Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Εσωτερικές δραστηριότητες

Με την απότομη αλλαγή του καιρού περάσαμε απότομα από το κοντομάνικο στο ζεστό μακρυμάνικο. Κυρίως οι πιο νότιοι, γιατί οι βόρειοι κρυώνουν νωρίτερα. Ο καιρός αναμένεται να αλλάξει πάλι, αλλά η ουσία είναι μία: όσοι δεν το έχουμε κάνει ακόμη, ήρθε η ώρα για να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα και να συμμαζέψουμε τα καλοκαιρινά. Πετρέλαιο και να θέλουμε να ανάψουμε παρά την τσιμπημένη τιμή (λίγο κάτω από ένα ευρώ θα ξεκινήσει), ελέω απεργίας δεν έχουμε, οπότε μένουν τα ρούχα και τα χαλιά. Ώρα για εσωτερικές δραστηριότητες ή σε πιο απλά ελληνικά indoor activities. 

Παλιότερη λαϊκή ρήση έλεγε ότι τα χαλιά τα στρώνουμε του Αγίου Δημητρίου και τα μαζεύουμε Κωνσταντίνου και Ελένης. Η σταθερά αυτή, με τις όποιες αυξομειώσεις, παραμένει, οπότε σε λίγες μέρες ετοιμαζόμαστε και για το στρώσιμο. Μετά τη μάχη της ντουλάπας, λοιπόν, έρχεται και η μάχη των χαλιών. Παρεμπιπτόντως, είναι και μια καλή ευκαιρία να μαζέψουμε ορισμένα καλοκαιρινά ρούχα που δεν τα φορέσαμε καθόλου το καλοκαίρι και να τα προσφέρουμε σε συλλόγους και οργανισμούς που τα χρειάζονται, όπου γνωρίζουμε τελοσπάντων ότι υπάρχει ανάγκη. Και ας μην γελιόμαστε, ρούχο που δεν το φορέσαμε ολόκληρη περίοδο, δύσκολα θα το χρησιμοποιήσουμε ξανά. Κρίμα είναι να τα τρώει ο σκόρος και να πιάνουν χώρο στη ντουλάπα. Ομοίως και για τα χειμερινά που θα ξεδιαλέξουμε.

Πέρα από το σπίτι, προετοιμασία θέλει και ο κήπος-βεράντα μας. Είναι καλή εποχή για σπορά από τέλη Οκτώβρη έως και Νοέμβρη. Μαρούλια, σπανάκια, κοκκάρια, σκόρδα είναι ορισμένα από τα λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε στις γλάστρες μας - κλικ εδώ για προτεινόμενα. Τα χρυσάνθεμα κυριαρχούν στην εποχή, οπότε ας τα προτιμήσουμε και αυτά. Ίσως δώσουν λίγο χρώμα και στο γεμάτο σκουπίδια και φαιές αποχρώσεις πολιτικοοικονομικό πεδίο. Όλα αυτά εν αναμονή της δύσκολης και κρίσιμης βδομάδας που διανύουμε - μέχρι την επόμενη δηλαδή. 

ΥΓ Εκτός από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κλιματισμό υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ζεσταθούμε . Μάλιστα δεν έχουν φορολογηθεί έως τώρα. Αλλά ας μη δίνουμε ιδέες καλύτερα.΄
ΥΓ1 Ίσως είναι καλή εποχή και για να φτιάξουμε κάποιο λικέρ ή ακόμη και τουρσιά για τα κρύα του χειμώνα. Αξίζει η προσπάθεια. Συνταγές υπάρχουν πολλές και απλές, για παράδειγμα λάχανο τουρσί.