Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ξεφουσκώνοντας το στρώμα

Λίγο καιρό πριν ο τριθέσιος καναπές του  σαλονιού μου - που γινόταν και κρεβάτι - έσπασε σε 2 σημεία. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνταν για ύπνο, ενώ είχε αγοραστεί 18 χρόνια πριν. Το στρώμα ήταν σε καλή κατάσταση. Αφού διαπιστώθηκε κλινικά ο "θάνατός" του πέρα από κάθε επισκευή (fubar), αναγκαστικά προχωρήσαμε σε αλλαγή. Μπορεί να κόστισε κάτι παραπάνω, ο νέος καναπές-γωνία είναι όμως ελληνικής παραγωγής. Εδώ ανοίγει μια παρένθεση για το τι συνεπάγεται η αγορά ελληνικού προϊόντος, προϊόντος δηλαδή που παράχθηκε εντός της χώρας: από τον καναπέ αυτό πληρώθηκαν οι έλληνες κατασκευαστές, πληρώθηκαν οι αντίστοιχοι φόροι και εισφορές ενώ εντός των "τειχών" παρέμεινε και η όποια προστιθέμενη αξία, ενώ ταυτόχρονα δε μεγαλώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Είναι ένα από τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας οι πολίτες-καταναλωτές για να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση.  Κλείνει η παρένθεση.

Ο καναπές, λοιπόν, είχε κανονιστεί να μεταφερθεί από αυτούς που θα φέρναν τον νέο. Μαζί και το στρώμα του. Επειδή το σπίτι δεν είναι πολύ μεγάλο, δεν μπορώ δυστυχώς να φιλοξενήσω περισσότερα άτομα λόγω έλλειψης στρωμάτων. Λίγες μέρες πριν συζητούσαμε να αγοράσουμε ένα φουσκωτό στρώμα ώστε να μην πιάνει χώρο και ταυτόχρονα να ικανοποιεί τις σχετικές ανάγκες για ύπνο. Με την ευκαιρία της αλλαγής καναπέ η σκέψη ήταν να κρατήσουμε το παλιό στρώμα και να χρησιμοποιούμε αυτό. Το επιχείρημά της μιας πλευράς ήταν ότι δε θα ήταν βολικό, ενώ ένα φουσκωτό θα είχε την ευκολία του. Το επιχείρημά της άλλης ήταν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε επιπλέον έξοδα από τη στιγμή που είχαμε μέσο για να καλύψουμε την ανάγκη, που στο κάτω-κάτω ήταν ο ευκαιριακός ύπνος.

 Από αυτή την φαινομενικά απλή συζήτηση καταλήξαμε σε διάφορα συμπεράσματα σχετικά με τις καταναλωτικές μας συνήθειες και το πόσο εύκολα ως τώρα πετούσαμε το παλιό και αγοράζαμε το καινούριο. Αυτό συνέβαινε κατά κόρον σε ρούχα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλα. Μπορεί να φαίνεται λίγο άσκοπη και πεζή ανάλυση, η επιστροφή όμως σε πιο βασικές και όχι  επίπλαστες ανάγκες με απλό τρόπο ίσως είναι μια μικρή διέξοδος στην κρίση. Βαριές σκέψεις τελικά για ένα ξεφούσκωτο στρώμα. Παρεμπιπτόντως, κρατήσαμε το παλιό, αφού το ντύσαμε με ύφασμα.

ΥΓ Όποιος θέλει περαιτέρω εξήγηση για τη μεγάλη σημασία του να αγοράζουμε προϊόντα που έχουν παραχθεί εντός της χώρας ακόμη και αν κοστίζουν κάτι παραπάνω, ας αφήσει σχόλιο ή ας στείλει μήνυμα.

35 σχόλια:

  1. ..αρκει να τιμούν το ευρώ μας, να μην μας κοροϊδεύουν και να μην μας βλέπουν ως κεφαλι που θα "γδαρουν".

