Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα*

Τα οικιακά απορρίμματα σιγά-σιγά μαζεύονται από τις πόλεις, ένα βήμα πριν (ή και μετά) καταλήξουν οι ίδιες οι πόλεις σκουπίδια. Εικόνα δυστυχώς συνηθισμένη, κυρίως για τις μεγαλύτερες πόλεις. Πέρσι τα Χριστούγεννα, αν δεν κάνω λάθος, στα πλαίσια του χιούμορ ορισμένοι είχαν στολίσει τους λόφους σκουπιδιών με λαμπάκια. Φέτος τα πράγματα ήταν ελαφρώς διαφορετικά. Είδαμε αρκετό κόσμο να κρατά μέχρι "τελικής πτώσης" τα δικά του σκουπίδια στη βεράντα. Χωρίς να είναι η πλειοψηφία, είναι σίγουρα περισσότεροι από τις προηγούμενες φορές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και όταν αδειάσανε επιτέλους τους κάδους χωρίς να ασχοληθούν με τους όγκους που ξεχείλιζαν, σε αρκετές περιπτώσεις άνθρωποι της γειτονιάς βγήκαν οι ίδιοι και καθάρισαν τα υπολείμματα. 

Σίγουρα υπάρχουν κάφροι που ρίξανε κανονικά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης γιατί αυτούς τους αδειάζανε. Σίγουρα κάποιοι άλλοι βρήκαν ευκαιρία και ξεφορτώθηκαν ό,τι μεγάλη σαβούρα είχαν στο σπίτι. Από την άλλη, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να κρατήσει τόσες μέρες τα σκουπίδια σπίτι του. Η είδηση και η ελπίδα όμως δεν κρύβεται σ'αυτούς που κάνανε το "συνηθισμένο". Το θετικό στοιχείο είναι στο διαφορετικό, στην αλλαγή νοοτροπίας που συντελείται. Ας μην περιμένουμε από το όποιο κράτος, έχει αποτύχει επανειλημμένα.

Λέγεται ότι, σε επίπεδο ψυχολογίας και όχι μόνο, ο τρόπος που μεταχειρίζεται ένας άνθρωπος/ λαός τα σκουπίδια του είναι ενδεικτικό του πολιτισμού που πρεσβεύει ο άνθρωπος/ λαός. Ίδια νοοτροπία έχει η στάση μας απέναντι στα σκουπίδια, την οδήγηση, τους άλλους συνανθρώπους, το κράτος. Αυτή η νοοτροπία είναι που ευτυχώς φαίνεται να αλλάζει, αργά και σταθερά. Θέλει αρκετό χρόνο για να αποδομηθεί και να χτιστεί μια καινούρια. Η κρίση κάποια στιγμή θα περάσει. Η νοοτροπία όμως αργεί. Ευτυχώς όμως ελπίδα υπάρχει, ακόμη και μέσα από τα σκουπίδια.

ΥΓ Ενδεικτικό του πολιτισμού είναι και ο τρόπος οδήγησης και ο σεβασμός στον ΚΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη συζήτηση.
ΥΓ1 Η έκφραση είναι Rome wasn't built in a day και θέλει να δείξει ότι κάτι μεγάλο ή εντυπωσιακό θέλει χρόνο για να γίνει. Η αυθεντική έκφραση παρεμπιπτόντως είναι γαλλική Rome ne s'est pas faite en un jour.
ΥΓ2 Μέρος της έμπνευσης προήλθε από το συγκεκριμένο tweet  του fvasileiou.

5 σχόλια:

  1. Μεγάλη συζήτηση, όντως.
    Η Ρώμη δε χτίζεται σε μια μέρα, μπορεί όμως μέσα σε μία μέρα να γκρεμιστεί, ειδικά αν τα θεμέλια δεν είναι γερά.
    Οι νοοτροπίες είναι σαν τα οικοδομήματα. Μπορούν να αλλάξουν, αλλά είναι καλύτερο να θεμελιώνονται σωστά από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @the dark chef Η νοοτροπία έχει καλλιεργηθεί κατ'αυτό τον τρόπο. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει γιατί εκ του αποτελέσματος φαίνεται λανθασμένη.
    Μπορεί να αλλάξει, αυτό πιστεύω. Το θέμα είναι να συνεχίσει να γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θελει δουλεια, για να αλλαξει η φιλοσοφια μας...να φυγει ο ραγιαδισμος, ο οθωμανισμος, να φυγει η βαρβαροτητα προς το συνανθρωπο μας και το περιβαλλον..

    σ' αυτο το θεμα, μειονεκτουμε σε σχεση με τη δυτικη ευρωπη.

    καλο απογευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σκουπίδια στο Σύνταγμα, στους επισήμους που θα στηθούν μεθαύριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ηφαιστίωνας Κάτι τέτοιο έγινε, τελικά ;-)

    @ηλίας Πολύ μεγάλη δουλειά. Είναι όμως καιρός να αρχίσουμε, τι λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή