Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Νορβηγία: Lavik και κρουαζιέρα στο Geirangerfjord

Φύγαμε από Bergen όταν ήδη είχε ξεκινήσει να βραδιάζει με προορισμό το Lavik. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που έχει τα πάντα από ένα: ένα λιμάνι, ένα σουπερμάρκετ, μία εκκλησία, ένα ξενοδοχείο. Ο λόγος που το επιλέξαμε ήταν γιατί είναι στον δρόμο 39 που οδηγεί από Bergen προς Geirangerfjord, που ήταν ο προορισμός της επόμενης ημέρας. Για να φτάσει κανείς στο Lavik χρειάζεται να πάρει για άλλη μια φορά το ferry boat. Παρεμπιπτόντως, οι τιμές στα πλοία της γραμμής είναι λίγο πιο ακριβές από τις αντίστοιχες ελληνικές.
Προβολή Bergen-Lavik-Geirangerfjord σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Έχοντας κλείσει διαμονή στο ξενοδοχείο των 9 δωματίων του χωριού, δεν ξέραμε τι θα μας περίμενε εκεί. Ομολογουμένως ήταν αναπάντεχο ωραίο!
DSC01373

Το λιμάνι του χωριού που συνδέει τον δρόμο 39.
DSC01374

Σχεδόν όλο το χωριό.
DSC01369

Το Lavik αποτελεί καλή βάση για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την φύση, να πάνε για ποδηλασία, ορειβασία ή για βόλτες σε ένα από τα ομορφότερα fjord της Νορβηγίας, το Sognefjord. Την επόμενη φορά στην Νορβηγία μπορεί να το προτιμήσουμε.
DSC01384

Το ξενοδοχείο όπως είπα έχει 9 δωμάτια και κοινόχρηστο μπάνιο-τουαλέτα. Είναι πολύ καθαρό, ενώ οι Ολλανδοί ιδιοκτήτες του είναι πάρα πολύ εξυπηρετικοί και φιλόξενοι. Προτεινόμενο, λοιπόν, το Lavik Fjord Hotell.
DSC01394

Επειδή είχαμε περίπου 4 ώρες δρόμο πριν φτάσουμε στο Geiranger, ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι είχαμε κλείσει εισιτήρια για την - λίγο λιγότερο από 2 ώρες - κρουαζιέρα στο fjord. Καλό θα είναι να το κάνετε από την σελίδα τους, γιατί μπορεί να μην βρείτε όταν φτάσετε εκεί. Κρουαζιέρες έχει κάθε 2ωρο περίπου ενώ το κόστος είναι 160 νορβηγικές κορώνες το άτομο. Είχαμε κλείσει για την μεσημεριανή γιατί με βάση την πρόβλεψη καιρού ήταν το μόνο διάστημα που θα είχε απλώς ελαφριά βροχή. Γι αυτό και δεν μας πτόησε η βαριά συννεφιά που είχαμε μπροστά μας. Παρεμπιπτόντως, εδώ φαίνεται και πως είναι οι νορβηγικοί επαρχιακοί δρόμοι.
DSC01412

Ενδιάμεσα κάναμε στάσεις ώστε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές που ξεπηδούσαν από παντού. Όπου υπήρχε λίμνη ή έστω κάποιο άνοιγμα, υπήρχε και κάμπινγκ. Αρκετός κόσμος, κυρίως Γερμανοί και Σουηδοί, έρχονται εδώ διακοπές με τα αυτοκινούμενα και τα τροχόσπιτά τους. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική.
DSC01420

Τα τοπία στην διαδρομή ήταν καταπράσινα με πολλά νερά. Εκτός από ένα σημείο, όπου διασχίσαμε ένα οροπέδιο λίγο πριν τον προορισμό μας. Εκεί είδαμε για πρώτη φορά παγετώνα, μάλιστα στο τέλος του καλοκαιριού! Το τοπίο εδώ ήταν αρκετά διαφορετικό, χωρίς πολύ πράσινο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα αυτός ο δρόμος είναι πολύ συχνά κλειστός.
DSC01428

Έτσι εξηγούνται και οι πολλές λίμνες. Σ'αυτή την φωτογραφία φαίνονται τα ρυάκια πως ξεκινάνε από τον παγετώνα και καταλήγουν στην λίμνη από κάτω.
DSCN3446

Λίγο μετά από αυτή την αλλαγή τοπίου, φτάσαμε στον προορισμό μας. Η θέα είναι σίγουρα μοναδική.
DSCN3448
DSCN3451

Για τους επισκέπτες, είναι καλύτερα να αφήσουν το αυτοκίνητο κάπου στη μέση και να διασχίσουν τον υπόλοιπο δρόμο με τα πόδια. Αξίζει η μικρή αυτή βόλτα. Πέρα από τις μίνι κρουαζιέρες, στο fjord έρχονται και μεγάλα κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν από τον αρκτικό κύκλο και φτάνουν μέχρι Αγ.Πετρούπολη! Αν κανείς ακολουθήσει όλη την διαδρομή είναι περίπου 4χιλ ευρώ για 2 εβδομάδες.
DSCN3458

Ξενοδοχείο που βλέπει στο λιμάνι του φιόρδ.
DSCN3464

Τα περίφημα νορβηγικά τρολ μας εύχομαι καλό ταξίδι με πονηρή ματιά.
DSCN3465

Η κρουαζιέρα μας είχε μικρή καθυστέρηση γιατί το κρουαζιερόπλοιο άρχισε να κατεβάζει κόσμο. Και επειδή δεν τους φτάνανε οι δικές τους βάρκες, ο καπετάνιος του δικού μας πλοίου είπε να βγάλει ένα γρήγορο εξτραδάκι. Να μην ακούσω κανέναν να ξαναπαραπονεθεί για τους ταξιτζήδες στην χώρα μας...
DSCN3468

Μπήκαμε λοιπόν στο πλοιαράκι μας και η κρουαζιέρα ξεκίνησε!
DSCN3468

Αυτός ο δρόμος επί πολλά χρόνια ήταν ο μόνος που ένωνε το χωριό του Geiranger με τον υπόλοιπο κόσμο. Δύσκολη ζωή το όχι και τόσο μακρινό τότε.
DSCN3473

Το Geirangerfjord έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι από τα πιο συχνά επισκεπτόμενα αξιοθέατα της Νορβηγίας. Η θέα κόβει την ανάσα. Παρά την βροχή, ήμασταν από τους λίγους που στεκόμασταν έξω για να βγάλουμε τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
DSCN3478

Η μορφή που ξεχωρίζει από τον βράχο μοιάζει με πρόσωπο.
DSCN3480

Η πρώτη επαφή με καταρράκτες στο fjord είναι ο Κυνηγός από την μία (πρώτη φωτογραφία) και οι περίφημες 7 αδερφές από την άλλη (δεύτερη φωτογραφία).
DSCN3487
DSCN3490

Σύμφωνα με τον μύθο, οι 7 αδερφές ήταν νύμφες που χορεύανε ανέμελα στις βουνοκορφές της περιοχής. Ο Κυνηγός πρότεινε με την σειρά σε όλες τις αδερφές να τον παντρευτούν και όταν όλες τον απέρριψαν, έπεσε από τον βράχο να σκοτωθεί και μεταμορφώθηκε σε καταρράκτη. Απέναντί του βρίσκεται αιωνίως το αντικείμενο του πόθου του. Ο ψηλότερος καταρράκτης από τις 7 αδερφές έχει 250 μέτρα ύψος! Το νερό πιτσιλίζει τους επισκέπτες καθώς περνούν από κοντά. Επειδή βρισκόμασταν στο τέλος του καλοκαιριού, το νερό ήταν κάπως λιγότερο απ'ό,τι συνήθως. Κάπου στη μέση, ο καταρράκτης του Κυνηγού χωρίζεται στα δύο σε ένα σχήμα που θυμίζει μπουκάλι.
DSCN3490

Άλλο χαρακτηριστικό σημείο είναι η Χαράδρα του Διαβόλου, όπου υποτίθεται ότι κρύφτηκε ο διάβολος, καθώς εκεί μέσα οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν ποτέ.
DSCN3522

Αν ακολουθήσει κανείς και τα 15χλμ του φιόρδ, φτάνει στον ωκεανό - απ'όπου ήρθε και το κρουαζιερόπλοιο της φωτογραφίας. Το ταξίδι με την μίνι κρουαζιέρα κρατάει λιγότερο, προφανώς. Το φιόρδ είχε κατοίκους μέχρι και 100 χρόνια πριν που ζούσανε σε μεγάλες φάρμες. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και προσβάσιμες είναι αυτή που ακολουθεί.
DSCN3512
DSCN3511

Σήμερα δεν κατοικείται καμία από αυτές, αλλά έχουν γίνει προσπάθειες αναστήλωσης. Κάποιες από αυτές βρίσκονται μέχρι και 200 μέτρα πιο ψηλά από την στάθμη του νερού, ενώ επικοινωνούσαν με τα πλησιέστερα χωριά μέσω χωματόδρομων. Χαρακτηριστικά, μας είπανε για μία φάρμα που στην ακτή της απασχολούσε 100 άτομα, πάνω από 400 ζωντανά, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δένανε τα παιδιά τους με μακριά σχοινιά ώστε να μην πέσουν στον γκρεμό. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο.

Αφήνοντας αυτές τις όμορφες εικόνες πίσω μας, πήραμε σιγά-σιγά τον δρόμο της επιστροφής προς την Σουηδία. Τα αξιοθέατα βέβαια δεν είχανε τελειώσει! Όλα αυτά όμως στην επόμενη και τελευταία ανάρτηση από την Νορβηγία.


ΥΓ Παρεμπιπτόντως την ιδέα-συμβουλή για τους χάρτες την πήρα από την Δανάη.
ΥΓ1 Τουριστικό ή όχι, η βόλτα στο Geirangerfjord ήταν πιθανότατα η καλύτερη εμπειρία του ταξιδιού! Ευχή μου σε όλους κάποια στιγμή να κάνετε την επίσκεψή σας!

40 σχόλια:

  1. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό! Πωπω, αυτό θα πει φυσική ομορφιά!

    Πάντα τέτοια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανέμορφα μέρη!
    Και θέα καταπληκτική! Αλλά αυτή η μουντάδα είναι μελαγχολική..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ άγρια ομορφιά ρε παιδί μου! Παρατηρώντας την σειρά των αναρτήσεων αυτών για τη Σκανδιναβία νομίζω οτι τελικά οι εξοχές τους είναι εμπειρία ζωής και μόνο να τις γυρίσεις.

    να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα; στο ξενοδοχείο με τα 9 δωμάτια, η τουαλέτα που μοιραζόσασταν ήταν 1; Αυτό μόνο! :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τέτοια χρώματα μουντά, είναι απόλυτα ταιριαστά με τον καιρό εδώ, τωρα που διαβάζω την ανάρτηση.
    μας ξεσηκώνεις για προορισμούς ασυνήθιστους!

    καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για μια ακπμη φορά,εκπληκτικές και οι φωτογραφίες και οι περιγραφές. Λες και είμαι εκεί, χαχαχα. Ξέρεις εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπίζουμε το χωριό να μην είχε και μόνο μία γκόμενα!
    Γιατί, τις 7 αδελφές τι να τις κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ασκαρδαμυκτί Ό,τι τραβάει η όρεξη του καθενός :P
    Θα το ψάξω και θα σου πω!

    @netcos Λες να ήσουν εκεί τελικά; Χεχε!
    Να'σαι καλά ωρέ!

    @ria Το απόγευμα πάντως σήμερα σαν να έβγαλε ήλιο ;-)
    Ταιριάζουν πάντως, έχεις δίκιο.
    Μακάρι να σας ξεσηκώνω πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @cinderella Ακριβώς αυτό που λες. Είναι άγρια και διαφορετική ομορφιά που σίγουρα αξίζει.
    Ήταν 9 δωμάτια, εκ των οποίων τα 5 ήμασταν εμείς. Οπότε δεν ήταν και τόσο βαρύ το πρόγραμμα. Όσο για τις τουαλέτες ήταν 4 (2+2). Το ντουζ ήταν ένα μόνο.

    @ηφαιστίωνας Γιατί νομίζεις άραγε αποζητούν τον ήλιο μας;
    Ό,τι του λείπει του καθενός!
    Καλησπέρα.

    @renata Φυσικά όταν την βλέπεις είναι ακόμη καλύτερη.
    Ελπίζω να κατάφερα να δώσω έστω και ένα μικρό κομμάτι μέσα από τις φωτογραφίες και τις περιγραφές.
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυ φυση !!! καλο ειναι
    δεν ξερω αν θα μπορουσα ν αμεινω για παντα ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ονειρικές εικόνες!
    Τελικά την ομροφιά του φυσικού δεν την συναγωνίζεται σχεδόν τίποτα.

    Απίστευτες εμπειρίες φίλε μου έζησες, εικόνες για πάντα.

    Καλησπέρα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το τοπίο πράγματι του Γκεϊράνκερ είναι μοναδικό!
    Έμεινα στο ξενοδοχείο που δείχνεις και η εικόνα του ξυπνώντας το πρωί με τα σύννεφα να έχουν εγκλωβιστεί χαμηλά μέσα σε αυτό ήταν πρωτόγνωρη για τα μεσογειακά μας μάτια.
    Ο παγετώνας που δείχνεις, όχι απο την επισκέψιμη μεριά του,που έχω βάλει στο αντίστοιχο ποστ μου, είναι ο παγετώνας Jostedalsbreen ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, και ο οποίος έχει έκταση 487 τετρ.χιλιομ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εικόνες Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ε Σ

    που κόβουν την ανασα!

    :)))

    Καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτά τα φιόρδ είναι που αξίζουν στη Νορβηγία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστω για τις φωτογραφιες.Παντα ηθελα να επισκευτω την Νορβηγια.Πολυ ομορφος τοπος. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ισως οι καλυτερες φωτογραφιες που εχεις βγαλει!
    καλη εβδομαδα σενιορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τα φιορδ θα ήταν έτσι. Έχω μείνει άφωνος..Να είσαι καλά να ταξιδεύεις και να μας τροφοδοτείς συνέχεια με τέτοιες εικόνες..Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπεροχες φωτογραφιες, πολυ γραφικα ολα! Και το ξενοδοχειο μοιαζει πανεμορφο, αλλα...κοινοχρηστο μπανιο;;;ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εχω μείνει στήλη ανάλατος...
    στο πρασινωπό..από τη ζήλια μου...
    καλή εβδομάδα να έχεις κι ας μας χτυπάς ανελέητα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @jamanfou Γιατί βρε συ ταράχτηκες;
    Τι σου'κανα και πίνεις;
    Φιλιά!

    @σκουλήκι Είναι η άτιμη πολύ καλή. Και σε αναζωογονεί.
    Εκεί; Και γω δεν ξέρω, παραείναι ήρεμα για τα γούστα μου.
    Φιλί

    @βάσσια Όπως το λες, δεν την συναγωνίζεται τίποτε!
    Εικόνες για πάντα λες ε;
    Για να δούμε.!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @αθεόφοβος Θα απαντήσω σίγουρα όταν πάω στο επόμενο φιόρδ, κάποια άλλη φορά!
    Τυχερός είσαι, μια χαρά πρέπει να ήταν η αίσθηση!
    Εσύ άλλωστε έφτασες και αρκετά βόρεια ;-)
    Ενδιαφέρουσα η προσθήκη.

    @γλαύκη Να'σαι καλά, βρε κορίτσι!
    Φιλιά

    @(cou)coula Είναι η άτιμη. Δεν παίζεται η φύση.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @σοφία Εκεί κατέληξα και γω. Η φύση της είναι μοναδική.
    Και μπορώ να πω ότι ήταν από τα όνειρα ζωής, από τα πράγματα εκείνα που έβαλα ένα τικ :-)

    @χουανίτα Τα είπες όλα! Χεχε!

    @μαύρος ωκεανός Στο εύχομαι σύντομα να τα καταφέρεις!
    Την καλησπέρα μου.