    καλο βράδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμο το παράδειγμά σου. Εύχομαι με αφορμή τη κρίση να πάψει η υπερκατανάλωση στην οποία κάποιοι είχαν εθιστεί. Η επανάχρηση αντικειμένων, θα πρέπει ίσως να αποτελέσει για τον καθένα από εμάς σύνθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. i iperkatanalosi prepei na stamatisei...asxeta apo ti krisi kai ta ipoloipa...

    poli kali sou evdomada!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ηλίας Σίγουρα δε λέει κανείς να επιδοτούμε τους απατεώνες ή αυτούς που μας κοιτούν να κάνουν την αρπαχτή. Από την άλλη, η εμμονή στα εισαγόμενα προϊόντα ευθύνεται εν μέρει για την σημερινή κατάσταση.
    Η συζήτηση χωράει μεγάλη ανάλυση.

    @dyosmaraki Γενικότερα ήθελα να δώσω το νόημα όχι μόνο της υπερκατανάλωσης αλλά και της επιστροφής σε βασικότερες ανάγκες.
    Επανάχρηση γιατί είναι οικολογικό, οικονομικό και όπως και να το κάνουμε πιο σωστό από πολλές πλευρές.

    @leviathan Όπως το λες, άσχετα με την κρίση αλλά ως τρόπος ζωής.
    Καλά να'σαι και συ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα που μιλάμε για περικοπές, δεν κοιτάς να κόψεις και το internet? που είσαι όλη την ώρα σε 100 διαφορετικές εφαρμογές ναούμ..
    Άσε η κατανάλωση ρεύματος, ο χρόνος κλπ.

    Σπατάλες βλέπω, σπατάλες.

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωπ! μια αγαπημένη ασχολία, ανακύκλωση επίπλων την λέω και σημαίνει να δίνω νέες χρήσεις σε παλιά αντικείμενα, έπιπλα κλπ
    κάτι τέτοιο μου ακούγεται ότι έκανες
    και είναι πάντα ενδιαφέρον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ σωστά τα λες. με υγεία ο καινούργιος καναπές.

    δέκα φορές τη μέρα, εξηγώ γιατί πρέπει να αγοράζουμε ελληνικά προϊοντα!!!
    μυαλό δεν έχουμε όμως. αν πεις είναι ξένο, περνάς για μάγκας. τουλάχιστον έτσι νομίζεις. βλάκας είσαι γιατί δε βοηθάς τη χώρα σου.

    πόσο δίκιο έχεις. και πόσο έξυπνα περνάς το μήνυμα!

    καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Καλύτερα τα ντόπια προιόντα κάθε φορά. Άσε που τα έπιπλα που πουλάνε για 'ιταλικά' είναι ιταλικά μόνο στις τιμές :)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημέρα,
    καμμία ανάλυση δεν χωράει η συζήτηση αγαπητέ μου.

    Οταν ο Σουηδός έρχεται και μου το πουλά στην μισή της μισής τιμής, παναπεί οτι ό έλληνας αισχροκερδεί οπως πάντα έκανε!!! καιρός να πληρώσει φόρο λοιπόν!
    ** δεν μιλώ για τις ξένες φίρμες που έρχονται και κοστίζουν πανάκριβα. Αυτά ποσοι θα τα πάρουν... Εναν chesterfield, δεν θα τον βάλει ο καθημερινός άνθρωπος, στο σπίτι του, γιατί δεν έχει τα μέσα να τον αγοράσει!!!
    Λοιπόν, δεν μπορεί να περιοριστούμε στα ελληνικά προϊόντα!

    Να μου πεις γιατί λείπει το επάγγελμα του μαραγκού (να έχουμε φθηνά επιπλα) να σου ανοίξω κουβέντα.. >ΓΙατί τα κολόπαιδα της γενιάς σου, δεν θέλουν να γίνουν ούτε μαραγκοι ούτε υδραυλικοί, ούτε άλλα κι άλλα, με αποτέλεσματα ...που όλοι ξέρουμε !!!!

    Μεγια και με χαρές λοιπόν ότι καινούργιο και πότε μας φιλοξενείς είπαμαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μεγάλο θέμα ανοίγεις...
    Δυστυχώς ούτε οι καταναλωτές ούτε οι έμποροι-παραγωγοί-κατασκευαστές κλπ κάνουμε καλά τη δουλειά μας...

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οκ,λόγω του ότι ζούμε στην Παγόχωρα δεν μπορώ να πω για τα ελληνικά προϊόντα, η τάση όμως για τοπικά προϊόντα υπάρχει κι εδώ. Όσο πιο τοπικά,τόσο πιο φρέσκα, και τα επιπλέον χρήματα που θα δώσεις στον παραγωγό της περιοχής σου, είναι χρήματα που δεν θα δώσεις αργότερα στις φαρμακοβιομηχανίες.
    Βέβαια, τιμούμε το ελληνικό μπακάλικο της Λουκανικούπολης,όπως και την ελληνική κάβα με κρασιά μικροοινοπαραγωγών.

    Για τον καναπέ, να πω με γεια! :)
    Αλήθεια,δεν υπήρχε γωνιακός που να γίνεται κρεββάτι; Ο δικός μας έτσι είναι,και πολύ βολικός!
    Το στρώμα θα το κρατούσα αφού είναι γερό, και ποτέ μα ποτέ στρώμα που χρειάζεται αέρα! Πεταμένα λεφτά.

    Όσο για τα σχόλιο περί σουδηικών ή ιταλικών επίπλων,ντροπή! :Ρ Τα αυθεντικά σκανδιναβικά έπιπλα είναι πανάκριβα-κρατάνε όμως μια ζωή. Όσο για την προτίμηση μας για ιταλικά έπιπλα και όχι ελληνικά,αυτήν ποτέ δεν την κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια!!!! συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!! Κι εγώ από εδώ υποστηρίζω όσο μου είναι δυνατόν το ελληνικό προϊόν με λάδια, τυριά, μέλι, ζυμαρικά, ελιές, ρίγανη που είναι η καλλίτερη στον κόσμο! Μακάρι να ακολουθήσουν και οι ξενομανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μωρέ καθόλου άσκοπη δεν είναι, αλλά άντε να πιστεί ο έλληνας να ψωνίσει ελληνικά...
    Εμένα με είπαν τρελό που δεν πήγα στο Ικεα αλλά έδωσα δουλειά σε ξυλουργό για κάποια επιπλάκια που χρειαζόμουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Evie μου, για τα ελληνικά προϊόντα της γής, δεν γίνεται θέμα θαρρώ, απο εδώ.
    Ποιός έλληνας, θα βρεί ρίγανη αλλοδαπή, και θα την πάρει. ποιός λάδι και ποιός ελιές. Αυτά τάχουμε σίγουρα απο τα χωριάφια μας.

    η ξενομανία εδώ στην Ελλάδα, περιορίζεται σε όοοοτι άλλο εισάγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το συμπερασμα ειναι ενα: Εισαι καλμοιρης και εψαχνες δικαιολογια να κρατησεις το παλιο και να φας τα λεφτα σε ταξιδι! Ελα τωρα....ακου να μαθαινεις και λιγο μπαλιτσα....(που λεει και ο πανμεγιστος Αλεφας!) Το στρωμα εγινε tourne στα Καλαμπακος αισλαντς (παλι Αλεφας) με εισητηρια αλε λε τουρν (παλι Αλεφας, τελειωσα τις παραπομπες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σημαντική παρατήρηση. Χρειαζόμαστε "καταναλωτική παιδεία", αλλά δυστυχώς δεν είμαστε οι μόνοι. Παντού στην Ευρώπη υπάρχει η νοοτροπία να πετάξουμε το παλιό, γιατί η αγορά του καινούριου είναι φθηνότερη και πιο συμφέρουσα. Είναι, όμως, λάθος, γιατί βλέπουμε μόνο το προσωπικό μας συμφέρον και όχι το γεγονός ότι η υπερκατανάλωση κατασπαταλάει τους πόρους αυτού του πλανήτη.
    Έτσι μας έχουν μάθει δυστυχώς...
    Στην Ολλανδία υπάρχει η μόδα του μεταχειρισμένου. Έχω αγοράσει έναν σωρό μεταχειρισμένα αντικείμενα σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτι που δεν μπορώ πια να το κάνω στην Ελλάδα μας. Το παλιό είναι ωραίο και όμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχω ακούσει αρκετούς φίλους τελευταία να λένε ότι θα ανανεώσουν ή θα αγοράσουν μεταχειρισμένα ή θα δανειστούν από φίλους αντικείμενα που τους χρειάζονται αντί να χαλάσουν πολλά ευρουδάκια για να τα πάρουν καινούρια. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η (απο)στροφή από τον υπερκαταναλωτισμό είναι ένα πλεονέκτημα της κρίσης. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχουμε υπερκορεστεί από την πληθώρα υλικών αγαθών και η κατασπατάληση πόρων και τα απορρίμματα που προκύπτουν απλώς αναδεικνύουν μια ακόμη πτυχή του προβλήματος.
    Ο άνθρωπος, ένα έλλογο ζώο που παρά τη λογική του δεν μπορεί να αρκεστεί στα απολύτως αναγκαία, αλλά αναγνωρίζει στον εαυτό του την ανάγκη για ανανέωση ακόμη και για ψυχοσυναισθηματικούς λόγους.

    Κάνεις καλά που κρατάς τον καναπέ μέχρι να σπάσει και προσπαθείς να σώσεις το στρώμα!

    Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το θέμα των τιμών, είναι πολυπαραμετρικό για να λυθεί σε μερικές γραμμές.
    Αν τα οικονομικά κάποιου είναι περιορισμένα είτε θα πάρει το φτηνό (ξένο ή ελληνικό) είτε δε θα ζητήσει απόδειξη. Αν το φτηνό είναι και ποιοτικό, έχει καλώς. Αν δεν είναι, τότε θα διαρκέσει λιγότερο και θα αναγκαστεί να κάνει κι άλλη αγορά, επομένως ζημιώνεται εντέλει! Αν δεν πάρει απόδειξη, χάνεται το κομμάτι των χρημάτων που καταλήγει στο κράτος.

    Το ευτυχές για εμένα θα ήταν ο καθένας να μπορεί να αγοράσει αυτό που του αρέσει περισσότερο και η κάθε επιλογή να ήταν αυτή που θα έδινε αξιοπρεπή λεφτά στους εργάτες και θα είχε τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις...

    Καλό φθινόπωρο και απολαυστικές διανυκτερεύσεις φίλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @hfaistiwnas Μια χαρά μου φαίνεται και μένα. Θα δούμε την πρακτικότητα οσονούπω.

    @Gyro Ναούμ ε; Χαχαχα! Παίζει πολύ το επίθετο στα μέρη μας ;-)
    Χαμένος χρόνος, σωστά. Μεγάλες σπατάλες.

    @λόγια Γενικότερη καταναλωτική συνήθεια πρέπει να γίνουν όλα αυτά. Για να δούμε.
    Ενδιαφέρον σίγουρα!

    @kanthar0s Κι εσύ λάμπεις, μπάμπη μου :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Ρία Καλά κάνεις και επιμένεις. Το παλεύω και γω όσο μπορώ.
    Όπως το λες, αγοράζουμε άκριτα εισαγόμενα προϊόντα υποβαθμίζοντας την ελληνική παραγωγή.
    Να'σαι καλά!

    @daisycrazy Σωστή και αυτή η παρατήρηση. Βαφτίζονται ξένα για να πουλάνε καλύτερα.
    Καλησπέρα.

    @ζουζούνα Δεν είναι ακριβώς έτσι, φίλτατη ζουζούνα. Δεν είναι μόνο θέμα αισχροκέρδειας - που και αυτή σίγουρα υπάρχει.
    Ο σουηδός πουλάει χαμηλότερη ποιότητα και στηρίζεται ακριβώς σ'αυτή την καταναλωτική μανία: χαμηλή τιμή και ποιότητα, επαναγορά σε 3 χρόνια και ούτω καθεξής.
    Από την άλλη είναι σημαντικό το χρήμα να μένει εντός των τειχών, ειδικά σ'αυτές τις περιόδους. Έτσι δίνουμε δουλειά σε αρκετούς περισσότερους συμπολίτες μας.
    Συμφωνώ με την αποστροφή από τα παραδοσιακά επαγγέλματα.
    Ελάτε να σας τρατάρω φοντανάκι ;-)

    @τρελοτουρίστρια Ως καταναλωτές μπορούμε να αντιδράσουμε πιο άμεσα. Με την καθημερινή επιλογή μας ψηφίζουμε ;-)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @thalassamov Παντού υπάρχει η τάση, μόνο εμείς συνεχίζουμε να "ξενομανιεύουμε". Και όχι μόνο στα τρόφιμα.
    Ο γωνιακός είναι και κρεβάτι άμα βγάλεις τα μαξιλάρια.
    Όπως το λες, τα καλά έπιπλα είναι πανάκριβα και στους σκανδιναβούς ;-)

    @Evie Είμαστε πολλοί και καλά κάνουμε!
    Για να δούμε τις προεκτάσεις.

