Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Σερβία: Novi Sad και ανασκόπηση (3/3)

Πλην του Βελιγραδίου, το πρόγραμμα περιλάμβανε και ημερήσια εκδρομή στο Novi Sad. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας που βρίσκεται στην περιοχή της Vojvodina. Στον χάρτη του πρώτου μέρους φαίνεται ότι είναι η μεγάλη περιοχή με την πεδιάδα, ενώ η υπόλοιπη χώρα είναι βουνά. Η απόσταση από το Βελιγράδι ήταν περίπου μιάμιση ώρα με το λεωφορείο. Η θερμοκρασία είχε ανέβει σε σχέση με τις άλλες ημέρες, το θερμόμετρο δηλαδή ήταν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Το θέμα ήταν ότι όσο ανέβαινε ο ήλιος η υγρασία υποχωρούσε, γεγονός που μας επέτρεψε να βγάλουμε ορισμένες μακρινές φωτογραφίες.

Πρώτη στάση στην πόλη το κάστρο Petrovaradin που δεσπόζει στο παλιό κομμάτι της πόλης. Τα ελάφια μας υποδέχτηκαν στο Petrovaradin Fortress.
DSCN5338
DSCN5335
DSCN5336

Η θέα προς την παλιά πόλη αλλά και τον Δούναβη ήταν πολύ καλή. Το κάστρο βρίσκεται πάνω από μία μεγάλη καμπή που κάνει ο Δούναβης στο σημείο εκείνο.
DSCN5351
DSCN5344

Το κάστρο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της χώρας ήδη από τους παλαιολιθικούς χρόνους. Λογικό, καθώς δεσπόζει στην πεδιάδα αλλά και γειτνιάζει με το ποτάμι.
DSCN5340

Κύριο αξιοθέατο στο κάστρο είναι το ρολόι με τους περίεργους δείκτες... Ρίξτε μια πιο κοντινή ματιά. (απάντηση: αφενός ο λεπτοδείκτης δείχνει την ώρα και το αντίστροφο, ενώ έχουν σχήμα που ομοιάζει με ανδρικά γεννητικά όργανα).
DSCN5346

Το κέντρο της πόλης του Novi Sad είναι πεζοδρομημένο και ενδείκνυται για βόλτες. Λόγω της ημέρας (Πρωτοχρονιά) τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά. Αφεθήκαμε λοιπόν να κάνουμε βόλτες.
DSCN5375
DSCN5383
DSCN5391

Αν και δεν φαίνεται καλά στην φωτογραφία, οι δύο αυτές κοντινές εκκλησίες έχουν τρούλους από χρυσό και ασήμι (έστω επιχρυσωμένο και επάργυρο αντίστοιχα).
DSCN5387

Λίγο πιο έξω από τον κεντρικό δρόμο, βέβαια, η παρακμή είναι εμφανής.
DSCN5389

Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία και τα κτίσματα που την περιβάλλουν.
DSCN5397
DSCN5398

Η σκηνή για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς που είχε περάσει λίγες ώρες πριν. Εδώ δεν το συνηθίζουμε, αν και τα τελευταία χρόνια κάτι γίνεται επ'αυτού.
DSCN5400
DSCN5403

Πάνω-κάτω, αυτό ήταν το Νόβι Σαντ. Γραφικό στο κέντρο του, αξίζει για έναν περίπατο και μια ημερήσια εκδρομή. Αν δοθεί η ευκαιρία, προτιμήστε το. 

ΥΓ Μ'αυτά και με τα άλλα, ολοκληρώθηκε το 4ημερο ταξίδι στην Σερβία - το οποίο κόστισε γύρω στα τριακόσια ευρώ όλα μαζί. Σίγουρα η εποχή και το χιόνι δυσκόλεψαν ορισμένα πράγματα, από την άλλη είδαμε τόσο χιόνι που στην Ελλάδα θα κάνουμε χρόνια να δούμε. Γενικές εντυπώσεις από το ταξίδι; Καταρχάς η εκδρομή με λεωφορείο δεν είναι τόσο κουραστική αν συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: να μπορεί κανείς να κοιμάται εύκολα αλλιώς οι ώρες δεν περνάνε και να είναι σχετικά καινούριο το όχημα ώστε να υπάρχουν χώροι για όλους.
ΥΓ1 Άλλη ένσταση που μπορεί κανείς να έχει είναι ως προς την σύνθεση του γκρουπ. Πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που αργούν, που χάνονται, που κάνουν το δικό τους με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να πηγαίνει πίσω. Άλλοι πάλι γκρινιάζουν συνέχεια με αποτέλεσμα να χαλάνε το όποιο καλό κλίμα μπορεί να υπάρξει. Στον αντίποδα, υπάρχουν και οι τύποι που κάνουν αστεία όλη την ώρα και ισορροπούν την διάθεση. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από τις ισορροπίες.
ΥΓ2 Εντύπωση μας έκανε ότι υπήρχαν άνθρωποι που ξεκίνησαν μόνοι τους το ταξίδι και γνωρίστηκαν στην εκδρομή με άλλους ανθρώπους και έκαναν παρέα. Από την μία είναι η μοναξιά που υπάρχει, από την άλλη κάποιοι δεν το βάζουν κάτω και το παλεύουν. Ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο.
ΥΓ3 Βλέποντας την κατάσταση τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Σερβία, αναλογίζεται κανείς ότι μπορεί ως χώρα να είμαστε αυτή την στιγμή στα κάτω μας, σε σχέση όμως με όλους τους υπόλοιπους γείτονές μας είμαστε πολύ μπροστά. Ας είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι απέναντι σ'αυτό. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να είμαστε στην θέση τους.
ΥΓ4 Όσοι δεν το έχετε δει, δείτε το Underground (ή αλλιώς Once there was a country) του Κουστουρίτσα. Εξηγεί πολλά πράγματα. Ο Τίτο τους ένωσε, οι θρησκείες και όχι μόνο τους χωρίσανε. Ας το αναλογιστούμε. Όσοι μπορείτε πάντως, επισκεφτείτε τα Βαλκάνια πριν χαθούν ορισμένα στοιχεία που τα διαφοροποιούσαν. Ήδη η Σερβία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ, η Κροατία επίσης. Άτιμο πράγμα ο πόλεμος και η διχόνοια, επικίνδυνο όπλο η πολιτική και ο φανατισμός.

ΥΓ5 Σημαντικές προσθήκες από VAD, Ασκαρδαμυκτί και Krotkaya: η πόλη του Νόβι Σαντ βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τις συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ περίπου 10 χρόνια πριν. Και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού κατά βάση άμαχος πληθυσμός κατοικεί εκεί. Τότε καταστράφηκε και η γέφυρα που ένωνε την πόλη. Αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία χτίστηκε αργότερα. Σε μία αντίστοιχη γέφυγρα στο Βελιγράδι, οι κάτοικοι είχανε σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για 2 μερόνυχτα ώστε να εμποδίσουν τον βομβαρδισμό. Όπως και τελικά έγινε, η γέφυρα εκείνη γλύτωσε.