    @suspect Ήταν τα τοπία μοναδικά που ξεχωρίζουν, γι αυτό.
    Καλή βδομάδα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ftylos Και γω να σου πω την αλήθεια δεν ήξερα τι θα μας περίμενε.
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ότι κατάφερα να σε ταξιδέψω!
    Καλή βδομάδα.

    @buttefly Για ένα βράδυ είναι βρε. Σιγά τα ωά. Να υποθέσω ότι δεν έχεις πάει ποτέ σε youth hostel;
    Να'σαι καλά!
    Φιλιά!

    @σπιρτόκουτο Ώστε έτσι ε; Χεχε!
    Σου εύχομαι και σένα σύντομα να ταξιδέψεις εκεί που ποθείς!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είδες να πωλείται καμιά καλύβα εκεί πέρα;

    Έστω να νοικιάζεται κανένα δώμα, μου αρκεί...

    Καλή εβδομάδα και πάντα όμορφα ταξίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Euxaristoume gia to taxidi! oi fwtografies foberes, eidika ekeines apo th limnh moiazoun les k xephdhsan apo thn Apokaliyh..

    Perimenw thn epomenh diadromh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχες οι φώτο, απίστευτο το μέρος. Εισαι πολύ τυχερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ζηλεύω τρελά!! Μπράβο βρε ΚίτσεΜίτσε!!! Αυτά είναι ταξίδια!!
    Φιλιά!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αν εξαιρέσουμε το φρικαλέο άγαλμα οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα υπέροχο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. η ομορφιά της άγριας φύσης ή η άγρια ομορφιά της φύσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτά τα γκρι-μπλεδίζοντα χρώματα είναι απόλυτα μαγικά!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @lena_zip Είδα να πωλείται παρακάτω. Και όχι ιδιαίτερα ακριβά!
    Όσο για ενοίκιο, σίγουρα ναι!
    Καλησπέρα.

    @δόκιμος Να'σαι καλά ρε συ!
    Τρομερά είναι, όντως. Τα τοπία απλώς μοναδικά.
    Η επόμενη έρχεται οσονούπω.

    @έφη Να'σαι καλά βρε συ!
    Τυχερός λες; Ας το πούμε και έτσι.
    Εύχομαι και στα δικά σου ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @τρελοτουρίστρια Το λες βρε εσύ με τις Κίνες και τα ωραία σου; Τς τς τς!
    Κάτι μου λέει ότι θα πάτε προς τα εκεί σύντομα!
    Φιλιά

    @mahler76 Χαχαχα! Και λέω δεν μπορεί, κάποιος θα το σχολιάσει!
    Καλησπέρα.

    @φλούφλης Όπως και να το πεις, είναι πραγματικά όμορφα!

    @σοφία Το κάτι άλλο, όντως!
    Και όχι μόνο!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 10 Bloggers Personalized game ... ερχεται και συμμετεχεις :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ξέρεις ότι δεν μου λείπουν τα ταξίδια, αλλά έχω ενθουσιαστεί με αυτό το ταξιδι σου. Πρέπει να το προγραμματίσω καλα και να αφιερώσω μία εβδομάδα τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Όι μάνα μ’, πώς χώρεσε όλο αυτό το παπόρο μέσα στο φιόρδ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. εγώ λιγουρεύομαι μια Γροιλανδία και Ισλανδία :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Απίστευτη χώρα!!!

    Την καλησπέρα μου στο Νο1 ταξιδιωτικό Blog της πόλης :) Φιλιάααααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @roadartist Με κολακεύεις. Η πλάκα είναι ότι μου αρέσει, προφανώς! Χεχε!
    Φιλιά!

    @και λοιπόν Ισλανδία και γω! Κανονίζουμε;

    @darthiir the abban Έχει τις καβάντζες του φαίνεται! Χεχε!

    @ndn Να το κανονίσεις. Στο κάτω-κάτω εσύ είσαι κοντά!
    Αν θες ξεναγό, έρχομαι.

    @σκουλήκι Είδα, συμμετείχα και γέλασα με την ψυχή μου! Πετυχημένο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή