξίδι στη Σόφια - σχετική ανάρτηση σύντομα. Εκεί ακολουθήσαμε το Free Sofia Walking Tour (λεπτομέρειες επίσης προσεχώς). Στο γκρουπ ήμασταν καμιά 15αριά άτομα, όλοι από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Πέρα από το γεγονός ότι μπορούσαμε να συνεννοηθούμε σε πάνω από μία γλώσσες εκτός των αγγλικών, γελούσαμε με τα ίδια αστεία, μοιραστήκαμε κοινές ανησυχίες και εμπειρίες. Σε σχετική συζήτηση με έναν Γερμανό, μάλιστα, αφού ρώτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα χωρίς κλισέ, ανοίξαμε και το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ανάμεσα στα άλλα, ειπώθηκε ότι η τρέχουσα κρίση πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τη μη ουσιαστική πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Εκφράστηκε επίσης η πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα βγει από την κρίση περισσότερο ενωμένη. Τα ταξίδια και οι πολιτιστικές επιρροές που αυτά συνεπάγονται, τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Erasmus, η εκμάθηση γλωσσών είναι ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά οι νεότερες γενιές που έχουν συμμετάσχει σ'αυτό το ευρωπαϊκό αντάμωμα λογικά θα συνεισφέρουν προς την ολοκλήρωση της ενοποίησης αυτής. Μήπως τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μπορούν να είναι διέξοδος από την κρίση;

ΥΓ Σχετικές αναρτήσεις για την Ολλανδία από τα παλιά.

20 σχόλια:

  1. οι λαοι δεν φταινε σε τιποτα...αλλωστε αυτοι τα πληρωνουν ολα...

    οι πολιτικοι ειναι για κρεμαλα


    καλη βδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελπίζω να βγει ενωμένη γιατί μετά την Ελλάδα μια μια οι μικρές χώρες θα ζήσουν τις δικες τους greek tragodies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ταξίδια και η τέχνη σώζουν... και ανοίγουν μάτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το είχα σκεφτεί κάπως έτσι.. αλήθεια δεν ξέρω.. ίσως και να είναι..
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Εράσμους είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία.
    Σε βγάζει από το καβούκι σου. Όταν πήγα κι εγώ ήμουν γεμάτη προκαταλήψεις και αμέσως χαλάρωσα. Καλό είναι να ερχόμαστε από μικροί σε επαφή με άλλους λαούς και κουλτούρες για να ανοίγει η σκέψη μας. Ξεπερνάμε όσα μας κρατούν πίσω και επικεντρώνουμε σε πιο σημαντικά πράγματα.
    Υπάρχουν πολλά παρόμοια προγράμματα και επιλογές για τους νέους αλλά ελλιπής ενημέρωση και υποστήριξη.
    Θυμάμαι χαρακτηριστικά πόσο δύσκολο ήταν να πάω στο Εράσμους (που μόνη μου το ανακάλυψα) γιατί το αρμόδιο τμήμα δεν ήταν σωστά καταρτισμένο...
    Μάλιστα ήμουν η μοναδική που πήγε από τη σχολή μου.
    Στο εξωτερικό σκίζονται για να πάρουν την υποτροφία Εράσμους καθώς οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί κι εδώ είναι σαν να μη θέλουν να πας. Σα να βαριούνται να σε ενημερώσουν ή να βάλουν μια σφραγίδα παραπάνω. Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία.
    Ευτυχώς βέβαια επέμεινα και τη δεύτερη φορά είχα αίσιο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν δεν διαλυθεί η ε.ε. με τα τωρινά προβλήματα της θα βγει πιο δυνατή σίγουρα.. φτάνει να υπάρξει και πολιτική ένωση. αλλιώς αυτό το υβρίδιο ένωσης που υπάρχει τώρα μόνο στο οικονομικό μέρος είναι καταδικασμένο σε αφανισμό αργά ή γρήγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @daisyCrazy Όπως τα λες. Απλώς μου αρέσει περισσότερο το θετικό σενάριο, το προτιμώ.

    @AnD Το λέω ότι ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου και όχι μόνο στο κομμάτι της διασκέδασης.
    Μπράβο που προσπάθησες!

    @ηφαιστίωνας Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ηλίας Σε γενικές γραμμές, έτσι είναι όντως. Για να δούμε.

    @άσωτος υιός Μικρές, μεγάλες, το μέγεθος μετράει :Ρ
    Καλησπέρα!

    @Πυξίδα Κάπως έτσι προσανατολίζομαι και γω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το μέηλ σου είναι ίδιο με αυτό που έχεις για msn? ήθελα να σε ρωτήσω κάτι μικρούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια Ενωμένη Ευρώπη προϋποθέτει ανοιχτά μυαλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

    Το σίγουρο είναι ότι αν έχεις επαφές με άλλους λαούς της Ευρώπης σε νεαρή ηλικία, στα φοιτητικά χρόνια ειδικά, μαθαίνεις πολλά πράγματα, ανοίγουν οι ορίζοντές σου και σίγουρα στο εξής έχεις "ανοιχτό μυαλό" για πολλά πράγματα.

    Αυτό με την καταγωγή που είχε κάνει και εμένα ιδιαίτερη εντύπωση όταν ήμουν με το Εράσμους στις Βρυξέλλες. Έλεγα ότι είμαι Ελληνίδα και η αμέσως επόμενη ερώτηση ήταν "με τι καταγωγή;" καθώς σπανίζει τόσο στο Βέλγιο όσο και στη Γαλλία να συναντήσεις κάποιον που είναι 100% Βέλγος ή Γάλλος αντίστοιχα. Σε όλους φαινόταν πολύ περίεργο ότι και οι δύο γονείς μου είναι Έλληνες, καθώς σε αυτούς αν όχι οι γονείς τότε σίγουρα οι παπούδες θα ήταν ο ένας από την Ιταλία, την Ισπανία ή κάποια άλλη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα μπορούσαν, χωρίς να σημαίνει ότι θα δώσουν. Το ερώτημα είναι αν είναι η λύση που πραγματικά θα θέλαμε και αν αξίζει να θυσιαστούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες προς χάριν της ΗΠΕ. Διότι άλλο εγχείρημα οι ΗΠΑ και άλλο οι ΗΠΕ.
    Δεν ξέρω την απάντηση, αυτό που ξέρω είναι πως κανένας λαός της Ευρώπης δεν θέλει να χάσει την ιδιαιτερότητά του, όσο ανοιχτόμυαλος και αν είναι. Και ίσως έχουν δίκιο.
    Λύσεις πάντως υπάρχουν πολλές. Αρκεί να είμαστε πραγματικά ανοιχτόμυαλοι και να μην θεωρούμε πανάκεια το σύστημα στο οποίο ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. είναι μια άποψη που την έχουν εκφράσει πολλοί και με βρίσκει σύμφωνο. Μου άρεσε ο τρόπος που περιέγραψες τις διαφορές στην νοοτροπία του τότε και του σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή η Ε.Ε φτάνει να μην συνθλίβει λαούς και χώρες για να ενισχύει τις υπάρχουσες δυνάμεις.
    Ισως η θεωρία είναι καλή αλλά στην πράξη οδυνηρή για τους λίγους και ασθενείς λαούς!

    Τα θαλασσινά μου για καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς το παρόν, πάντως, φίλε Κιτσομήτσο, δρομολογούνται οι εξελίξεις για ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. όσες γλώσσες και να μάθουμε, όσα ταξίδια κι αν κάνουμε, το «οθωμανικό» οι Ευρωπαίοι θα το λένε «ελληνικό»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ki egw ths aisiodoxhs skopias eimai alla h pragmatopoihsh mias ΗΠΕ moiazei POLY dyskolh ews anefikth - toulaxiston sto eggys mellon. Opws eipe kai o kamhlierhs pio panw, allo ΗΠΑ kai allo Euwrph..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @mahler76 Πριν από σας για σας.

    @φοίβος Πολύ σωστή παρατήρηση.

    @Δανάη Όπως το λες, ακριβώς.
    Κάτι άλλου, κάπου αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @darthiir the abban Δε θεωρώ ότι έχουμε τόσες πολλές ιδιαιτερότητες. Και αν θέλουμε, μπορούμε να τις κρατήσουμε.
    Πραγματικά ανοιχτόμυαλοι, όντως.

    @picifriki Μακάρι να είμαστε πολλοί που συμφωνούμε, το εύχομαι.

    @ζουζού Σχετικά είναι όλα.
    Προσωπικά παραμένω αισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @σπίθας Όσοι ευαγγελίζονται κάτι τέτοιο, ας προσέξουν μήπως οι ίδιοι είναι στη β' ταχύτητα και δεν το καταλάβουν ;-)

    @ασκαρδαμυκτί Όπως το λες, ακριβώς! Χεχε!

    @δόκιμος Για να δούμε τι θα γίνει. Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή