Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Νορβηγία: Lavik και κρουαζιέρα στο Geirangerfjord

Φύγαμε από Bergen όταν ήδη είχε ξεκινήσει να βραδιάζει με προορισμό το Lavik. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που έχει τα πάντα από ένα: ένα λιμάνι, ένα σουπερμάρκετ, μία εκκλησία, ένα ξενοδοχείο. Ο λόγος που το επιλέξαμε ήταν γιατί είναι στον δρόμο 39 που οδηγεί από Bergen προς Geirangerfjord, που ήταν ο προορισμός της επόμενης ημέρας. Για να φτάσει κανείς στο Lavik χρειάζεται να πάρει για άλλη μια φορά το ferry boat. Παρεμπιπτόντως, οι τιμές στα πλοία της γραμμής είναι λίγο πιο ακριβές από τις αντίστοιχες ελληνικές.
Προβολή Bergen-Lavik-Geirangerfjord σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Έχοντας κλείσει διαμονή στο ξενοδοχείο των 9 δωματίων του χωριού, δεν ξέραμε τι θα μας περίμενε εκεί. Ομολογουμένως ήταν αναπάντεχο ωραίο!
DSC01373

Το λιμάνι του χωριού που συνδέει τον δρόμο 39.
DSC01374

Σχεδόν όλο το χωριό.
DSC01369

Το Lavik αποτελεί καλή βάση για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την φύση, να πάνε για ποδηλασία, ορειβασία ή για βόλτες σε ένα από τα ομορφότερα fjord της Νορβηγίας, το Sognefjord. Την επόμενη φορά στην Νορβηγία μπορεί να το προτιμήσουμε.
DSC01384

Το ξενοδοχείο όπως είπα έχει 9 δωμάτια και κοινόχρηστο μπάνιο-τουαλέτα. Είναι πολύ καθαρό, ενώ οι Ολλανδοί ιδιοκτήτες του είναι πάρα πολύ εξυπηρετικοί και φιλόξενοι. Προτεινόμενο, λοιπόν, το Lavik Fjord Hotell.
DSC01394

Επειδή είχαμε περίπου 4 ώρες δρόμο πριν φτάσουμε στο Geiranger, ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι είχαμε κλείσει εισιτήρια για την - λίγο λιγότερο από 2 ώρες - κρουαζιέρα στο fjord. Καλό θα είναι να το κάνετε από την σελίδα τους, γιατί μπορεί να μην βρείτε όταν φτάσετε εκεί. Κρουαζιέρες έχει κάθε 2ωρο περίπου ενώ το κόστος είναι 160 νορβηγικές κορώνες το άτομο. Είχαμε κλείσει για την μεσημεριανή γιατί με βάση την πρόβλεψη καιρού ήταν το μόνο διάστημα που θα είχε απλώς ελαφριά βροχή. Γι αυτό και δεν μας πτόησε η βαριά συννεφιά που είχαμε μπροστά μας. Παρεμπιπτόντως, εδώ φαίνεται και πως είναι οι νορβηγικοί επαρχιακοί δρόμοι.
DSC01412

Ενδιάμεσα κάναμε στάσεις ώστε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές που ξεπηδούσαν από παντού. Όπου υπήρχε λίμνη ή έστω κάποιο άνοιγμα, υπήρχε και κάμπινγκ. Αρκετός κόσμος, κυρίως Γερμανοί και Σουηδοί, έρχονται εδώ διακοπές με τα αυτοκινούμενα και τα τροχόσπιτά τους. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική.
DSC01420

Τα τοπία στην διαδρομή ήταν καταπράσινα με πολλά νερά. Εκτός από ένα σημείο, όπου διασχίσαμε ένα οροπέδιο λίγο πριν τον προορισμό μας. Εκεί είδαμε για πρώτη φορά παγετώνα, μάλιστα στο τέλος του καλοκαιριού! Το τοπίο εδώ ήταν αρκετά διαφορετικό, χωρίς πολύ πράσινο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα αυτός ο δρόμος είναι πολύ συχνά κλειστός.
DSC01428

Έτσι εξηγούνται και οι πολλές λίμνες. Σ'αυτή την φωτογραφία φαίνονται τα ρυάκια πως ξεκινάνε από τον παγετώνα και καταλήγουν στην λίμνη από κάτω.
DSCN3446

Λίγο μετά από αυτή την αλλαγή τοπίου, φτάσαμε στον προορισμό μας. Η θέα είναι σίγουρα μοναδική.
DSCN3448
DSCN3451

Για τους επισκέπτες, είναι καλύτερα να αφήσουν το αυτοκίνητο κάπου στη μέση και να διασχίσουν τον υπόλοιπο δρόμο με τα πόδια. Αξίζει η μικρή αυτή βόλτα. Πέρα από τις μίνι κρουαζιέρες, στο fjord έρχονται και μεγάλα κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν από τον αρκτικό κύκλο και φτάνουν μέχρι Αγ.Πετρούπολη! Αν κανείς ακολουθήσει όλη την διαδρομή είναι περίπου 4χιλ ευρώ για 2 εβδομάδες.
DSCN3458

Ξενοδοχείο που βλέπει στο λιμάνι του φιόρδ.
DSCN3464

Τα περίφημα νορβηγικά τρολ μας εύχομαι καλό ταξίδι με πονηρή ματιά.
DSCN3465

Η κρουαζιέρα μας είχε μικρή καθυστέρηση γιατί το κρουαζιερόπλοιο άρχισε να κατεβάζει κόσμο. Και επειδή δεν τους φτάνανε οι δικές τους βάρκες, ο καπετάνιος του δικού μας πλοίου είπε να βγάλει ένα γρήγορο εξτραδάκι. Να μην ακούσω κανέναν να ξαναπαραπονεθεί για τους ταξιτζήδες στην χώρα μας...
DSCN3468

Μπήκαμε λοιπόν στο πλοιαράκι μας και η κρουαζιέρα ξεκίνησε!
DSCN3468

Αυτός ο δρόμος επί πολλά χρόνια ήταν ο μόνος που ένωνε το χωριό του Geiranger με τον υπόλοιπο κόσμο. Δύσκολη ζωή το όχι και τόσο μακρινό τότε.
DSCN3473

Το Geirangerfjord έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι από τα πιο συχνά επισκεπτόμενα αξιοθέατα της Νορβηγίας. Η θέα κόβει την ανάσα. Παρά την βροχή, ήμασταν από τους λίγους που στεκόμασταν έξω για να βγάλουμε τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
DSCN3478

Η μορφή που ξεχωρίζει από τον βράχο μοιάζει με πρόσωπο.
DSCN3480

Η πρώτη επαφή με καταρράκτες στο fjord είναι ο Κυνηγός από την μία (πρώτη φωτογραφία) και οι περίφημες 7 αδερφές από την άλλη (δεύτερη φωτογραφία).
DSCN3487
DSCN3490

Σύμφωνα με τον μύθο, οι 7 αδερφές ήταν νύμφες που χορεύανε ανέμελα στις βουνοκορφές της περιοχής. Ο Κυνηγός πρότεινε με την σειρά σε όλες τις αδερφές να τον παντρευτούν και όταν όλες τον απέρριψαν, έπεσε από τον βράχο να σκοτωθεί και μεταμορφώθηκε σε καταρράκτη. Απέναντί του βρίσκεται αιωνίως το αντικείμενο του πόθου του. Ο ψηλότερος καταρράκτης από τις 7 αδερφές έχει 250 μέτρα ύψος! Το νερό πιτσιλίζει τους επισκέπτες καθώς περνούν από κοντά. Επειδή βρισκόμασταν στο τέλος του καλοκαιριού, το νερό ήταν κάπως λιγότερο απ'ό,τι συνήθως. Κάπου στη μέση, ο καταρράκτης του Κυνηγού χωρίζεται στα δύο σε ένα σχήμα που θυμίζει μπουκάλι.
DSCN3490

Άλλο χαρακτηριστικό σημείο είναι η Χαράδρα του Διαβόλου, όπου υποτίθεται ότι κρύφτηκε ο διάβολος, καθώς εκεί μέσα οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν ποτέ.
DSCN3522

Αν ακολουθήσει κανείς και τα 15χλμ του φιόρδ, φτάνει στον ωκεανό - απ'όπου ήρθε και το κρουαζιερόπλοιο της φωτογραφίας. Το ταξίδι με την μίνι κρουαζιέρα κρατάει λιγότερο, προφανώς. Το φιόρδ είχε κατοίκους μέχρι και 100 χρόνια πριν που ζούσανε σε μεγάλες φάρμες. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και προσβάσιμες είναι αυτή που ακολουθεί.
DSCN3512
DSCN3511

Σήμερα δεν κατοικείται καμία από αυτές, αλλά έχουν γίνει προσπάθειες αναστήλωσης. Κάποιες από αυτές βρίσκονται μέχρι και 200 μέτρα πιο ψηλά από την στάθμη του νερού, ενώ επικοινωνούσαν με τα πλησιέστερα χωριά μέσω χωματόδρομων. Χαρακτηριστικά, μας είπανε για μία φάρμα που στην ακτή της απασχολούσε 100 άτομα, πάνω από 400 ζωντανά, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δένανε τα παιδιά τους με μακριά σχοινιά ώστε να μην πέσουν στον γκρεμό. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο.

Αφήνοντας αυτές τις όμορφες εικόνες πίσω μας, πήραμε σιγά-σιγά τον δρόμο της επιστροφής προς την Σουηδία. Τα αξιοθέατα βέβαια δεν είχανε τελειώσει! Όλα αυτά όμως στην επόμενη και τελευταία ανάρτηση από την Νορβηγία.


ΥΓ Παρεμπιπτόντως την ιδέα-συμβουλή για τους χάρτες την πήρα από την Δανάη.
ΥΓ1 Τουριστικό ή όχι, η βόλτα στο Geirangerfjord ήταν πιθανότατα η καλύτερη εμπειρία του ταξιδιού! Ευχή μου σε όλους κάποια στιγμή να κάνετε την επίσκεψή σας!