    @darthiir the abban Πολύ καλά έκανες. Συνήθως κοιτάμε μόνο το άμεσο όφελος και όχι το μεσομακροπρόθεσμο.
    Τα ευχαριστήθηκες τα επιπλάκια;

    @ζουζούνα Δεν είναι μόνο για τα τρόφιμα αλλά για γενικότερη τάση που έχουμε να προτιμούμε τα εισαγόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ανώνυμος Γεια σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι! Χαχαχα!
    Είδες τι ωραία που την έκρυψα την καρμοιριά όμως;

    @Socrates Καταναλωτική παιδεία, πολύ σωστή παρατήρηση.
    Ας μάθουμε και εμείς στα μεταχειρισμένα, κακό δεν κάνει.

    @Σοφία Καλή επάνοδο εύχομαι! Όμορφη έκπληξη, ομολογουμένως.
    Αποστροφή από τον υπερκαταναλωτισμό, σωστά το έθεσες!

    @konstantinos Σωστά είναι πολυπαραμετρικό. Σε περιόδους κρίσης προσπαθούμε να αντιδράσουμε όπως μπορούμε. Θεωρώ ότι αυτός ο τρόπος είναι μία από τις μεθόδους.
    Σίγουρα υπάρχουν πολλοί και καλύτεροι τρόποι.
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αφάνταστα, είναι σχεδιασμένα όπως τα θέλω και ταιριάζουν επακριβώς με τους χώρους αλλά και την υπόλοιπη επίπλωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @darthiir the abban Οπότε άλλη μια σημαντική παράμετρος, είναι φτιαγμένα για σένα σύμφωνα με τις ανάγκες σου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @kitsosmitsos
    Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, ο κιτσοςμητσος θα ξεπουληθεί...
    Γελάω μαζί σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει επαγγελματίας, που να σου το φτιάξει, στρέφεσαι αλλού....

    και μ' ένα φοντανάκι θα την βγάλεις?
    είσαι τιμωρία (με το ψάρι) και δεν ξέρω τι θα σε βάλω να φτιάξεις.... για νάρθω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ζουζούνα Πιστεύω ότι αν ψάξεις, βρίσκεις.
    Τι θες βρε να σου ετοιμάσω; Ό,τι μου πεις ;-)

    @ανώνυμος Καλό είναι να είναι κανείς χρήσιμο σε κάτι.

    @butterfly Ευχαριστώ για την πρόσκληση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όταν λες, φουσκωτό στρώμα εννοείς θαλάσσης;

    ΥΣ: Μεγάλη κουβεντα που τραβά αρκετές πατριωτικές κορώνες. Συμφωνώ περισσότερο με Σοφία και Τρελοτουρίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Πυξίδα Όχι ακριβώς, κάτι άλλα που έχουν βγάλει για ύπνο. Κάποια μάλιστα φουσκώνουν αυτόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σκέψου να πρέπει να φουσκώσεις ένα ολόκληρο κρεβάτι με τα πνευμόνια σου!!! :Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Πυξίδα Τρελή γυμναστική, έτσι; :Ρ Σκέψου πνευμόνια που θα κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Συμφωνώ ότι είναι εύκολη λύση ένα φουσκωτό στρώμα με ορθοπεδικό μαξιλάρι βέβαια, ωστόσο επειδή ο καλός ύπνος (και ειδικά ενός φιλοξενούμενου), είναι σημαντική υπόθεση, σου προτείνω στρώμα memory που είναι και οικονομικό εκτός των άλλων!... Και σταματάνε όλες οι γκρίνιες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή