Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σερβία: Novi Sad και ανασκόπηση (3/3)

Πλην του Βελιγραδίου, το πρόγραμμα περιλάμβανε και ημερήσια εκδρομή στο Novi Sad. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας που βρίσκεται στην περιοχή της Vojvodina. Στον χάρτη του πρώτου μέρους φαίνεται ότι είναι η μεγάλη περιοχή με την πεδιάδα, ενώ η υπόλοιπη χώρα είναι βουνά. Η απόσταση από το Βελιγράδι ήταν περίπου μιάμιση ώρα με το λεωφορείο. Η θερμοκρασία είχε ανέβει σε σχέση με τις άλλες ημέρες, το θερμόμετρο δηλαδή ήταν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Το θέμα ήταν ότι όσο ανέβαινε ο ήλιος η υγρασία υποχωρούσε, γεγονός που μας επέτρεψε να βγάλουμε ορισμένες μακρινές φωτογραφίες.

Πρώτη στάση στην πόλη το κάστρο Petrovaradin που δεσπόζει στο παλιό κομμάτι της πόλης. Τα ελάφια μας υποδέχτηκαν στο Petrovaradin Fortress.
DSCN5338
DSCN5335
DSCN5336

Η θέα προς την παλιά πόλη αλλά και τον Δούναβη ήταν πολύ καλή. Το κάστρο βρίσκεται πάνω από μία μεγάλη καμπή που κάνει ο Δούναβης στο σημείο εκείνο.
DSCN5351
DSCN5344

Το κάστρο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της χώρας ήδη από τους παλαιολιθικούς χρόνους. Λογικό, καθώς δεσπόζει στην πεδιάδα αλλά και γειτνιάζει με το ποτάμι.
DSCN5340

Κύριο αξιοθέατο στο κάστρο είναι το ρολόι με τους περίεργους δείκτες... Ρίξτε μια πιο κοντινή ματιά. (απάντηση: αφενός ο λεπτοδείκτης δείχνει την ώρα και το αντίστροφο, ενώ έχουν σχήμα που ομοιάζει με ανδρικά γεννητικά όργανα).
DSCN5346

Το κέντρο της πόλης του Novi Sad είναι πεζοδρομημένο και ενδείκνυται για βόλτες. Λόγω της ημέρας (Πρωτοχρονιά) τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά. Αφεθήκαμε λοιπόν να κάνουμε βόλτες.
DSCN5375
DSCN5383
DSCN5391

Αν και δεν φαίνεται καλά στην φωτογραφία, οι δύο αυτές κοντινές εκκλησίες έχουν τρούλους από χρυσό και ασήμι (έστω επιχρυσωμένο και επάργυρο αντίστοιχα).
DSCN5387

Λίγο πιο έξω από τον κεντρικό δρόμο, βέβαια, η παρακμή είναι εμφανής.
DSCN5389

Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία και τα κτίσματα που την περιβάλλουν.
DSCN5397
DSCN5398

Η σκηνή για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς που είχε περάσει λίγες ώρες πριν. Εδώ δεν το συνηθίζουμε, αν και τα τελευταία χρόνια κάτι γίνεται επ'αυτού.
DSCN5400
DSCN5403

Πάνω-κάτω, αυτό ήταν το Νόβι Σαντ. Γραφικό στο κέντρο του, αξίζει για έναν περίπατο και μια ημερήσια εκδρομή. Αν δοθεί η ευκαιρία, προτιμήστε το. 

ΥΓ Μ'αυτά και με τα άλλα, ολοκληρώθηκε το 4ημερο ταξίδι στην Σερβία - το οποίο κόστισε γύρω στα τριακόσια ευρώ όλα μαζί. Σίγουρα η εποχή και το χιόνι δυσκόλεψαν ορισμένα πράγματα, από την άλλη είδαμε τόσο χιόνι που στην Ελλάδα θα κάνουμε χρόνια να δούμε. Γενικές εντυπώσεις από το ταξίδι; Καταρχάς η εκδρομή με λεωφορείο δεν είναι τόσο κουραστική αν συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: να μπορεί κανείς να κοιμάται εύκολα αλλιώς οι ώρες δεν περνάνε και να είναι σχετικά καινούριο το όχημα ώστε να υπάρχουν χώροι για όλους.
ΥΓ1 Άλλη ένσταση που μπορεί κανείς να έχει είναι ως προς την σύνθεση του γκρουπ. Πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που αργούν, που χάνονται, που κάνουν το δικό τους με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να πηγαίνει πίσω. Άλλοι πάλι γκρινιάζουν συνέχεια με αποτέλεσμα να χαλάνε το όποιο καλό κλίμα μπορεί να υπάρξει. Στον αντίποδα, υπάρχουν και οι τύποι που κάνουν αστεία όλη την ώρα και ισορροπούν την διάθεση. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από τις ισορροπίες.
ΥΓ2 Εντύπωση μας έκανε ότι υπήρχαν άνθρωποι που ξεκίνησαν μόνοι τους το ταξίδι και γνωρίστηκαν στην εκδρομή με άλλους ανθρώπους και έκαναν παρέα. Από την μία είναι η μοναξιά που υπάρχει, από την άλλη κάποιοι δεν το βάζουν κάτω και το παλεύουν. Ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο.
ΥΓ3 Βλέποντας την κατάσταση τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Σερβία, αναλογίζεται κανείς ότι μπορεί ως χώρα να είμαστε αυτή την στιγμή στα κάτω μας, σε σχέση όμως με όλους τους υπόλοιπους γείτονές μας είμαστε πολύ μπροστά. Ας είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι απέναντι σ'αυτό. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να είμαστε στην θέση τους.
ΥΓ4 Όσοι δεν το έχετε δει, δείτε το Underground (ή αλλιώς Once there was a country) του Κουστουρίτσα. Εξηγεί πολλά πράγματα. Ο Τίτο τους ένωσε, οι θρησκείες και όχι μόνο τους χωρίσανε. Ας το αναλογιστούμε. Όσοι μπορείτε πάντως, επισκεφτείτε τα Βαλκάνια πριν χαθούν ορισμένα στοιχεία που τα διαφοροποιούσαν. Ήδη η Σερβία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ, η Κροατία επίσης. Άτιμο πράγμα ο πόλεμος και η διχόνοια, επικίνδυνο όπλο η πολιτική και ο φανατισμός.

ΥΓ5 Σημαντικές προσθήκες από VAD, Ασκαρδαμυκτί και Krotkaya: η πόλη του Νόβι Σαντ βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τις συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ περίπου 10 χρόνια πριν. Και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού κατά βάση άμαχος πληθυσμός κατοικεί εκεί. Τότε καταστράφηκε και η γέφυρα που ένωνε την πόλη. Αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία χτίστηκε αργότερα. Σε μία αντίστοιχη γέφυγρα στο Βελιγράδι, οι κάτοικοι είχανε σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για 2 μερόνυχτα ώστε να εμποδίσουν τον βομβαρδισμό. Όπως και τελικά έγινε, η γέφυρα εκείνη γλύτωσε.

31 σχόλια:

  1. ειχα ακουσει οτι ειναι απ'τις ομορφες πόλεις της Σερβιας,αλλά υπέστη πολλές καταστροφές απ'τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ,διέκρινες εικονες καταστροφής ή τωρα πια δε φαινεται τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι δείχνουν οι δείκτες, δεν μπορώ να καταλάβω όσο ζουμ και να έκανα!
    Κτήρια και εκκλησίες πανέμορφα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ το χιόνι μοιάζει να είναι λιγότερο, απ΄ότι στις προηγούμενες αναρτήσεις. Ωραίο πράγμα να μπορεις να περπατήσεις με άνεση...
    Οι δείκτες μοιάζουν να έχουν διαφορά λεπτών μεταξύ τους (σε ταυτόχρονη φάση)...
    Για πες μας όμως τι ακριβώς συμβαίνει (;) αγαπητέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν και με 1 χρόνο καθυστέρηση, σχετικά με τους λεπτοδείκτες: ο μεγάλος δείχνει τα λεπτά καθώς το συγκεκριμένο ρολόι, την εποχή που χτίστηκε ο πύργος του, ήταν ο μοναδικός τρόπος να βλέπουν οι ψαράδες του Δούναβη την ώρα από μακριά
      τουλάχιστον αυτή η εκδοχή έχει επικρατήσει εδώ στην περιοχή

      Διαγραφή
    2. αν και με 1 χρόνο καθυστέρηση, σχετικά με τους λεπτοδείκτες: ο μεγάλος δείχνει τα λεπτά καθώς το συγκεκριμένο ρολόι, την εποχή που χτίστηκε ο πύργος του, ήταν ο μοναδικός τρόπος να βλέπουν οι ψαράδες του Δούναβη την ώρα από μακριά
      τουλάχιστον αυτή η εκδοχή έχει επικρατήσει εδώ στην περιοχή

      Διαγραφή
    3. @Ανώνυμος Ευχαριστούμε για την προσθήκη!

      Διαγραφή
  4. Να πούμε πως η πόλη αυτή υπέστη μεγάλα πλήγματα απ' τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο γεφύρι, δεν ξέρω πόσων αιώνων, που βομβάρδισαν οι αμερικάνοι, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Το γεφύρι ξαναφτιάχτηκε και πήρε το όνομα αυτού του παιδιού. Κανένας λόγος δεν υπήρχε να βομβαρδιστεί αυτό το γεφύρι -όπως και όλη η πόλη δλδ, απλά είναι ιστορική πολή. Εχει γίνει σα σύμβολο της πόλης και είναι νομίζω εκείνο που οδηγεί στο κάστρο?

    Το ρολόι, αν θυμάμαι καλά, έχει το εξής παράδοξο: ο δείκτης του λεπτού δείχνουν την ώρα και ο δείκτης της ώρας δείχνει τα λεπτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Vad Το κέντρο αλλά και το κάστρο είναι πραγματικά όμορφα.
    Εικόνες καταστροφής πλέον δεν υπάρχουν, νομίζω έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Τουλάχιστον αυτές που φαίνονται ;-)

    @ηφαιστίωνας Δύο πράγματα είναι τα περίεργα. Το ένα το λέει η Krotkaya πιο κάτω.
    Το δεύτερο είναι ότι έχουν σχήμα ανδρικών γεννητικών οργάνων. Χεχε!

    @penelope Όντως ήταν λιγότερο. Το ευχαριστηθήκαμε το περπάτημα, αν και το κρύο σε συνδυασμό με την υγρασία τρυπούσαν και εδώ κόκκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @σκουλήκι Ευχαριστώ βρε συ :-)
    Φιλί.

    @ασκαρδαμυκτί Και χωρίς λόγο, πραγματικά.
    Καλά κάνεις και το τονίζεις. Αυτοί οι άνθρωποι είχανε πόλεμο 10 χρόνια πριν.

    @krotkaya ΤΟ ένα είναι αυτό που είπες. Το δεύτερο είναι ότι οι δείκτες ομοιάζουν με ανδρικά γεννητικά όργανα.
    Η γέφυρα δεν είναι αυτή που φαίνεται, ήταν λίγο πιο κάτω αλλά λόγω αντηλιάς δεν μπορούσα να την βγάλω καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και έλεγα τι μου θυμίζουν! χαχαχαχαχα!
    Οκ το πιασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάλι μωρέ τους δρόμους πήρες εσύ??

    Καλά κάνεις για να μαθαίνουμε και'μεις !
    Υπέροχα χιονισμένα τοπία σίγουρα δεν πρόκειται να δούμε και ειδικά εμείς στα νότια.
    Απα'πα δεν το διακινδυνεύω με πούλμαν είμαι δύσκολη στον ύπνο ενώ το χρήμα ρέει άφθονο :))(σαρκαστικό χαμόγελο)

    Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλέπω στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν αφίσες. Τί πηγες να δεις έρμε;
    (Καλά, να κοιμηθώ εγώ σε μέσο μεταφοράς απλά δεν παίζει...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλως σε βρηκα ωραιες φωτογραφιες και περιγραφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...πράγματι πολύ καλές foto. Eίμαι-θεωρώ-τυχερή γιατί έχω πάει Νόβι Σάντ.Δεν θα σχολιάσω κάτι γιατί η περιγραφή είναι εξαιρετική....απλά χάρηκα πολύ μόλις είδα την αναφορά στην συγκεκριμένη πόλη....

    http://www.rdeco.gr/professional-interior-designers-and-architects/nastou-konstantina/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λόγω απουσίας σε μέρη κοντινά, άξιζε η βόλτα στη Σερβία!
    Είναι οι φορές που οι διαδρομές του διαδικτύου αξίζουν!!!

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσο σημαντικό που μπορείς να βλέπεις όλα αυτά τα μέρη.. Ξεφεύγεις απίστευτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναρωτιέμαι αν μετά από 5-10 χρόνια θα συνεχίσουμε να προπορευόμαστε των γειτόνων μας.

    Ετοιμάζομαι για καλοκαιρινή περιήγηση με λεωφορείο στον Πόντο με βαριά καρδιά, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις στο ΥΓ1. Έχω καλομάθει να ταξιδεύω αυτόνομα τόσα χρόνια.

    Πέρα από αυτά, και για την ομορφιά του τόπου και για το οικονομικό της εκδρομής, η Σερβία φαντάζει ιδανική αυτή την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμα μια ωραία περιήγηση! Μου άρεσε ιδιαίτερα η φωτογραφία από τον πεζόδρομο, κάθε φορά που βλέπω τέτοιες εικόνες από το εξωτερικό στενοχωριέμαι που στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια κέντρα, να μπορεί κανείς να κάνει τη βόλτα του άνετα.

    Όσον αφορά το ταξίδι με το πούλμαν, ούτε εγώ το μπορώ, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρω να κοιμηθώ σε μεταφορικό μέσον είτε είναι λεωφορείο είτε αεροπλάνο είτε αυτοκίνητο! Η τιμή πάντως ήταν πολύ καλή! Τα οργανωμένα πακέτα για το εξωτερικό τα έχουνε παρακάνει στις τιμές ιδίως την περίοδο των εορτών! Ευτυχώς που προλάβαμε και κάναμε όσα ταξιδάκια κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχει ανέβει ολύ στην εκτιμησή μου η Σερβία!!!

    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. poli omorfes oi fotos sou!!! kali sou evdomada kai polla filiaaaaa! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χειμωνιάτικες ομορφιές και όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ψήθηκα τρελά για Σερβία! Δεν την είχα στο νου μου, αλλά με τις αναρτήσεις σου διαπίστωσα ότι αξίζει!
    Άλλωστε οι λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά τόποι είναι πολλές φορές πολύ πιο όμορφοι...
    Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ηφαιστίωνας Είδες τελικά; Χαχαχα!

    @ζουζού Είπα να πάω μια βόλτα, έτσι για το καλό.
    Τα χιόνια δεν μας επισκέπτονται εύκολα μωρέ. Όσο για το λεωφορείο, είναι να τον έχεις τον ύπνο.

    @darthiir the abban Και το δούλεμα συνεχίζεται! Χαχαχα!
    Γιατί βρε συ; Δεν είναι τόσο δύσκολο.

    @άσωτος γιος Να'σαι καλά! Καλώς βρεθήκαμε ;-)

    @ανώνυμος Είναι όμορφα, όντως. Να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @γιαγιά αντιγόνη Όπου και να πάει κανείς αξίζει, αρκεί να έχει όρεξη και καλή διάθεση!
    καλημέρα.

    @roadartist. Ξεφεύγεις, πραγματικά.
    Καλή σου μέρα!

    @fvasileiou Κάτι μου λέει ότι ναι. Δεν αναπληρώνονται τόσο εύκολα και δεν σβήνουν οι αναμνήσεις.
    Δοκίμασέ το και θα μας πεις για την εκδρομή. Φωτογραφίες μην ξεχάσεις ;-)

    @suspect Να'σαι καλά ωρέ!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Δανάη Έχουμε, το κέντρο της Λάρισας είναι όλο πεζοδρόμους! Χεχε!
    Δοκίμασέ το, ποτέ δεν ξέρεις πως θα σου βγει.
    Τα ταξίδια με λεωφορεία είναι ακόμη οικονομικά, νομίζω.

    @μικρές ανάσες Και μένα μετά το ταξίδι!
    Καλημέρα.

    @leviathan Να'σαι καλά ωρέ!
    Φιλιά!

    @φοίβος νικολαϊδης Θα ήθελα να τις δω τις ομορφιές και άνοιξη ώστε να εντοπίσω τις διαφορές!

    @τρελοτουρίστρια Να πάτε παιδιά μου. Είναι κοντά και ακόμη οικονομικά!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ε ναι, δεν είναι δύσκολο, ακατόρθωτο είναι!!!
    Έχω μια τάση να θέλω συνθήκες τάφου για να κοιμηθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @darthiir the abban Εντάξει, πάω πάσο. Πολλοί άνθρωποι θέλουν την ηρεμία τους για τον ύπνο. Εγώ συνήθως απλώς κλείνω τα μάτια ;-)
    Μπορείς να κοιμηθείς πριν αρκετά - ούτε 12 ωρίτσες δεν είναι. Διάβασμα, μουσική και τα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυριο φεύγω για Νοβισαντ... Χαίρομαι που σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή