Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Ξεφουσκώνοντας το στρώμα

Λίγο καιρό πριν ο τριθέσιος καναπές του  σαλονιού μου - που γινόταν και κρεβάτι - έσπασε σε 2 σημεία. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνταν για ύπνο, ενώ είχε αγοραστεί 18 χρόνια πριν. Το στρώμα ήταν σε καλή κατάσταση. Αφού διαπιστώθηκε κλινικά ο "θάνατός" του πέρα από κάθε επισκευή (fubar), αναγκαστικά προχωρήσαμε σε αλλαγή. Μπορεί να κόστισε κάτι παραπάνω, ο νέος καναπές-γωνία είναι όμως ελληνικής παραγωγής. Εδώ ανοίγει μια παρένθεση για το τι συνεπάγεται η αγορά ελληνικού προϊόντος, προϊόντος δηλαδή που παράχθηκε εντός της χώρας: από τον καναπέ αυτό πληρώθηκαν οι έλληνες κατασκευαστές, πληρώθηκαν οι αντίστοιχοι φόροι και εισφορές ενώ εντός των "τειχών" παρέμεινε και η όποια προστιθέμενη αξία, ενώ ταυτόχρονα δε μεγαλώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Είναι ένα από τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας οι πολίτες-καταναλωτές για να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση.  Κλείνει η παρένθεση.

Ο καναπές, λοιπόν, είχε κανονιστεί να μεταφερθεί από αυτούς που θα φέρναν τον νέο. Μαζί και το στρώμα του. Επειδή το σπίτι δεν είναι πολύ μεγάλο, δεν μπορώ δυστυχώς να φιλοξενήσω περισσότερα άτομα λόγω έλλειψης στρωμάτων. Λίγες μέρες πριν συζητούσαμε να αγοράσουμε ένα φουσκωτό στρώμα ώστε να μην πιάνει χώρο και ταυτόχρονα να ικανοποιεί τις σχετικές ανάγκες για ύπνο. Με την ευκαιρία της αλλαγής καναπέ η σκέψη ήταν να κρατήσουμε το παλιό στρώμα και να χρησιμοποιούμε αυτό. Το επιχείρημά της μιας πλευράς ήταν ότι δε θα ήταν βολικό, ενώ ένα φουσκωτό θα είχε την ευκολία του. Το επιχείρημά της άλλης ήταν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε επιπλέον έξοδα από τη στιγμή που είχαμε μέσο για να καλύψουμε την ανάγκη, που στο κάτω-κάτω ήταν ο ευκαιριακός ύπνος.

 Από αυτή την φαινομενικά απλή συζήτηση καταλήξαμε σε διάφορα συμπεράσματα σχετικά με τις καταναλωτικές μας συνήθειες και το πόσο εύκολα ως τώρα πετούσαμε το παλιό και αγοράζαμε το καινούριο. Αυτό συνέβαινε κατά κόρον σε ρούχα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλα. Μπορεί να φαίνεται λίγο άσκοπη και πεζή ανάλυση, η επιστροφή όμως σε πιο βασικές και όχι  επίπλαστες ανάγκες με απλό τρόπο ίσως είναι μια μικρή διέξοδος στην κρίση. Βαριές σκέψεις τελικά για ένα ξεφούσκωτο στρώμα. Παρεμπιπτόντως, κρατήσαμε το παλιό, αφού το ντύσαμε με ύφασμα.

ΥΓ Όποιος θέλει περαιτέρω εξήγηση για τη μεγάλη σημασία του να αγοράζουμε προϊόντα που έχουν παραχθεί εντός της χώρας ακόμη και αν κοστίζουν κάτι παραπάνω, ας αφήσει σχόλιο ή ας στείλει μήνυμα.